Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fransız vekilden "sadece başörtülüler hedef alınıyor" tepkisi

Fransız milletvekili Annie Chapelier, Ulusal Mecliste "ayrılıkçı" olarak bilinen yasa tasarısı görüşmelerinde, "(Fransa'da) niye başörtülü kadınları hedef alıyoruz da başka şeyleri almıyoruz." ifadesini kullandı.

Fransız vekilden “sadece başörtülüler hedef alınıyor“ tepkisi
İktidar ortağı MoDem, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önce "İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele" olarak duyurulan, tepkiler üzerine adı "Cumhuriyet Yasalarına Saygıyı Güçlendiren Prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısına, "sandık görevlilerinin dini sembol takmasının yasaklanması" maddesinin eklenmesini teklif etti.

Söz konusu madde, Mecliste tartışmalara neden oldu.

Teklife dair tartışmalarda söz alan Birlikte Hareket (Agir Ensemble) grubu üyesi milletvekili Annie Chapelier, seçmenlerin sadece yüzde 25’inin sandığa gittiğini ve bazı oy merkezlerinin çaresizce sandık görevlisi aradığını hatırlattı.

"Kippa giyen erkeklere bir şey denmiyordu"

Chapelier, hükümetin, vatandaşlık görevini yapan kişilerin sandık görevlisi olmasını yasaklamak üzerine teoriler geliştirildiğini belirterek, "Gerçekten anlamıyorum, (Fransa'da) niye başörtülü kadınları hedef alıyoruz da başka şeyleri almıyoruz. Sandıklarda başörtülü kadınlara müdahale edilmeden önce kippa giyen erkeklere bir şey denmiyordu." dedi.

Sandık görevlisi olmanın, vatandaşlık gibi herkese eşit derecede açık olması gerektiğini kaydeden Chapelier, “Kabul etmek istemediğiniz başörtülü kadınları hedef almak ve itham etmek için yalandan bahaneler bulmayın." diye konuştu.

Teklif reddedildi

Mecliste süren 2 saatlik tartışmanın ardından teklif reddedildi.

Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Fransa'da, Senatoda, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin, 18 yaşından küçük kız çocuklarının kamuya açık alanlarda başörtüsü takmasını, havuzlarda tesettür mayo giyilmesini ve resmi spor müsabakalarında başörtüsü kullanılmasını yasaklama gibi maddeler eklenerek 13 Şubat’ta kabul edilen yasa tasarısı, 28 Haziran'da Ulusal Meclis’te 2'nci kez görüşülmeye başlanmıştı.

Tasarı, Müslümanları hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum ile sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor.

Yasa tasarısı açıklandığından bu yana, ülkede cami ve mescitlere yönelik saldırılar artış gösterdi. Bazı camiler kundaklanırken, bazılarının duvarlarına İslamofobik yazılar yazıldı.

Sandık başkanı başörtüsünden dolayı görevinden alındı

Fransa’da 20 Haziran’da yapılan bölge ve vilayetler seçiminin ilk turunda, bazı seçim görevlilerinin başörtülü olması tartışmalara yol açmış, Ile-de-France bölgesindeki Vitry-sur-Seine kentinde Avrupa Ekolojisi-Yeşiller (EELV) Partisinin Müslüman meclis üyesi Rachida Kabbouri, başörtüsü nedeniyle "sandık başkanı" görevinden alınarak "sandık görevlisi" yapılmıştı.

Kabbouri, Fransız basınına yaptığı açıklamada, ağlayacak kadar adaletsizlik ve dışlanmış hissettiğini ifade etmişti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”