TRABLUS (AA) - Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak seçilen Fethi Başağa, ülkeyi ekonomik, siyasi ve güvenlik sorunlarından kurtaracak yol haritasını kamuoyuyla paylaştı.
Başağa yaptığı yazılı açıklamayla, yol haritasının hangi konuları kapsadığına dair bilgi verdi.
Yeni yol haritasına göre Başağa, "on yıllık bir kaosun ardından ülkeyi seçimlere götürecek bir dizi önlem alacağını ve en kısa zamanda devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması için çalışacağını" belirtti.
Başağa ayrıca, seçimler için gerekli adımları atacak, zaman çizelgeleri ve teknik işler üzerinde çalışacak "Seçmenler ve Seçim İşleri Yüksek Koordinatörlüğü" kuracaklarını ifade etti.
Yol haritası kapsamında ekonomik kalkınma sözü de veren Başağa, bunun gerçekleşmesi için temel hizmetlerde istikrar ve finansal hesap verebilirlik açısından bazı değişiklikler yapılması gerektiğini dile getirdi.
Başağa son olarak, güvenliğin sağlanması, seçimlerde oy kullanma hakkının herkes için garanti altına alınması ve petrol üretiminde istikrar sağlanması gerektiğini kaydetti.
- Başağa ve Dibeybe hükümetleri
Libya'da bir süredir iki ayrı hükümet bulunuyor.
Devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 24 Aralık 2021'de yapılamaması üzerine Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.
Başağa, 17 Mayıs'ta sürpriz bir şekilde Trablus'a gelmiş, ancak yaşanan silahlı çatışmalar nedeniyle aynı gün kentten ayrılmak zorunda kalmıştı.
وتأتي خطة باشاغا بعد خمسة أيام من إعلان مجلس النواب إقرار موازنة لحكومته بنحو 89.6 مليار دينار ليبي (20 مليار دولار)، فيما أعلنت الحكومة مباشرة أعمالها رسميا من مدينة سرت (وسط).
وتعاني ليبيا من أزمات اقتصادية وأمنية وتصاعدت حدة الأزمة السياسية بمنح مجلس النواب الثقة لحكومة باشاغا مطلع مارس/ آذار الماضي.
ويرفض رئيس حكومة الوحدة الوطنية عبد الحميد الدبيبة (مقرها العاصمة طرابلس- غرب) تسليم السلطة إلا لحكومة تأتي عبر برلمان جديد منتخب من الشعب لإنهاء كل الفترات الانتقالية.
ولحل هذه الأزمة أطلقت الأمم المتحدة مبادرة بتشكيل لجنة مشتركة من مجلسي النواب والأعلى للدولة (نيابي استشاري) اختتمت أعمالها بالقاهرة من دون أن تنجر ما كُلفت به وهو وضع قاعدة دستورية تُجرى وفقا لها الانتخابات "في أقرب وقت ممكن".
وأعلنت مستشارة الأمين العام للأمم المتحدة الخاصة بليبيا ستيفاني وليامز، عبر بيان في ختام مباحثات القاهرة الإثنين، رفع ما تبقى من نقاط الخلاف في لجنة المسار الدستوري إلى رئيسي مجلسي النواب عقيلة صالح والأعلى للدولة خالد المشري لإتمام القاعدة الدستورية.
ودعت وليامز المشري وصالح إلى الاجتماع خلال عشرة أيام لـ"بحث النقاط الخلافية العالقة".
Kaynak: