TBMM (AA) - Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020'den itibaren verilen ancak ilgilisine tebliğ edilmemiş idari para cezaları tebliğ edilmeyecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun; Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun görev ve yetkilerini düzenliyor.
Buna göre Kurul, mevzuata aykırılıkları tespit edilen bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında idari yaptırım kararı verebilecek, bağımsız denetime tabi işletmelerin finansal tablolarının standart ve düzenlemelere uyumunun gözetimini yapabilecek.
Kurul, uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirleyecek, yayımlayacak, gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapacak, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirecek ve gözetime tabi tutacak.
Bağımsız denetim kapsamındaki işletmelerden bilgi sistemleri denetimine tabi olacakları belirleyecek olan Kurul, bu denetimin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve gözetim yapabilecek.
Kanunla, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca inceleme yapılacak denetim kuruluşlarının belirlenmesinde dikkate alınacak sürenin hesaplanmasında uygulamada karşılaşılan karışıklıkların giderilmesi de amaçlanıyor. Buna göre izleyen incelemelerde süre, önceki incelemeye ilişkin Kurul kararını takip eden takvim yılından itibaren yeniden başlayacak.
Kurumca yapılan incelemeler sonucunda bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, faaliyet izninin askıya alınması ve iptali dahil olmak üzere uygun yaptırımlar uygulanabilecek. Faaliyet izninin iptali hali hariç olmak üzere, idari yaptırım uygulanmasına karar verilen durumlarda aykırılığı gerçekleştirenlere sürekli eğitim yükümlülüğüne ilave eğitim yükümlülüğü getirilebilecek.
- Takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar
İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.
Yasayla bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi amaçlanıyor.
İcra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip tarihinde yer alan takip tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla küçük alacak kapsamına alınacak.
Böylece küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkanı sağlanacak.
Telgraf ve Telefon Kanunu'na göre Hazine payı ödemekle yükümlü GSM operatörleri ve yetkilendirilmiş diğer işletmecilerin, takibinden vazgeçtikleri tutar içinde Hazine payı hesaplanmasını gerektirir alacak bulunması halinde, icra dosyasındaki takip tutarının yüzde 18'i, ödemeleri gereken Hazine paylarından mahsup edilmek suretiyle iade edilecek.
İcra takiplerinin sonlandırılmasını teşvik etmek amacıyla icra takibinden vazgeçme nedeniyle alınması gereken harçlar alınmayacak.
Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerince, bankalardan 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla devir ve temlik alınan ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla anapara takip bakiyesi 2 bin 500 lira ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacakların anapara takip bakiyesinin yarısı; kalan anapara, faiz, masraf, vekalet ücretleri ve benzeri alacaklarının takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden TMSF'ye aktarılan tutardan Fonun iştiraki olan varlık yönetim şirketi aracılığıyla ödenecek. Bu kapsamda tasfiye edilecek tutar bir gerçek kişinin tüm varlık yönetim şirketlerine olan borç toplamı dikkate alınarak tespit edilecek.
Tasfiye edilen alacaklar nedeniyle borçlu tarafından, varlık yönetim şirketlerinden veya Hazine ve Maliye Bakanlığından vekalet ücreti, yargılama gideri ve benzeri başkaca bir hak ve alacak talebinde bulunulamayacak. Kapsama giren alacaklara karşılık maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra varlık yönetim şirketlerince yapılmış tahsilatlar, bu şirketlerce borçlusuna iade edilecek.
Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren verilen ve ilgilisine tebliğ edilmemiş olan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek. Tebliğ edilmiş olan cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenen söz konusu kabahatler için idari para cezası verilmeyecek, tahsil edilmiş olan idari para cezaları ise iade edilmeyecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, ihracatçı birliklerinin yedek akçelerine aktarılan tutarın yüzde 50'si ile yüzde 90'ı arasında Ticaret Bakanlığınca belirlenen miktar, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere sermaye taahhüdü ödemesi olarak aktarılacak.
- Görüşmelerden
Kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, teklifin içeriğine yönelik bilgiler paylaştı.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Tunç şöyle konuştu:
"2 bin lira altındaki icra borçlarının Hazineden karşılanmasını sağlayarak 9 milyon dosyanın tasfiye edilmesini ve 5 milyon kişinin de bundan istifade etmesini sağlamış olduk. Doğal gaz ve elektrik yardımının vergi ve sigorta priminden muaf tutulmasını sağladık. Kovid-19 kapsamında yazılan sokak kısıtlaması ve maske cezalarına yönelik bir af düzenlemesi gerçekleştirdik. Burada da 3 milyar liradan vazgeçilmesi söz konusu. Tıp ve diş hekimliği son sınıf öğrencilerine asgari ücret kadar ödeme imkanını sağlayan düzenlemeyi de bu teklifle hayata geçirmiş olduk. Yaşlı ve engelli aylıklarındaki yersiz ödeme kaynaklı alacakları da terkin ettik. Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liranın altındaki borçları tasfiye ettik. Burada da 1 milyon civarında kişinin faydalanmasını sağlamış olduk."
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da teklifin genel olarak olumlu şeyleri kapsadığını belirtti.
CHP'nin KYK borçları ile kredi faizlerinin silinmesi konularını aylardır gündeme taşıdığını dile getiren Altay, "Plan ve Bütçe Komisyonunda bazı önerilerimiz oldu ama AK Parti ve MHP'li komisyon üyeleri önerilerimizi reddetti. EYT meselesinin çözülmesini istedik. Gelir vergisi dilimleri kanayan yaraya dönüştü. 2 bin liraya kadar olan borçları 5 bin 500 liraya kadar çıkarılmasını istedik. Ama bu önerilerimiz kabul edilmedi." diye konuştu.
Kur korumalı mevduat sistemini eleştiren Altay, fakir fukaradan toplanan vergilerin zenginlere aktarıldığını iddia etti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Kur korumalı mevduat uygulaması olmasaydı faiz oranlarımız, döviz fiyatlarımız olağanüstü noktalara gelecekti." ifadesini kullandı.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da CHP'nin EYT'ye ilişkin teklifini reddetmediklerini sadece bu konuyla ilgili Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasına karşı çıktıklarını belirtti.
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kanunun kabul edilmesinin ardından birleşimi 8 Kasım Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
(Bitti)
Kaynak: