TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
Teklifin ikinci bölümü üzerinde söz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, 13 farklı kanunda değişiklik yapan bir teklifi tek bir çerçevede birleştirmeye çalışmanın, "ciddiyetsizliği Meclis onayına sunmak" olduğunu söyledi.
AK Parti'nin, parlamentonun yasama sorumluluğunu ciddiyetten uzaklaştırdığını savunan Cinisli, "Vatandaşlarımızın hassas olduğu konuların iktidar partisi tarafından siyasi çıkar için kullanılmasına maalesef yine cüret edildi. Aslında AK Parti iktidarı, torba kanunun içerisinde cemevleriyle ilgili hassas meseleleri ekleyerek sakıncalı maddelere hayır denmesini engellemek istedi." diye konuştu.
Düzenlemenin beklentileri karşılamadığını iddia eden Cinisli, "Çok boyutlu olarak görüşülmesi ve sonuca bağlanması gereken bir konunun yalnızca elektrik ve su giderleriymiş gibi basit bir meseleye indirgenmesi, toplumumuza hiçbir yarar sağlamaz." dedi.
Cinisli, cemevleri ile ilgili maddelerin torba kanun teklifinden çekilerek müstakil bir kanun teklifinin sunulması gerektiğini dile getirdi.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, yapılan düzenlemenin bir çözüm olmadığını iddia ederek, "Bugün karşı karşıya olduğumuz şey Alevisiz Aleviliktir." diye konuştu.
Kayyum atama yöntemiyle Aleviliğe, Bektaşiliğe, Bedreddiniliğe yaklaşıldığını öne süren Bülbül, rızalık alınmadan yürütülen çalışmanın Alevi toplumunda bir karşılığı bulunmadığını savundu.
Bülbül, Alevi sorununun makro politik, siyasi, ekonomik, hukuksal, kamusal, toplumsal etikle, eğitim sistemiyle ilgili bir sorun olduğunu belirterek, "Yunus'u, Hacı Bektaş'ı, Pir Sultan Abdal'ı torba yasanın içine koyuyorsunuz." dedi.
Bülbül, kürsüde şiiri Pir Sultan Abdal'a ait olan "Gelin canlar bir olalım" türküsünü söyledi.
- "AK Parti hile yoluna gitti"
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AK Parti'nin daha önce başka kanunlarda yaptığı gibi hile yoluna gittiğini ve reddedemeyecekleri maddelerle birlikte cemevlerine yönelik düzenlemelerin de teklifle getirildiğini söyledi.
Maden kazalarıyla ilgili düzenlemelere hayır diyemeyeceklerini dile getiren Bekaroğlu, "Ayrımcılık var." ifadesini kullandı.
Teklifteki cemevleri ile ilgili düzenlemelere değinen Bekaroğlu, "Bu iş bir eşit yurttaşlık meselesidir. Anayasamız eşit yurttaşlıktan bahseder ama hiçbir şekilde uygulanmaz. Belki de eşit yurttaşlığın yeniden tanımı gerekiyor." diye konuştu.
İktidarın milleti kutuplaştırdığını öne süren Bekaroğlu, cemevleriyle ilgili maddelerin tekliften çekilmesini ve konunun ayrıca görüşülmesini istedi.
MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, kanun teklifindeki Fiyat İstikrar Komitesine ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.
Ekonomik dalgalanmaların tüm dünyada kendisini gösterdiği bir dönemde Fiyat İstikrar Komitesinin kurulmasını önemli gördüklerini belirten Osmanağaoğlu, komitenin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal politika önerileri geliştireceğini, istikrarı tehdit eden riskleri takip ederek alınması gereken önlemleri belirleyeceğini kaydetti.
Kanun teklifinde cemevleri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığını anımsatan Osmanağaoğlu, "Her zaman Alevi-İslam inancına sahip vatandaşlarımızın taleplerine imkanlarımız ölçüsünde kulak verdik. MHP'li belediyelerimizin yıllardır cemevlerinin yapımıyla ilgili, giderleriyle ilgili gösterdikleri hassasiyet kamuoyunun malumudur. Siyaset üstü bir ahlak ile sergilediğimiz bu duruşumuz bundan sonra da elbette devam edecektir." dedi.
Teklifin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Kaynak: