

İRFAN YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konya Valiliği’nden başlayıp Mevlana Meydanı'na kadar gerçekleştirilen “İrfan Vakti” yürüyüşünün ardından önce Nevbe merasimi yapıldı, ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sanatçıları kısa bir konser verdi. Daha sonra Hz. Mevlana’nın sandukası başında Mevlevi geleneği olan “Gülbang Duası” okundu.

“İSLAM; KURTULUŞUN, İYİLİĞİN, GÜZELLİĞİN VE HUZURUN YEGÂNE ANAHTARIDIR”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, törenlerinin bu yılki teması olan “İrfan Vakti”nin oldukça anlamlı bir kavrama atfedilerek belirlendiğini dile getirdi. Başkan Altay, “Çünkü bilmek ayrı, tanımak, hissetmek, idrak etmek ve o idrakle tefekkür etmek ayrı şeylerdir. Dinimiz İslam ilmin de irfanın da en güzel yaşandığı ve yaşatıldığı manevi bir iklimdir. İslam; kurtuluşun, iyiliğin, güzelliğin ve huzurun yegane anahtarıdır. Dinimizin tüm güzelliklerini barışla ve hoşgörüyle anlatmak bütün Müslümanların üzerine düşen bir vazifedir.” diye konuştu.

Tüm insanlığın barışa ve koşulsuz sevgiye ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Altay, “İslam’ın bu güzelliğini tüm dünyaya yaymanın en etkili yollarından biri ise Mevlana Hazretleri’nin felsefesiyle hareket etmektir. O, kapılarını hiçbir zaman hiç kimseye kapatmadı. Tam da dinimizin ve Peygamber Efendimizin istediği şekilde bütün insanları sevgiyle kucakladı. Mevlana’nın sevgi ve hoşgörü güneşi Konya’mızdan doğup doğunun ve batının bütün iklimlerini yüzyıllardır aydınlatıyor. İrfan Vakti’mizin; Konya’nın kadim topraklarından, bütün dünyaya iyilik ve güzellik taşıyacak daha nice ariflerin yetişeceği günlerin yeni bir başlangıcı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLIĞA KEMALAT YOLU GÖSTERMİŞTİR”
Konya Valisi Vahdettin Özkan ise şunları kaydetti: “Hz. Mevlana akıl ve kalbin paralelinde gönüllerde sevgi, hoşgörü ve tevazuyu mayalamıştır. Hz. Mevlana sanat, zarafet, edebiyatta derin tesirler bırakmıştır. Aynı zamanda medeniyetimizin ahlak anlayışını en veciz bir şekilde ifade etmiştir. Hz. Mevlana şahsiyeti ve düşünceleri itibariyle oluşturduğu gelenekle Türk irfan hayatını besleyen çok önemli bir kaynaktır, bir hazinedir. Bu kaynak Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan manevi bir silsile ile irfan yolunu oluşturmuştur. Yalnızca doğduğu zamana ait olmayan, çağların çok ötesinde yaşayıp çevresine, insanlığa şimdiki zamana ve geleceğe ışık tutan büyük alim Mevlana, ‘hamdım, piştim, yandım elhamdülillah’ derken tüm insanlığa kemalat yolu göstermiştir.”

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan, topluluk üyeleriyle Türk Tasavvuf Müziği konseri; Araştırmacı - Yazar Ömer Tuğrul İnançer de “Mesnevi Sohbeti” gerçekleştirirken; Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından ise “Mevlevi Ayini Şerifi” icra edildi.
Kaynak:
