İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “YES Food Expo & Forum”a ilişkin, “Bu organizasyondan ülkemize, sürdürülebilir tarıma, ekonomiye, insanlarımıza hayırlı olacak bir sonuç çıkmasını diliyorum. Bunun için çalışıyoruz. Bu ülkenin geleceğinin ihracatta, ihracatın da geleceğinin sürdürülebilir ihracatta olduğunu görüyoruz.” dedi.
Gülle, Birleşik Fuar Yapım AŞ (BİFAŞ) organizasyonuyla 30 Kasım-3 Aralık 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek “YES Food Expo & Forum”un tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, gıdanın öneminin her geçen gün arttığını, üretimin ve tarımın zorluk içerisinde yapıldığını belirterek, salgın sonrası süreçte de gıdaya ulaşmanın, kendi kendine yetebilir olmanın ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü aktardı.
Salgın sürecine medikal sektörünün hazırlıksız yakalandığını, maske üretiminin ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde olmadığını ifade eden Gülle, “Bütün sektörlerimizin gayretini, Güneydoğu'nun üretim bandındaki gücünü gördük, o günün ihtiyacını karşıladık, çünkü bunu yapacak altyapımız vardı.” diye konuştu.
- "Çevreye saygılı üretimin artık fiyattan önde geldiği bir döneme girildi"
Gülle, salgın sürecinin içerisinden sürdürülebilirlik ve dijitalleşme başlıklarının çıktığını aktararak, döngüsel ekonomi içerisinde çevreye saygılı üretimin, artık fiyattan önde geldiği bir döneme girildiğini dile getirdi.
Üretim ve ihracat olarak bu süreci gayet başarıyla yönettiklerini anlatan Gülle, şunları kaydetti:
“Güvenli bir tedarikçi, bir liman özelliğimizi gösterdik. Ülkemizin tüm ihtiyaçlarını görerek ihracatımızı tarımda ve sanayide artırdık. 2021 yılı ihracatı içerisinde tarım yüzde 22,5 artışla yaklaşık 30 milyar dolarlık bir paya geldi. Demek ki ülkemizin ihtiyaçlarından daha fazla üretim yapabiliyoruz. Bu çok önemli, bunu sürdürülebilir kılmamız da önemli.”
Gülle, artık ülkelerin birinci özelliğinin gıda güvenliğini sağlamak olduğunu belirterek, TİM olarak Sürdürülebilir Eylem Planını, tarım sektörün yol haritasını açıkladıklarını anımsattı.
Türkiye ve dünyadaki iklim değişikliğine değinen Gülle, “Bu organizasyondan ülkemize, sürdürülebilir tarıma, ekonomiye, insanlarımıza hayırlı olacak bir sonuç çıkmasını diliyorum. Bunun için çalışıyoruz. Bu ülkenin geleceğinin ihracatta, ihracatın da geleceğinin sürdürülebilir ihracatta olduğunu görüyoruz. Değerlerimize sahip çıkarak, gelecek nesillere bırakacağımız bir dünyayı koruyarak, üretim ve ihracatımızı artıracağımız bir dünya diliyorum.” diye konuştu.
- “Ülke ihtiyaçlarının sürdürülebilirliğine dikkat ederek ihracat gerçekleştiriyoruz”
Gülle, geçen yıl tarım ürünlerine güvenilirlik noktasında çok ciddi talebin olduğunu belirterek, “Yıllık yaş sebze meyve üretimimiz 55 milyon ton, biz bunun 4 milyon tonunu ihraç ediyoruz. 13 milyon ton domates üretimimiz var bunun 1 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Yani ülke ihtiyaçlarının sürdürülebilirliğine dikkat ederek ihracat gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
Emtianın önemli olduğu bir döneme girildiğine işaret eden Gülle, “Enerji maliyetleri çok ciddi arttı. Güvenilir tedarikçi bazında ihracatı gerçekleştirirken fiyat-kar marjlarına göre hareket etmemiz gerekiyor.” dedi.
Gülle, ekilebilir bütün alanların değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, kendi kendine yetebilirliğin ötesini ihraç edecek şekilde devam etmeleri gerektiğini söyledi.
- “Dünyayı daha sürdürülebilir kılmamız için sınırsız tüketimden uzak durmamız lazım”
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise fiyat ve menfaat odaklı üretimin bundan sonra devam etme şansının olmadığını belirterek, “Dünyadaki kaynakları doğru kullanmak zorundayız. Elimizdeki hiçbir kaynak sınırsız değildir. Bizden sonraki nesilleri düşünmek zorundayız. Buna yönelik tüm faaliyetleri çalışmaları destekliyorum. Dünyayı daha sürdürülebilir kılmamız için sınırsız tüketimden uzak durmamız lazım.” diye konuştu.
YES Food Forum ile Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram da bu organizasyonun uluslararası bir forum şeklinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Dünyada gıdanın haritasını belirleyen 3 yerin bulunduğunu, bunların Dubai, Almanya ve Fransa olduğunu belirten Bayram, “Aslında Türkiye gıda lojistiğinde rol üstlenen önemli ülkelerden birisi. Biz bu ülkelerin yanına dördüncü sac ayağı olarak Türkiye'yi de koymak istiyoruz. Gıda güvenliğinin sağlanması için çalışacağız.” dedi.
Bayram, doymanın yerini beslenmenin aldığına işaret ederek, marketlere bugün yer alan gıda ürünlerinin yüzde 50'sinin gelecek yıllarda görülmeyeceğini söyledi.
Mustafa Bayram, YES Food Expo & Forum'a 100 ülkeden 20 bin ziyaretçi gelmesini öngördüklerini dile getirdi.
Kaynak: