Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Veremde erken tedavi bulaşıcılık riskini azaltıyor

Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay: "Tüberküloz hastalığı, tedavi edilebilen bir hastalıktır, koruyucu tedaviyle önlenebilir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DÜZCE (AA) - Tedavisine başlanan verem (tüberküloz) hastalarının bulaştırıcılığının hızla azaldığı, bu nedenle erken tanı konulması ve tedavinin başarıyla tamamlanmasının hastanın iyileşmesini ve toplumda bulaşmayı önleyeceği belirtildi.


Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüberküloz hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulundu.


Balbay, tüberkülozun, dünyada büyük halk sağlığı sorunu olan, Kovid-19'dan sonra en çok hastalandıran ve öldüren bulaşıcı hastalık olduğuna dikkati çekti.


- "Koruyucu tedaviyle önlenebilir"


Hastalığın nefes, öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan basilin solunum yoluyla geçmesi sonucu bulaştığını aktaran Balbay, "Üç haftadan uzun süren öksürük, gece terlemesi, kilo kaybı, balgamda kan gelmesi, halsizlik veya tüberküloz hastasıyla aynı ortamı paylaşan kişilerin, gecikmeden verem savaşı dispanseri veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor." ifadelerini kullandı.


Balbay, bu yakınmaların olması durumunda akciğer filmiyle tüberküloz hastalığından şüphelenilebileceğini aktararak, şunları kaydetti:


"Balgam incelemesi yapılarak hastalığın tanısı konulur. Tedavisine başlanan hastaların bulaştırıcılığı hızla azalmaktadır. Bu nedenle erken tanı konulması ve tedavinin başarıyla tamamlanması, hastanın iyileşmesini sağladığı gibi toplumda bulaşmayı da önler. Tüberküloz hastalığı, tedavi edilebilen bir hastalıktır, koruyucu tedaviyle önlenebilir."


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Ekim 2021'de yayımlanan Küresel Tüberküloz Raporu'na ilişkin verileri de paylaşan Prof. Dr. Balbay, Kovid-19 salgınının tüberküloz kontrol faaliyetlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.


- "2020'de 1,5 milyon insan tüberkülozdan öldü"


Balbay, 10 yıldan uzun süredir ilk kez tüberküloz ölümlerinin arttığına işaret ederek, "Tüberküloz, Kovid-19'dan sonra en fazla kişiyi etkileyen ikinci önemli bulaşıcı hastalıktır ve dünyada ölüm nedenleri içinde 13'üncü sıradadır. 2020'de HIV pozitif olan 215 bin tüberküloz hastası dahil olmak üzere 1,5 milyon insan tüberkülozdan öldü." bilgisini verdi.


Salgının temel tüberküloz hizmetlerine erişimi ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Balbay, "2020'de, 2019'a kıyasla çok daha az sayıda kişi tanı konularak tedavi edildi. Dünyada 10 milyon tüberküloz hastası vardır fakat kayıtlı tüberküloz hastaları 2019'da 7,1 milyonken, 2020'de 5,8 milyona düşmüştür. Tüberkülozdan koruyucu tedavi verilenlerin sayısında da yüzde 21 düşüş görülmüştür." ifadelerini kullandı.


Türkiye'de tüberküloz takip ve tedavi hizmetlerinin tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olduğunu vurgulayan Balbay, hastaların tedavisinde kullanılan tüm ilaçların da Sağlık Bakanlığınca hastalara ücretsiz ulaştırıldığını bildirdi.


Prof. Dr. Balbay, kontrol programları ve verem savaş dispanserlerinin özverili çalışmaları sayesinde Türkiye'de tüberküloz hastası sayısının 2005'te 20 bin 535'ten 2019'da 11 bin 401'e gerilediğini sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”