Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk Böbrek Vakfı beslenme alışkanlıkları ve böbrek sağlığı bilincini araştırdı

"Böbrek Sağlığı Farkındalık Araştırması" kapsamında İstanbul'un 10 ilçesinden kent nüfusunun yüzde 95'ten fazlasını temsil eden 1067 denekle yüz yüze görüşüldü TBV Başkanı Timur Erk: "Toplumun yüzde 40'a yakınının çeşitli böbrek hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği hastalığı riski altında olduğunu söyleyebiliriz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türk Böbrek Vakfının (TBV) "Böbrek Sağlığı Farkındalık Araştırması" ile beslenme alışkanlıkları ve böbrek sağlığı bilinci hakkında dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuldu.


Vakıftan yapılan açıklamaya göre, söz konusu araştırma İstanbul'un 10 ilçesinde, Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan örneklem kümeleri üzerinden kent nüfusunun yüzde 95'ten fazlasını temsil eden 1067 denekle yüz yüze görüşerek gerçekleştirildi.


Araştırmada, "Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken tuz miktarı ne kadar olmalıdır?" sorusuna katılımcıların yüzde 57,8'i "6 gram" ile doğru yanıt verdi. "Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken şeker miktarı ne kadar olmalıdır?" sorusunu katılımcıların yüzde 66,2'si "50 gram" yanıtını vererek doğru bildi.


Katılımcıların yüzde 60'ı "Bir kişinin günlük ortalama su tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?" sorusunu doğru yanıtladı. Yüzde 41,1'i haftada hiç egzersiz yapmadığını dile getirdi.


"Doktora danışmadan ağrı kesici kullanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 66,6'sı "Evet" karşılığını verdi, yüzde 72,2'si böbreklerini hiç kontrol ettirmediğini bildirdi.


- "Rutin kontrolleri görmezden gelmemeliyiz"


Açıklamada görüşlerine yer verilen TBV Başkanı Timur Erk, araştırma grubunda yer alan deneklerin yüzde 41,1'inin obez veya fazla kilolu olduğunu belirtti.


Yanıtlara göre tuz, şeker ve su tüketimi konusunda doğruluk oranlarının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu aktaran Erk, "Fakat buna karşın bilinçsiz ağrı kesici kullanımı ile rutin kontrollerin yapılması konusunda çıkan sonuçlar maalesef olması gereken düzeyde görünmüyor. Konunun içeriği, hastalıkların önlenmesi ve erken teşhis açısından son derece önemlidir. Böbrek sağlığı açısından yapılması gereken rutin kontrollerin görmezden gelinmesi ve bilinçsiz ağrı kesici kullanımı başta böbrek sağlığı olmak üzere genel olarak tüm beden sağlığını tehdit eden unsurlar arasındadır." ifadesini kullandı.


Rutin kontroller konusunda sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ve çeşitli sağlık kurumlarınca sıklıkla projeler ve duyurular yapıldığını hatırlatan Erk, "Sağlıkla ilgili birçok alanda rutin kontrollerin önemine değiniliyor. Buna rağmen uygulama konusunun yetersiz olması, toplumumuzun 'doğrusunu bildiği halde uygulamaya geçmeme' alışkanlığını ortaya koyuyor. Hasta olmadan doktora gitmeyi ve yılda bir kez yapılması ile birçok riskin bertaraf edileceği rutin kontrolleri görmezden gelmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.


Araştırmanın sonuçlarını da değerlendiren Erk, "Yukarıda bahsedilen olumsuzlukları üst üste koyarak değerlendirdiğimizde, toplumun yüzde 40'a yakınının çeşitli böbrek hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği hastalığı riski altında olduğunu söyleyebiliriz." görüşüne yer verdi.


- "Normalden sapmaların erken tanısı ve tedavisi diyalize başlama süresini uzatacaktır"


TBV Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ise böbrek sağlığı ile ilgili rutin kontrollerin önemine dikkati çekti.


Diyaliz gibi tedavi gerektiren böbrek hastalarının büyük bir kısmının yıllardır süren bir rahatsızlığı olduğuna değinen Görçin, "Bunlar şeker hastalığı, hipertansiyon, ailevi kistik böbrek hastalıkları, tek böbrek, böbreğin taşla beraber infeksiyon hastalıkları gibi... Böyle bir hastalığı olan hastanın mutlaka rutin (ortalama 3 ayda bir) düzenli doktor kontrolünde olması gerekir. Normalden sapmaların erken tanısı ve tedavisi diyalize başlama süresini uzatacaktır. Özellikle kuvvetli romatizmal ağrı kesiciler, boyalı tetkikler (anjiyo, tomografi), bazı antibiyotikler kronik hastalığı olsun olmasın böbreklere zarar verebilir." değerlendirmesini yaptı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”