Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Samsun'da sağlık kuruluşlarının koronavirüs atıkları elektrik enerjisine dönüşüyor

Anadolu Ajansı haberine göre;



SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde mikroplarından arındırılan, sağlık kuruluşlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullandıkları tıbbi atıklar elektrik enerjisine dönüştürülüyor.


Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca salgın hastaneleri başta olmak üzere Samsun genelinde faaliyet gösteren 500 sözleşmeli sağlık kuruluşunun tıbbi atıklarının toplanarak bertaraf edildiği belirtildi.


Koronavirüs testleri ve hastaların tedavisinde kullanılan tıbbi malzemelerin bulunduğu poşetlenmiş atıkları özel araçlarla toplayan ekiplerin, katı atık düzenli depolama sahası içinde yer alan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne getirdiği aktarılan açıklamada, "Tıbbi atıkları toplayan araçlar her tur sonunda steril hale getiriliyor, tesis işletme ve ofis kısımları da günlük 2 defa sterilizasyon işlemine tabi tutularak dezenfekte ediliyor. Koronavirüs sürecinden bugüne kadar 3 tıbbi atık aracı günde 4 kez tıbbi atık toplamak için yola çıkıyor." ifadesine yer verildi.


- Bir saatte bir ton tıbbi atık bertaraf ediliyor


Açıklama görüşüne yer verilen Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi sorumlusu Yağmur Şafak Erarslan, tıbbi atıkların çok riskli bir grupta yer aldığı için salgın ile birlikte daha fazla önem arz ettiğini vurguladı.


İnsanların tıbbi atıklar konusundaki riskleri daha net gördüğünü, farkındalığın arttığını belirten Erarslan, şunları kaydetti:


"Toplama ve imha çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarının depolarından radyasyon ve metal dedektörü ile kontrolü yapıldıktan sonra lisanslı araçlarla tesise getiriliyor. Ardından özel yanmaz poşetler geçirilmiş olan konteynerlere boşaltılıyor ve soğuk hava deposuna alınıyor. Doldurulan konteynerler yatay tasarlanmış olan otoklav cihazında 30 dakika boyunca 136 derecelik sıcak basınca tabi tutularak mikroplarından arındırılıyor. Otoklavdan çıkarılan tıbbi atıklar kırıcıda parçalanarak hacimsel olarak küçültülüyor ve evsel atık haline getiriliyor. Ardından da Büyükşehir Belediyesine ait katı atık düzenli depolama alanında bertaraf edilerek, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Tesiste her işlem 1 saat sürerken, bu sürede 1 ton tıbbi atık bertaraf ediliyor."


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Türkiye'nin en modern ve donanımlı tesisleri arasında yer alan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde insan sağlığına zarar vermeyecek şeklide, Türkiye'de koronavirüs vakasının ilk görüldüğü 11 Mart 2020 yılından bu yana 3 bin 700 ton tıbbi atığı bertaraf ettiklerini bildirdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”