Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama" konulu araştırma yayımlandı

Araştırmada, obeziteli bireylerin gündelik yaşamındaki fiziksel olanakların kısıtlılığından psikolojik baskıların yarattığı çıkmazlara kadar yaşadıkları sorunlar tüm yönleriyle ortaya koyuldu Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin koordinatörlüğünde, Araştırma Görevlisi İlkin Esen Yıldırım ve gazeteci-yazar Yeşim Sert Karaaslan tarafından yapılan araştırma, "Rolüm Ağır" adıyla kitap olarak yayımlandı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar: "Türkiye'de bir ilk olan b

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi (AÜ) tarafından yapılan "Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama" konulu araştırma yayımlandı.


AÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sezgin koordinatörlüğünde, Araştırma Görevlisi İlkin Esen Yıldırım ve gazeteci-yazar Yeşim Sert Karaaslan tarafından "Obezitede Ayrımcılık ve Damgalama" konulu araştırma yapıldı.


Obeziteli bireylerin "eğitim ve iş hayatı", "sosyal yaşam", "sağlık hizmeti alma" ile "medyada temsil" konularında karşılaştıkları sorunlara odaklanılan çalışmada, duygularını, düşüncelerini ve tecrübelerini paylaşan katılımcıların, gündelik yaşamda fiziksel olanakların kısıtlılığından psikolojik baskıların yarattığı çıkmazlara kadar yaşadıkları sıkıntılar tüm yönleriyle ortaya konuldu.


Araştırma, "Rolüm Ağır" adıyla kitap olarak yayımlandı.


- "Çözüm olarak düşünülen çalışmalar ayrımcı ve damgalayıcı söylemleri yeniden üretiyor"


Araştırma ekibince kitaba ilişkin yapılan yazılı açıklamada, toplumda farklı olana karşı sergilenen önyargılı davranışlara obeziteli bireylerin de maruz kaldığı aktarıldı.


Bu bireylerin obezitenin yanı sıra obezite nedeniyle ortaya çıkan farklı sağlık sorunlarıyla da mücadele ettiği vurgulanan açıklamada, söz konusu kişilerin toplumsal baskı sebebiyle psikolojik olarak da etkilendiğinin altı çizildi.


Çözüm olarak düşünülen çalışmaların, ayrımcı ve damgalayıcı söylemleri yeniden ürettiğini aktarılan açıklamada, "Obeziteli bireyler görünmez olmaktan da dikkatlerin üzerlerinde olmasından da yorulmuş durumdalar. Yaşadıkları hak ihlallerinin toplum tarafından fark edilmesine ve bu durumun önlenmesine yönelik olarak eğitim, iş, sağlık ve medya alanlarında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Her vatandaşın sahip olduğu temel haklara obeziteli bireylerin de kolaylıkla ulaşabilmesi için eşitlikçi bir politika gözetilmesi önemlidir." ifadelerine yer verildi.


- "Çalışmanın, bundan sonrakilere ışık tutacağı inancındayım"


AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, fiziksel imkanların kısıtlılığı ve psikolojik baskıların yarattığı çıkmazlardan sıkıntı duyan katılımcıların, benzer sorunları yaşayanların sesi olduğunu belirterek, "Bu özelliğiyle de Türkiye'de bir ilk olan bu çalışmanın bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağı ve yeni fikirler konusunda teşvik edici olacağı inancındayım." açıklamasında bulundu.


Kitabın yazarları, çalışmada, obeziteli bireylerin birer sayı ve istatistik olarak tanımlandığı araştırmalardan farklı bir noktaya odaklanıldığını, obeziteli bireylerin damgalanması, ötekileştirilmesi ve toplumdan dışlanmasının temel hak ve hizmetlere ulaşmaları konusunda engel oluşturduğunu kaydetti.


Bu kişilerin mevcut sorunlarını çözemedikleri gibi daha fazla içe kapanarak kendilerini toplumdan izole ettiğini belirten yazarlarca, "Pek çok alanda farklı sorunlarla mücadele etmek zorunda kalan obeziteli bireyler, seslerinin duyulmasına ihtiyaç duyuyor. Biz bu çalışmadan yola çıkarak hazırladığımız kitapta hem obeziteye farklı bir açıdan bakmayı hem de obeziteyle ilgili toplumsal bir farkındalık yaratmayı amaçladık." değerlendirmesinde bulunuldu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”