İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, engelli bakım merkezlerinin bugün birçok bakıma muhtaç vatandaşa yuva olduğunu belirterek, "Bu merkezler, 7/24 faaliyet gösteren, hastanın kişisel ihtiyaçlarının yanı sıra sağlık takiplerinin de yapıldığı, psiko-sosyal destek hizmeti sunulan bir yapıya kavuştu." dedi.
MÜSİAD Kadın ve MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu iş birliğinde derneğin genel merkezinde Engelliler Haftası kapsamında Engelsiz Fark Et, Engelsiz Keşfet başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
Özel kurumlarda kalan bireylerin sanatsal üretimlerinden oluşan serginin beğeniye sunulduğu etkinlikte, özel yeteneklere sahip engelli bireyler de performanslarını katılımcılara sundu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın da katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Asmalı, MÜSİAD'ın yurt içinde 84, yurt dışında ise 81 ülkede 164 irtibat noktasına ulaştığını, farklı sektörlerde faaliyet gösteren 12 bin 500'ün üzerindeki üye ve 60 bine yakın firmayla Türkiye ihracatının yüzde 20'sini gerçekleştirdiğini söyledi.
Asmalı, MÜSİAD bünyesinde 2018'de hayata geçen MÜSİAD Kadın'ın nitelik ve nicelik bakımından kadın girişimci potansiyelinin yükselmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Kadın kooperatiflerini destekleme hususunda Anadolu'da etkin rol üstlenen MÜSİAD Kadın'ın, gelecek dönemde bu alandaki misyonunu daha da derinleştireceğini ifade eden Asmalı, kadın girişimcileri teşvik edeceğini, nitelikli projelerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine destek olacağını, böylece ülkenin ihracatına ve istihdamına katkı sağlayacağını dile getirdi.
- "MÜSİAD üyesi engelli ve yaşlı bakım merkezleri kurucuları öncü bir rol oynuyor"
MÜSİAD Başkanı Asmalı, MÜSİAD Kadın'ın haziran ayında Uluslararası Farkındalık Zirvesi'ni organize ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bugünkü 'Engelsiz Fark Et, Engelsiz Keşfet' organizasyonun önemli bir misyona sahip olduğunu hep beraber gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006'da faaliyet sürecine yön verdiği engelli bakım merkezleri, bugün birçok bakıma muhtaç vatandaşımıza yuva oldu. Bu merkezler, 7/24 faaliyet gösteren, hastanın kişisel ihtiyaçlarının yanı sıra sağlık takiplerinin de yapıldığı, psiko-sosyal destek hizmeti sunulan bir yapıya kavuştu. Böylece engelli vatandaşlarımız, sosyal aktiviteler ile hayattan kopmadan, ev ve hastane hizmetinin bir arada verildiği profesyonel kuruluşlarda yaşamlarını sürdürüyor. Salgın dönemi boyunca Türkiye'deki bakımevlerimizde yaşlı ve engellilerimize özenle bakıldığının altını gururla ve şükürle çizmek istiyorum. 15 günlük karantina süreçleri boyunca vardiya sistemleri oluşturuldu. Personeller, evlerine dahi gitmeden engelli ve yaşlılarımızı salgının yıkıcı etkisinden korudu. Birçok kamu ve özel sektör kuruluşundan önce erişilebilirlik belgesi alan merkezlerimiz, farklı kuruluşlara da bu manada örnek oldu. MÜSİAD üyesi engelli ve yaşlı bakım merkezleri kurucuları, emanetlerine bu bilinç ile sahip çıkıyor ve sektörde öncü bir rol oynuyor. MÜSİAD üyesi bakım merkezlerimiz, engelli ve yaşlılarımızın bakımını üstlendiği gibi sanatsal atölye çalışmalarıyla yeteneklerini de öne çıkarıyor."
Engelli ve yaşlı bireyler için büyük anlam taşıyan bu tarz etkinliklerin MÜSİAD'ın kurumsal desteği ile çok daha anlamlı bir tabloya dönüşeceğini, engelli ve yaşlıların kendilerini hem daha değerli hissedeceğini hem de motivasyonlarının artacağını anlatan Asmalı, bakım merkezlerinde kalan özel misafirlerin yeteneklerinin keşfedilmesi ve motivasyonlarının sağlanması amacıyla düzenlenen bu organizasyonun gelecek yıllarda gelenekselleşmesini temenni etti.
Asmalı, her MÜSİAD üyesi iş insanın da bu tarz sosyal yardım faaliyetlerine katılmasını çok önemsediklerini aktararak, "2015'te kurduğumuz Akyuva Vakfımız, 4 sevgi evi ve 25 dezavantajlı aileye bakıyoruz. Aslında biz onlara bakmıyoruz. Onlar bize bakıyor. Onların duaları bize bakıyor. Onların bereketiyle işlerimiz, çalışmalarımız çok daha başarılı oluyor. Bu manada MÜSİAD'ımız çok büyük duyarlılık sahibi." ifadelerini kullandı.
Programa, İstanbul Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Sarpkaya, MÜSİAD Kadın Başkanı Meryem İlbahar ile engelli bireylerle aileleri katıldı.
Kaynak: