Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mide Balonu İşlemi: Kilo Vermenize Yardımcı Olacak Bir Çözüm

Mide Balonu İşlemi: Kilo Vermenize Yardımcı Olacak Bir Çözüm
Kilo vermek, her zaman kolay bir süreç değildir. Diyet ve egzersiz bazen yeterli sonucu vermeyebilir ve bu durumda yardım almak gerekebilir. İşte burada intragastric (mide içi) balon işlemi devreye girer.
Mide balonu, tuzlu su (salin) ile doldurulan bir silikon balondur ve midenizin içine yerleştirilir. Bu işlem, yemek yeme kapasitenizi sınırlar ve daha hızlı doymanızı sağlar. Bu da kilo verme sürecinizi hızlandırır.

Bu İşlem Kimler İçin Uygundur?

Mide balonu işlemi, diyet ve egzersizle kilo verme çabalarınız sonuç vermediyse ve vücut kitle indeksiniz (BMI) 30 ile 40 arasındaysa bir seçenek olabilir. Bu işlem, kalıcı sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine bağlılığınız olduğunda en etkilidir.
Bununla birlikte, mide balonları her kilolu birey için doğru seçenek olmayabilir. İşlem öncesi doktorunuzun gerçekleştireceği bir değerlendirme ile işlemin sizin için faydalı olup olmadığına karar verilir.

Riskler ve Hazırlık

Bu uygulama, belirli riskler içerir. İşlem sonrası bazı insanlarda birkaç gün süren ağrı ve mide bulantısı görülebilir. Ancak, bu durum genellikle oral ilaçlarla evde yönetilebilir.
İşlemden önce, sağlık ekibiniz size belirli hazırlık talimatları verecektir. İşlem öncesi çeşitli laboratuvar testleri ve muayeneler gerekebilir. Ayrıca, işleme kadar belirli yiyecek ve içecekleri kısıtlamanız ve belirli ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir.

İşlem Sonrası: Neler Bekleyebilirsiniz?

Mide balonu, endoskopi biriminde ayaktan gerçekleştirilen bir işlemdir ve sedasyon altında yapılır. İşlem yaklaşık yarım saat sürer ve genellikle işlem bitiminden bir iki saat sonra eve gidebilirsiniz.
İşlem sonrası, balon genellikle 6 aya kadar midede kalır ve sonrasında bir endoskop kullanılarak çıkarılır. Bu süre zarfında, sağlık ekibinizle, örneğin beslenme danışmanınız ve psikoloğunuzla, düzenli görüşmeler yapacaksınız.
İşlem sonrasında ilk altı saat boyunca az miktarda berrak sıvı alabilirsiniz. Sıvı diyet genellikle ikinci haftanın başına kadar devam eder, daha sonra yumuşak gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Mide balonunuzun yerleştirilmesinden yaklaşık üç hafta sonra, normal yiyecekleri tüketmeye başlayabilirsiniz.

Sonuçlar: Mide Balonu ile Kilo Kaybı

Mide balonu uygulaması, yemek yerken normalden daha hızlı doymanıza yardımcı olabilir. Bunu, mideden boşalmanın süresini uzatarak ve iştahı kontrol eden hormonların seviyelerini değiştirerek gerçekleştirir.
Kilo kaybınızın miktarı, yaşam tarzı alışkanlıklarınızı -diyet ve egzersiz- ne kadar çok değiştirebildiğinize bağlıdır. Mevcut tedavilere bakıldığında, mide balonu yerleştirildikten sonraki altı ayda genellikle vücut ağırlığının %7 ile %15'i kadarı kaybedilir. Toplam fazla kilo kaybı ise %30 ile %47 arasında değişir.
Mide balon uygulaması, tüp mide ameliyatı ve diğer kilo verme işlemleri, aşağıdaki gibi aşırı kilolu olmaya bağlı hastalıkları iyileştirmeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir:
 
Gastroözofageal reflü hastalığı
Kalp hastalığı
Yüksek tansiyon
Obstrüktif uyku apnesi
Osteoartrit (eklem ağrısı)
Tip 2 diyabet
Yüksek kolesterol

Kilo Verme İşlemlerinin Başarısız Olduğu Durumlar

Her türlü kilo verme işlemi veya ameliyatından sonra önemli bir kilo kaybı olmaması veya kilonun geri alınması mümkündür, hatta işlem doğru çalışsa bile. Bu durum, önerilen yaşam tarzı değişikliklerine uyulmadığında gerçekleşebilir. Kilo alımını önlemek için kalıcı sağlıklı diyet değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz gereklidir.
Unutmayın, mide balonu bir çözüm olabilir ama asıl çözüm kalıcı yaşam tarzı değişikliklerinde yatar. Midenizdeki balon sadece bu değişikliklere başlamak için bir başlangıç noktasıdır. Daimi beslenme ve egzersiz programına bağlılık, kilo verme yolculuğunuzda başarıyı garantiler.

İşlem Süreci ve Sonrası

Mide balonu işlemi, endoskopi biriminde gerçekleştirilir ve genellikle bir ayaktan tedavi olarak düşünülür. İşlem sırasında, uygulayıcı mideye bir endoskop yardımıyla bir silikon balon yerleştirir. Balon daha sonra tuzlu su ile doldurulur ve midede yaklaşık altı ay boyunca kalır.
Balonun midede olduğu süre zarfında, yiyeceklerinizi daha yavaş yemeye teşvik eder ve dolayısıyla daha hızlı doymanızı sağlar. İşlem sonrası ilk birkaç hafta boyunca sıvı ve yumuşak gıdalara geçiş yapılır ve ardından normal diyete dönülür.
Altı ayın sonunda, balon bir endoskop kullanılarak çıkarılır. Bu süre zarfında, hastalar genellikle kilo kaybeder ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yaparlar.

Sonuç

Mide balonu, kilo verme hedeflerinizi desteklemek için etkili bir araç olabilir. Ancak, bu işlem kalıcı bir çözüm değildir ve uzun vadeli başarı, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerine bağlıdır. Kilo verme hedeflerinizi gerçekleştirmek için mide balonunu bir başlangıç noktası olarak kullanmayı düşünün. Mide balonu ile sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş sürecini başlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak, kalıcı değişiklikler olmadan, işlem sonrası kilo kaybını korumak zor olabilir. Bu nedenle, mide balonu işlemine karar verirken bu faktörleri göz önünde bulundurun ve doktorunuzla tüm seçeneklerinizi tartışın.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English