Konya'da hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyrederken uzmanlar, doğru beslenmenin önemli hastalıklara karşı koruyucu olduğunu belirtti.
Havaların sıcak seyrettiği şu günlerde uzmanlar, doğru beslenme uyarısında bulundu. KTO Karatay Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, yaz aylarında ne kadar doğru beslenme olursa, vücuttaki doğru mikroorganizmaların gelişmesine de olumlu ölçüde katkıda bulunmuş olacağına dikkat çekti.
"Daha az hastalanmak istiyorsak, mikrofloramızı doğru yönde beslememiz gerekiyor"
Bağırsaklardan bulunan mikroorganizmalara dikkat çeken Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, "Bizim mikrofloramız, mikroflora dediğimiz bağırsaklarımızda yaşayan mokroorganizmalar var. Biz yaz mevsiminde nasıl beslenirsek dolayısıyla bu mikroorganizmaların, doğru mikroorganizmaların gelişmesine de olumlu ölçüde katkıda bulunmuş olacağız. Peki bu olumlu mikroorganizmaların büyümesine katkı sağlarken aslında bize ne gibi faydalar sağlar, çok önemli bir konu. Obeziteye, koroner kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına karşı koruyucudur. Önümüzde kış mevsimi var, daha az hastalanmak istiyorsak, mikrofloramızı doğru yönde beslememiz gerekiyor. Bu yaz ayında acaba nasıl doğru beslenmeliyim, malumunuz hepimiz dondurma yemek istiyoruz, serinlemek istiyoruz ancak burada limitimize dikkat etmemiz gerekiyor. Tabii ki bol su içmemiz gerekiyor, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz gerekiyor. Meyve ve sebzeler açısından çok yoğun bir mevsim yaşıyoruz. Bunları mümkünse çiğ olarak ya da pişmiş olarak kurallarına uygun şekilde, bizim önerdiğimiz tencerelerde ve pişme yöntemleriyle öneriyoruz. Yoğurdu kesinlikle tüketmeyi unutmuyoruz ve dolayısıyla bol su her zaman bizim yanımızda olmalı. Bizim genel ruh sağlığımız, biyolojik sağlığımız ve psikolojik sağlığımız açısından gerekli" dedi.
"Tüm sebzelerden ve meyvelerden mümkün olduğunca çiğ ve doğru olarak pişmiş şekilde faydalanmamız gerekir"
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, "Tabii bu arada mutlaka hatırlamamız gereken diğer bir konu ise, güneşin doğal D vitamini kaynağı olduğu, yaş almış insanlara, gebelere, bebeklere ve aslında hepimiz için geçerli olan diğer bir şey güneşten doğru şekilde faydalanabilmemiz lazım. Doğru saatlerde güneşin tepede olmadığı zaman sabahleyin güneşlenebilmemiz gerçekten hepimiz için en doğrusu, en doğalı. Mutlaka yoğurdu, ayranı, suyu diyetimizde bulundurmalıyız ve diyetimizi mümkün olduğunca renklendirmeliyiz. Burada da kırmızı, örneğin karpuz gibi, sarı örneğin kavun gibi, patlıcan yiyorsak dışında eflatun var, içinde beyaz var, diyetimizi mutlaka renklendirmemiz lazım. Tüm sebzelerden ve meyvelerden mümkün olduğunca çiğ ve doğru olarak pişmiş şekilde faydalanmamız gerekir" diye konuştu.
Kaynak: İHA
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
O uzmanlara söyleyin bu ülkede 18 binlira emekli maaşı alan bir insan nasıl beslenir onun formülünü versinler kira fatura ulasım okul ve cık kalanla bize nasıl beslenecegimizi söyleyin
ablacım sanayi esnafları olarak öğlenleri karpuz, peynir, ekmek veya salata yiyoruz. sağlıklımı besleniyoruz şimdi
Yorum Yap
Konya'da av bayiliği yapan dükkanda yangın çıktı: O anlar kamerada
Konya’da vali yardımcısı ve kaymakam atamaları belli oldu: İşte isim isim tam liste!
İran Silahlı Kuvvetleri’nden İsrail’e Lübnan uyarısı
Otomobil dereye devrildi: 3 çocuk hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı
Direğe çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu görevinden uzaklaştırıldı
AB: Rusya'yı kınamak yetmez, provokasyonlarına karşı koyma kapasitemizi güçlendirmeliyiz
71 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu
Konya dahil 12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 162 milyonluk para trafiği tespit edildi, 10 kişi tutuklandı
5. kattan düşen 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
Can Holding soruşturmasında Remzi Sanver tahliye edildi
Brent petrolün varil fiyatı 80 doların altına indi