Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Karatay'da 6 ayda 1.5 ton atık ilaç toplandı

Karatay Belediyesi’nin “Sıfır Atık Projesi”ne yönelik hayata geçirdiği projeler genişleyerek büyüyor.

Karatay’da 6 ayda 1.5 ton atık ilaç toplandı
 İlçe genelinde tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaç ve ilaç atıklarının doğaya karışmadan imha edilmesini sağlamak üzere yürüttüğü “Atık İlaçların Kaynağında Ayrı Toplanması, Taşınması, Bertaraf Edilmesi Projesi”nin protokolü imzalandı.ÇEKOOP ile imzalanan protokol töreninde konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Yaşanabilir bir çevre ve sağlıklı nesiller için Karatay’ımıza katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi. ÇEKOOP Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nezihi Pekcan ise Türkiye’de yılda 4 bin 400 ton atık ilaç toplandığına vurgu yaparak bu konuda proje yürüten ve çevreye büyük hassasiyet gösteren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti. 
Dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi ülkemizde de gereksiz ilaç kullanımı, ciddi bir sorun olma özelliğini taşımaya devam ediyor. 

Özellikle vatandaşların kullanmadığı ilaçlar, geri dönüşü zor olabilecek riskleri bünyesinde taşıyor ve bu durum, hem insan sağlığını hem de çevre için büyük zararlara yol açıyor. 
Karatay Belediyesi de bu doğrultuda uzun bir süredir yürüttüğü atık ilaçların kaynağında toplanması, bertaraf edilmesi ve çevre ile insana zarar vermesini önleyen çalışmalarını sürdürüyor. 
Çalışma kapsamında Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki tüm aile sağlığı merkezlerine atık ilaç toplama kutuları yerleştirdi. Vatandaşlar da evlerinde kullanmadıkları veya tarihi geçmiş ilaçları bu kutulara atarak söz konusu atıkların çevreye karışmasının önüne geçmiş oluyor. Karatay Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri de biriken bu ilaçları büyük bir titizlikle toplayıp geri dönüşüm merkezlerinde bertarafının yapılmasını sağlıyor. 

Karatay Belediyesi’nin yürüttüğü bu çalışmalar, protokolle de taçlandı. Protokol, Karatay Belediyesi ile Sınırlı Sorumlu Eczacılar İlaç Sağlık ve Eczane Gereçleri Atıklarını Değerlendirme Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi (ÇEKOOP) arasında imzalandı. 
YAŞANABİLİR ÇEVREYE VE SAĞLIKLI NESİLLERE KATKI SUNUYORUZ 
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, imza protokolü töreninde yaptığı konuşmada Karatay Belediyesi’nin Sıfır Atık konusunda birçok proje yürüttüğünü belirterek söz konusu projelerle atıkların kaynağında toplanıp bertaraf edilmesine dair çalışmalara ara vermediklerinin altını çizdi. 

Başkan Hasan Kılca, şunları ifade etti: “Sıfır atık konusunda birçok projemiz var. Örneğin ilçemizde zirai ilaçların ambalajlarının toplanması amacıyla bir projemiz var. Proje kapsamında merkeze uzak mahallelerimizdeki 38 noktaya ambalaj atık kumbarası yerleştirdik. Kumbaralarımızda biriken ilaç artıkları veya ambalajları geri dönüşüm merkezlerine göndererek söz konusu atıkların çevreye zarar vermesinin önüne geçiyoruz. Şimdi de atık ilaçların toplanması ve bertaraf edilmesine dair bir projenin protokolünü imzalıyoruz. Daha önce ilçemizdeki 32 aile sağlığı merkezi ve hastanelere atık ilaçların toplandığı kutular yerleştirdik. Bu proje kapsamında da son 6 ayda ekiplerimiz, vatandaşlarımızın desteğiyle kullanılmayan veya çevreye zarar verebilecek 1.5 ton atık ilaç topladı. Hedefimiz daha yaşanabilir çevreye ve sağlık nesillere katkı sunmaktır. Bu bağlamda da bizlerle birlikte bu projeye katkı sunan paydaşımız ÇEKOOP’a teşekkür ediyorum.”
TÜRKİYE’DE YILDA 4 BİN 400 TON ATIK İLAÇ TOPLANIYOR 
Kooperatiflerinin 2010 yılında İzmir’de kurulduğunu söyleyen Sınırlı Sorumlu Eczacılar İlaç Sağlık ve Eczane Gereçleri Atıklarını Değerlendirme Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nezihi Pekcan, 11 yıldır atık ilaçların toplanıp bertaraf edilmesi noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı. 

Pekcan, “Temel amacımız, özellikle atık ilaçların çevreye verdiği zararları bertaraf etmek ve bu süreci takip etmektir. Bu kapsamda Karatay Belediyesi ile de evsel atık ilaçların kaynağında toplanarak bertaraf edilmesine dair bir protokol imzaladık. Türkiye’de yılda 4 bin 400 ton evsel atık ilaç toplanıyor. Bunların çevreye verdiği zarar çok büyük. Çünkü bu atıkların besin zinciri veya çevreye karışması büyük tehlike arz ediyor. Bu denli önemli bir konuda Karatay Belediyesi’nin hassasiyet göstermesi bizleri çok mutlu etti ve duygulandırdı. Ben, bu vesileyle Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca’ya çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • M
    Mehmet
    4 yıl önce

    Karatay belediyesini tebrik ediyorum çok faydalı bir hizmet

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • S
    serhat
    4 yıl önce

    doktora gitseniz en kucuk bir sikayetiniz olsa 4 cesit ilac yaziyor, allah ilac yazma siniri 4 mus galiba:) yoksa bir torba ilac yazacaklar, doktorlar yazdiklari ilaca gore parami aliyorlar nedir anlamadim, turkiye ilac kullanimnda dunya zirvesinde, bizi resmen zehirliyorlar uzerimizde denemedikleri ilac yok sanki, evler eczani gibi gelisi guzel yazilmis ilaclarla dolu, ilac atik merkezleri ana saglik merkezlerinde olmaliki kolayca millet atabilsin, sadece ilac degil turkiyede her seyin geri dönusumu olmali, her sey sokaklara konuslmus kucuk kontaynerlere atiliyor, her sey evde ayristirilmali vede ayri kontarynerelere atilmali, bunu yapmak zor degil sadece hayata gecirecek irade lazim

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”