Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kamerun'da Anglofon krizi gölgesinde "Ulusal Birlik Günü" kutlandı

Anglofon ayrılıkçıların "Ulusal Birlik Günü"nü protesto etmek için Kuzey-Batı ve Güney-Batı bölgelerinde hafta başında başlattığı genel grev devam ediyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

YAOUNDE (AA) - Kamerun'un başkenti Yaounde'de "20 Mayıs Ulusal Birlik Günü"nün 50. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı.


Yaounde'deki 20 Mayıs Caddesi'nde düzenlenen kutlamalara Devlet Başkanı Paul Biya, sivil ve askeri yetkililerin yanı sıra çok sayıda Kamerunlu katıldı.


Kamerun milli marşı ile başlayan törende, uzun süredir sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Cumhurbaşkanı Biya araç yardımıyla Kamerunluları selamladı.


Askeri geçit töreniyle devam eden törende, gençler yöresel kıyafetlerle geleneksel dans gösterisi sundu.


Diğer taraftan, Anglofon (İngilizce konuşan) ayrılıkçıların "Ulusal Birlik Günü"nü protesto etmek için Kuzey-Batı ve Güney-Batı bölgelerinde hafta başında başlattığı genel grev devam ediyor.


- Federal yapıdan üniter yapıya geçiş


Kamerun'da 1972'de federal yapıdan üniter yapıya geçilen 20 Mayıs günü her yıl ulusal birlik günü olarak kutlanıyor.


Bağımsızlığın elde edildiği 1960'da özek bölge statüsünde Kamerun'a dahil olan eski İngiliz sömürgesi Kuzey-Batı ve Güney-Batı bölgelerinin, 1972'de üniter yapıya geçilerek merkezi hükümete bağlanmasının "Anglofon krizinin" temellerini attığı düşünülüyor.


- Anglofon krizi


Kamerun'da hükümetin Anglofon Güney ve Kuzey Batı bölgesindeki okul ve mahkemelere, İngilizce bilmeyen öğretmen ve hakimleri atamasına tepki olarak bölgede 2016'nın son aylarında gösteriler başlamış ve Anglofon krizi patlak vermişti.


Ayrılıkçı gruplar, ülkenin 1961-1972'deki federalizme geçişinin yıl dönümü 1 Ekim 2017'de "Ambazonya" adını verdikleri sembolik devlet kurduklarını açıklamış ve resmi dili de İngilizce ilan etmişlerdi.


Son verilere göre, Anglofon krizinde ordu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda en az 3 bin kişi yaşamını yitirdi, 679 bin kişi yerinden oldu, 40 bin kişi ise komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”