Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hitit ve İskenderun Teknik üniversitelerince "biyotribometre cihazı" geliştirildi

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca: "Türkiye'de ilk olan biyotribometre cihazı geliştirdik. Bu cihaz, biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını ISO ve ASTM standartlarına uygun olarak fizyolojik şartlarda değerlendirerek eklemlerde kullanımının uygun olup olmadığını tespit edebiliyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ÇORUM (AA) - Hitit ve İskenderun Teknik üniversitelerinden bilim insanlarının iş birliğiyle biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadığını belirleyen "biyotribometre cihazı" geliştirildi.


Hitit Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca ile İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kanca, diz, kalça, omuz gibi eklemlerde bulunan hasarlı kıkırdak doku yerine kullanılabilen biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadığını daha ucuz ve kısa sürede belirleyen biyotribometre cihazı tasarladı.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca, cihazı TÜBİTAK desteğiyle geliştirdikleri belirtti.


Eklem rahatsızlığı bulunan insanlar için hasarlı kıkırdak yerine kullanılan biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansına dair verilerin elde edilmesindeki testlerin standartlara uygun olmasının önem taşıdığına işaret eden Kanca, Türkiye'de bu verilerin şimdiye dek geleneksel test cihazlarıyla yapıldığını aktardı.


Geleneksel cihazlarla yapılan test işlemlerinin her zaman doğru sonuçlar vermediğine, bu durumun malzeme geliştirme süreçlerini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Kanca, şu bilgileri verdi:


"Bu sorunları aşmak için en uygun biyomalzemeleri belirleyecek bir cihaz geliştirmek üzere 2018'de proje hazırlamıştık. Uzun süren çalışmalarımız sonucunda Türkiye'de ilk olan bir biyotribometre cihazı geliştirdik. Bu cihaz, biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını ISO ve ASTM (Ürün ve sistemler için teknik standartları geliştiren uluslararası organizasyon) standartlarına uygun olarak fizyolojik şartlarda değerlendirerek eklemlerde kullanımının uygun olup olmadığını tespit edebiliyor."


- "Cihaz yurt dışındaki muadillerine göre çok daha hesaplı"


Kanca, yeni cihazla malzeme geliştirme aşamasında eklem protezi prototipine de ihtiyaç duyulmadan sürtünme ve aşınma performansına dair verilerin çok daha ucuz ve hızlı şekilde toplanabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Eklem simülatörü ile biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını değerlendirme haftalarca zaman alabiliyorken, bizim geliştirdiğimiz cihazla birkaç gün içinde tamamlanabilmektedir. Dahası, geliştirilen cihazla testler, vücut sıcaklığında ve biyolojik sıvılar içinde yapılabilmektedir. Cihazla eklem protez malzemelerine ek olarak beyin ve deri dokuları için geliştirilen biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma açısından klinik performansı da test edilebilmektedir. Cihazımıza, biyomalzeme geliştiren firmalarla sürtünme ve aşınma testleri yapan laboratuvarların büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz."


Cihazı yaklaşık 250 bin lira bütçe ile geliştirdiklerinin altını çizen Kanca, "Cihazı yurt dışındaki muadillerine göre çok daha hesaplı olarak piyasaya sürebileceğiz. Cihazımızın piyasaya sürülmesi için sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmalarla temas halindeyiz, bir an önce piyasaya kazandırılması için girişimlerimiz devam ediyor. Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olarak bu cihazla ülkemize ciddi katkı sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”