Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistinli çiftçi Ferine, Gazze Şeridi'nin zahter ihtiyacını sırtlamaya çalışıyor:

"İlk denemenin başarılı olmasının ardından 16 dönüm ektim. Daha sonra Gazze Şeridi'nin ihtiyaçları karşılama çabaları doğrultusunda 70 dönümlük zahter tarlasıyla yola devam ettik ve tanınmaya başladık"

Anadolu Ajansı haberine göre;

GAZZE (AA) - MUHAMMED EBU DAVN - Filistinli çiftçi İbrahim Ferine, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin en geniş zahter (yabani kekik) tarlasıyla bölgenin ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.


Filistin'in geleneksel yemek kültüründe önemli yer tutan zahter bitkisi, daha çok Batı Şeria'nın dağlık bölgelerinde yaygın görülüyor.


Ferine'nin üniversiteyi tamamladıktan sonra farklı işlerle meşgul olan çocuklarıyla ektiği tarla, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin en büyük zahter tarlası olarak biliniyor.


Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinde yer alan 70 dönümlük tarlasını zahter ekimine ayıran Ferine, ablukaya rağmen elde ettiği başarıyı AA muhabirini anlattı.


Ferine, Beyt Hanun'da 5 yıl önce bin metrekarelik alanla zahter ekimine başladığını belirterek, "İlk denemenin başarılı olmasının ardından 16 dönüm ektim. Daha sonra Gazze Şeridi'nin ihtiyaçları karşılama çabaları doğrultusunda 70 dönümlük zahter tarlasıyla yola devam ettik ve tanınmaya başladık." dedi.


Filistinli çiftçinin çocuklarından ziraat mühendisliği fakültesi mezunu Hasan Ferine de işinin yanında babasının tarımcılık çalışmalarını takip ediyor.


"Bizler, zahter ekiminde uluslararası standartlardan ödün vermedik. Bu nedenle beklediğimiz başarıyı elde etmiş durumdayız." diyen Ferine, Filistin halkı arasında kekik tüketiminin çok yaygın olduğunun altını çizdi.


- Filistin geleneksel kültüründe yer alan bir bitki


İbrahim Ferine, zahter bitkisinin hem birçok yemekte hem de ilaç ve kozmetik sektöründe kullanıldığına işaret etti.


Gazze Şeridi'nin zahter ihtiyacını sırtlamaya çalışan Ferine, "Bir mevsimde her dönümden 200 kilogram kullanılmaya hazır kurutulmuş zahter elde ediliyor. Gazze Şeridi'nde de kurutulmuş zahterin bir kilogramı 8 ABD dolarından satılıyor." bilgisini verdi.


Tarım alanını genişleterek Gazze Şeridi'nin iç piyasasının ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını dile getiren Ferine, "Bugün İsrail'in çalmak ve kendine mal etmek için uğraştığı bu bitkiyi Gazze'de böyle bir bölgede bulmak, onun Filistin'e ait olduğunu gösteriyor." diye konuştu.


Ferine, zahterin Gazze halkı tarafından yeşil sebze ya da kuru yaprak olarak tüketildiğini ayrıca diğer baharatlarla öğütülerek kahvaltıya hazır hale getirildiğini ve Menakiş isimli pide yapımında kullanıldığını ifade etti.


Filistinli çiftçi, arazide günde yaklaşık 30 işçi çalıştığını ancak bazen ürünlerin satılmaması nedeniyle bazılarını işten çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.


- Zorluklar ve umutlar


Projelerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun Gazze Şeridi pazarlarında ithal kekiğin, yerel üretim maliyetinden daha ucuz bir fiyata gelmesi olduğunu kaydeden Ferine, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Devlet ve özel kuruluşların ithalat miktarını azaltarak bize destek vereceğini, böylece projeyi geliştirmemize ve istihdamı artırmamıza ve gelecekte ihracat yapmayı düşünmemize yardımcı olacak daha iyi bir kâr marjı elde etmeyi umuyoruz."


Ferine, İsrail ablukasından kaynaklanan tarımda kullanılan suyun tuzluluğu, bazı gübre ve tarım ekipmanlarının eksikliği gibi sorunların da bulunduğuna dikkati çekti.


Filistinli çiftçi, "Gazze Şeridi'ndeki zahter kalitesi mükemmel ve uluslararası pazarlarda rekabet etme kabiliyetine sahip. Bu da Batı Şeria'nın üstün kalitesiyle bilinen dağlık şehirlerinden gelen fidelerden kaynaklanıyor." dedi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”