Kesintisiz bir şekilde uyguladığı geri dönüşümle çevreye karşı sorumluluğunu yerine getirmeye gayret eden Karatay Belediyesi, kapı kapı dolaşarak halkı bu konuda bilgilendirmeyi de sürdürüyor.
Karatay’da geri kazanımların toplanması amacıyla bugüne kadar on binlerce hanede eğitimler veren Karatay Belediyesi Geri Dönüşüm ekipleri, esnafı da unutmuyor.
Bu kapsamda ekipler, rutin olarak gerçekleştirdiği çöp toplama ile sokak ve caddelerin temizliğinin yanı sıra kâğıt, plastik, metal gibi geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının yoğun olarak üretildiği işyerlerinde de çalışma başlattı.
KARATAY’DAKİ 18 BİN 500 EV VE 2 BİN ESNAFA GERİ DÖNÜŞÜM FARKINDALIĞI
İşyerlerinde oluşan ve geri kazanılabilecek tüm atıkların kaynağında ayrıştırılması ve atıkların Karatay Belediyesi geri dönüşüm ekipleri tarafından toplanarak ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili bilgilendirme yapan ekipler, ilçe genelindeki 2 bin esnafa ve 18 bin 500’ün üzerinde vatandaşa geri dönüşüm kutusu, poşeti ve bilgilendirme broşürü dağıtarak bu konuda kısa eğitimler de verdi. Ekipler ayrıca esnaf ve vatandaşların geri dönüşümle alakalı beklenti ve taleplerini de not ederek ilgili birimlere iletti.
KARATAY’IN GERİ DÖNÜŞÜM PROJELERİ ÇEVREYE NEFES, EKONOMİYE KAZANÇ OLUYOR
Karatay Belediyesi’nin söz konusu çalışmaları, projeleri ve eğitimleri sonucunda Mart ayından bu yana yalnızca ev ile işyerlerinden 917 ton atık toplandı. Sadece son 5 ayda toplanan söz konusu atığın ekonomiye katkısı ise yaklaşık 1,5 milyon TL. 2021 yılının ilk altı ayında Karatay genelinde toplanan karışık ambalaj ise 2 milyon ton. Yine 50 ton tekstil atığı, 1,5 ton atık ilaç, 240 litre bitkisel atık yağ, 800 kilogram zirai atık ilaç ve 450 kilogram da atık pilin toplandığı bu çalışmalar sayesinde 17 bin 815 ağacın kesilmesi önlendi. 12 bin 255 litre yakıt tasarrufu sağlanan çalışmalarla 3 milyon 226 bin KW da enerji tasarrufu sağlandı.
İLÇEMİZDE SIFIR ATIK HEDEFİNE ULAŞINCAYA KADAR ÇALIŞACAĞIZ
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ilçe genelinde her türlü geri dönüştürülebilir atığın çöpe gitmeden ekonomiye kazandırılması, çevre kirliliğinin azaltılması, vatandaşlar ile esnafın geri dönüşüm konusunda bilinçlenmesi ve gelecek nesillere daha temiz, daha yaşanabilir bir Karatay bırakılmasının temel hedefleri arasında yer aldığını belirtti.
Başkan Hasan Kılca, Türkiye genelinde kamu kuruluşları başta olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanan 'Sıfır Atık' programıyla uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ve bu konuda başarılı bir tablo çizdiklerini aktararak, “Karatay’da geri dönüşüm konusunda çok ciddi bir çaba içindeyiz. ‘Geleceğini Çöpe Atma’ sloganıyla da ilçemiz genelini kapsayan ve her türlü geri dönüştürülebilir atığın toplanıp ekonomiye kazandırılmasını esas alan bir proje yürütüyoruz. Bu kapsamda ekiplerimiz, özellikle ambalaj atıklarının çok fazla olduğu konutların yanı sıra işyerlerine de ziyaretler yapıyor, bilgilendirmede bulunuyor. Bu konuda vatandaşlarımızın ve esnafımızın hassasiyeti ve desteği bizleri çok mutlu ediyor. Karatay Belediye olarak bizler de ilçemizde sıfır atık hedefine ulaşıncaya kadar proje üretmeyi sürdüreceğiz. Buradan bir kez daha tüm vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen evlerimizde ve iş yerlerimizde tüm atıklarımızı türüne göre ayrıştırarak toplayalım. Bu konuda hemşehrilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir Karatay bırakabilmek için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.