Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dünyada milyonlarca insan temel kanser bakım imkanına ulaşamıyor

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit: "Kanser ölümlerinin yüzde 70'i dünyanın az gelişmiş ülkelerinde görülüyor. Bunun en önemli nedenleri arasında, orta veya düşük gelirli ülkelerde radyoterapi merkezlerinin olmayışı veya yetersizliği gelmekte"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, dünyada milyonlarca insanın en temel kanser bakım olanaklarından mahrum bırakıldığını bildirdi.


Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nün bu yılki ana temasının "Kanser tanı ve tedavisine erişimdeki eşitsizlikleri, adaletsizlikleri azaltalım" olarak belirlendiğini aktardı.


Gelir adaletsizliği, eğitimde fırsat eşitsizlikleri, coğrafi koşullar, etnik, ırk ile cinsiyet gibi konularda ayrımcılıklar yüzünden dünya nüfusunun yarısının hayati öneme sahip sağlık hizmetlerine ulaşamadığını, milyonlarca insanın en temel kanser bakım olanaklarından mahrum bırakıldığını belirten Özyiğit, kanser tanı ve tedavi hizmetlerine ulaşmada en sıkıntılı grupları "çocuklar", "yaşlılar", "kadınlar", "düşük gelirli bireyler" ve "kırsal bölgelerde yaşayanlar" olarak sıraladı.


Özyiğit, geçen yıl dünyada 10 milyon insanın kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, "Kanser ölümlerinin yüzde 70'i dünyanın az gelişmiş ülkelerinde görülüyor. Bunun en önemli nedenleri arasında, orta veya düşük gelirli ülkelerde radyoterapi merkezlerinin olmayışı veya yetersizliği gelmekte. Kanser tedavisinde ana yöntemlerden biri olan radyoterapi imkanı yoksa sık görülen birçok kanser türünde cerrahi ve ilaç tedavileri yapılsa dahi kür şansı önemli oranda azalmakta, hatta bazı kanser türlerinde kür şansı tamamen ortadan kalkmaktadır." ifadelerini kullandı.


Radyoterapi merkezlerinin kurulumunun oldukça maliyetli olduğunu kaydeden Özyiğit, merkezi kurmanın da tek başına yeterli olmadığını bildirdi.


Üst düzey teknolojik cihazları kullanacak eğitimli insan kaynağı olmayınca cihazların hiçbir işe yaramadığının altını çizen Özyiğit, bazı Afrika ülkelerinde alımı yapılan milyon dolarlık cihazların, kullanacak personel olmadığı için kutularından bile çıkarılamadığını aktardı.


- Akciğer ve rahim ağzı gibi kanser türleri ilk sıralarda


Prof. Dr. Özyiğit, düşük gelirli ülkelerde kanser önleme ve kontrol programları için ayrılan bütçenin son derece yetersiz olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bu nedenle rahatlıkla önlenebilir kategoride yer alan akciğer, rahim ağzı gibi birçok kanser türleri ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca erken tanı imkanları da olmadığı için hastalar çok ileri evrelerde tanı almakta ve tedavi imkanı ortadan kalkmaktadır. Küresel ölçekte kanserin toplam yıllık maliyeti 1,16 trilyon dolar olarak tahmin edilmekte. Halbuki kanseri önleme stratejileri için 11,4 milyar dolar ayırabilsek, kanser tedavisi için harcanan giderlerde yıllık 100 milyar dolar tasarruf yapmış olacağız."


Özyiğit, başta Afrika olmak üzere 100'ü aşkın düşük ve orta gelirli ülkede tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sistemle başta eğitim ve farkındalık faaliyetleri olmak üzere çalışmalar yürüttüklerini de anlattı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”