Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Diyabet riskine karşı "şeker ölçümü yaptırın" uyarısı

Ankara Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Oya Topaloğlu: "40 yaşın üstünde olanlar ya da 40 yaşın altında olup obezitesi bulunanlar, özellikle gebelik döneminde gebeliğe bağlı diyabet tanısı alanlar, hareketsiz yaşam tarzı olan, sağlıksız beslenen ve aile öyküsü bulananlar diyabet gelişimi açısından risk taşıyan kişilerdir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Halk arasında "şeker hastalığı" olarak da bilinen diyabet gelişiminde, 40 yaşın üstünde olanların, 40 yaşın altında olup obezitesi bulunanların, özellikle gebelik döneminde diyabet tanısı alanların, hareketsiz yaşam tarzını benimseyenler ile sağlıksız beslenenlerin ve aile öyküsü bulananların risk nedeniyle mutlaka şeker ölçüm testi yaptırması gerektiği bildirildi.


Ankara Şehir Hastanesi'nde Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşlara şeker ölçümü yapıldı ve hastalık hakkında bilgi verildi.


Ankara Şehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Oya Topaloğlu, burada yaptığı konuşmada, pankreasta yeterli miktarda insülin salgılanmaması veya yeterli miktarda insülin salgılanmasına karşın dokulara yeterince etki etmemesinin "diyabet" olarak tanımlandığını söyledi.


Diyabete, kan şekeri yüksekliği ile tanı konulduğunu anlatan Topaloğlu, çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik gibi durumlarda kişinin kan şekeri ölçümü yaptırmasının önemli olduğunu vurguladı.


Topaloğlu, risk faktörü bulunan kişilerin mutlaka kan şekeri ölçümü yaptırması gerektiğini dile getirerek, "40 yaşın üstünde olanlar ya da 40 yaşın altında olup obezitesi bulunanlar, özellikle gebelik döneminde gebeliğe bağlı diyabet tanısı alanlar, hareketsiz yaşam tarzı olan, sağlıksız beslenen ve aile öyküsü bulananlar diyabet gelişimi açısından risk taşıyan kişilerdir. Bu kişilerin şeker ölçüm testi yaptırması önemlidir." diye konuştu.


Diyabetin görülme sıklığının son yıllarda artış gösterdiğine dikkati çeken Topaloğlu, şu bilgileri verdi:


"2021 yılı olan son rakamlara baktığımızda, tüm dünyada erişkinlerde diyabetli kişi sayısı 537 milyon. Türkiye'de de erişkin grupta 9 milyon diyabetli var. Dolayısıyla tüm dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10,5'u diyabetli olarak yaşamını sürdürüyor. Bu rakamların 2045'te yüzde 12'lere çıkacağı öngörülüyor. Dolayısıyla, tedbir almak, diyabet gelişimini önlemek veya diyabet tanısı alan hastaları etkin bir şekilde tedavi etmek önemli."


Bu yılın temasının eğitim olarak belirlendiğini ifade eden Topaloğlu, tüm hastaların tanı konulmasıyla birlikte hastalığın seyri ve tedavi yönetimine ilişkin eğitim alması gerektiğini bildirdi.


Ankara Şehir Hastanesi'nde belli zamanlarda hastalara, diyabet yönetimine ilişkin eğitimlerin verildiğini belirten Topaloğlu, bugün de hastalığın önemine dikkati çekmek amacıyla isteyen tüm vatandaşlara şeker ölçümü yapıldığını ifade etti.


Şeker ölçümü yaptıranlardan 40 yaşındaki Hatice Ayrancıoğlu da kendisine iki yıl önce diyabet tanısı konulduğunu ve bugün de hastaneye kontrollerini yaptırmak için geldiğini anlattı.


Ağızda kuruluk, halsizlik, mide bulantısı ve kilo kaybı gibi şikayetler üzerine hastaneye başvurduğunu ve tip-2 diyabet tanısı aldığını aktaran Ayrancıoğlu, "Tanı aldıktan sonra yaşam değişikliği oldu, ilaç tedavisi planlandı ve diyet yapmaya başladım. Babam da diyabet hastasıydı. Altı ayda bir kontrollerim oluyordu, şimdi üç aya düştü. Çok daha iyiyim." dedi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”