DOLAR : 42,88₺
EURO : 50,27₺
STERLİN : 57,47₺
GRAM : 6.020,73₺
ÇEYREK : 9.902,93₺
CUMHURİYET : 39.292,66₺
Sağlık

Çöpe atılan ilaçlardaki büyük tehlike

Eklenme: 11.10.2021 - 10:24

İlaç israfı her geçen yıl artıyor. Bilinçsizce alınan ya da reçeteye göre tüketilmeyen binlerce ton ilaç çöpe gidiyor. Bu da hem çevreyi ve hem de sağlığı tehdit ediyor. Zira çöpe atılan ilaçlar suya ve toprağa karışarak sofralarımıza kadar geliyor.

Çöpe atılan ilaçlardaki büyük tehlike
Reklam alanı
Sağlık hizmetlerine erişim hızlı, ilaç tedariki ise son derece kolay. Ancak bu durum suistimal edilebiliyor. Zira, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) araştırmalarına göre Türkiye'de ilaç tüketimi oldukça arttı.

İsraf edilen ilaçlar sofralara dönüyor
SGK verilerine göre, her gün 1,5 milyon kişi çeşitli sebeplerle doktora gidiyor ve Türkiye’de yılda kişi başı 30 kutu ilaç tüketiliyor. Doktora yazdırılıp kullanılmayan yüzlerce ton ilaç ise çöpe atılıyor.

Çöpe atılan ilaçlar suya ve toprağa karışıyor. Bu da hem çevreye zarar veriyor hem de yiyecek ve içeceklere karışarak sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar, ilaçların nasıl atılacağı konusunda sağlıkçılara danışılması gerektiğini söylüyor.

'İlaçlar asla ve asla çöpe atılmamalı'
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok konuyla ilgili şunları söyledi:

"Net bir şekilde söyleyebiliriz ki israfımız giderek artıyor Türkiye'de. Bunun temel nedeni ilaçların bilinçsiz kullanılması. Dolayısıyla bu bilinçsiz kullanım, ilaçların fazladan evde kalmasına neden oluyor. Fazladan vücuda gelmiş olan başta ilaçlar olmak üzere çeşitli kimyasallar, endokrin sistemimizi bozar. Endokrin sisteminin de bozulması başta üreme sağlığı olmak üzere sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Sıfır atık projesiyle bu tür tıbbi ürünlerin atılımının önüne geçilmesi de amaçlanıyor. Bu ürünlerin asla ve asla çöpe atılmaması gerekiyor. Pek çok belediye ecza odalarıyla beraber anlaşarak eczanelerin önüne sarı ilaç atık kutuları koyuyor."

İlaçların, sağlığı ve çevreyi tehdit etmemesi için öncelikle ilaç israfının engellenmesi gerekiyor. Doktor reçetelerine sadık kalınması da büyük önem taşıyor.

Kaynak:

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 0
❤️ 0
😊 0
😡 0
👎 0
😂 0
😢 0
😲 0
Toplam 0 tepki

Yorumlar

  • Haydar 1529 gün önce

    Bu ülkede israf konusuna girersek asla çıkamayız. Kılavuz karga muhabbeti...

  • Gurberçi 1529 gün önce

    Avrupada hastaya fazla ilaç vermezler, Türkiyede çok ilaç veriyorlar

Yorum Yap