SAKARYA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çalışmaları süren 2. Otizm Eylem Planı'nı çok kısa süre içerisinde hayata geçireceklerini bildirdi.
Yanık, Arifiye ilçesindeki Fatma-Hamit Atay Otizm, Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde bulunan "Eğitsel Aktivite Merkezi"nin açılış törenine katıldı.
Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada, insan hayatına yapılan her güzel dokunuşun, dünyada yeni umutların, yeni hayallerin filizlenmesine bir vesile olduğunu söyledi.
Nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrumun, dünyada ve Türkiye'de giderek artan yaygınlaşma oranları sebebiyle dikkati çektiğini belirten Yanık, "Bu gelişmeler sebebiyle devlet politikamız gereği olarak, her engel grubunun sorunlarını özel olarak çalışma gayretiyle otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz." dedi.
Otizmi bir farklılık olarak değerlendirerek oluşturdukları ve uyguladıkları politikaların bir sonucu mahiyetinde 1. Otizm Eylem Planı'nı bakanlıkları öncülüğünde hayata geçirdiklerini anımsatan Yanık, "Şimdi ikincisini çalışıyoruz. İnşallah çok kısa süre içerisinde onu da hayata geçirmiş olacağız." diye konuştu.
Bakan Yanık, başta Türkiye Otizm Meclisi ve diğer ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversitelerin etkin katılımıyla 3 Aralık 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı" ile birçok faaliyeti gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kapsamda yürütülecek faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.
- "Otizmli bireyleri yılda 45 güne kadar yatılı bakım merkezlerinde ücretsiz misafir ediyoruz"
Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların hayatını değiştirecek, onları geleceğe hazırlayacak olan yegane anahtarın erken tanı ve erken eğitim olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Yanık, "Dolayısıyla Otizm Eylem Planı ile birlikte Sağlık Bakanlığının hayata geçirdiği 'Otizm Tarama ve Takip Programı' ile artık çocuklarımızın erken tanı almasını ve dolayısıyla erken eğitime erişebilmesini sağlamaya başladık." sözlerini sarf etti.
Bakan Yanık, kurumsal hizmetlerde otizmli bireylere yönelik ihtisaslaşmış yatılı ve gündüz bakım merkezlerinin dönüşümüne öncülük ettiklerini, ailelerin sosyal yaşama katılımını desteklemek için otizmli bireyleri yılda 45 güne kadar yatılı bakım merkezlerinde ücretsiz misafir ettiklerini aktararak, kendi aileleri yanında bakımı mümkün olmayan otizmli bireylere ise yatılı bakım merkezlerinde hizmet sunduklarını ifade etti.
Gelinen noktada otizmli bireyler ve ailelerine yönelik hizmetlerin geliştirilmesinde, erken tanılamada ve toplumun tüm kesimlerine yönelik farkındalık oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettikleri 1. Otizm Eylem Planı'nı geliştirerek uygulamaya devam edeceklerini dile getiren Yanık, "Otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmaları, geçtiğimiz yıl müjdesini verdiğimiz 2. Otizm Eylem Planı'nda da sürdüreceğiz. Şu anda eylem planının son şeklinin verilmesi amacıyla kamu ve sivil toplumun katıldığı odak toplantılara devam ediyoruz. Ondan sonra inşallah 2. Otizm Eylem Planı'mız tüm paydaşların katılımıyla gerçekçi plan olarak hayata geçmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Otizmi, bireylerin önündeki bir engel olmaktan çıkarmanın ve hayatlarını kolaylaştıracak olanakları sağlamanın görevleri olduğunu belirten Yanık, farklılıkları zenginlik olarak görüp onları sosyal hayata kazandırmanın ise hem devletin hem de toplumdaki tüm bireylerin görevi olduğunu kaydetti.
Bakan Yanık, otizm konusunda eğitim ve farkındalık çalışmalarına hız verdiklerini ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettiklerini vurgulayarak, toplumda otizm algısının ve bilgi düzeyinin arttığının, yapılan çalışmalarla da ortaya çıktığını aktardı.
Yanık, otizm konusunda farkındalığı artıran önemli faaliyetlerden olan personelin eğitimine bu yıl da devam edeceklerini anlattı.
- "Medeniyetimizde her çocuk özeldir"
Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların davranışlarını yönetmek, toplumsal yaşam becerileri kazandırmak ve ailelerinin eğitilmesine katkı verebilmek için 81 İl Müdürlüğü bünyesinde süpervizör eğitimlerine başladıklarını bildiren Yanık, medeniyetlerinde her çocuğun özel olduğunu dile getirdi.
Bakan Yanık, otizmli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlayan, üretken, bağımsız, kendine güvenen bireyler olmaları için çalışan, erişilebilir ve bireyin farklılığını gözeten engelsiz bakım merkezlerinin dönüşümüne devam ettiklerini belirterek, bugün de Eğitsel Faaliyet Merkezi'ni açarken, rehabilitasyon ve hayat becerileri kazandırmaya en az bakım kadar önem verdiklerini vurguladı.
Sakarya'da Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri çerçevesinde açılışını yaptıkları Eğitsel Aktivite Merkezi'nin otizmli bireylere ve ailelerine yeni motivasyon kaynağı olacağına inandığını dile getiren Yanık, "Bu vesileyle değerli bağışlarıyla bu merkezin kurulmasında büyük katkı sunan Şükran ve Öney Şenkardeşler'e çok teşekkür ediyor, gönüllülerimizle daha nice hayırlı projelerde görüşmek dileğimizi yineliyorum." dedi.
Konuşmanın ardından Bakan Yanık, Şükran ve Öney Şenkardeşler'e plaket verdi.
Daha sonra merkezin açılışını gerçekleştiren Yanık, merkezi, basına kapalı gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Programa, Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve merkez çalışanları katıldı.
Sakarya Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'ni de basına kapalı ziyaret eden Yanık, daha sonra kentten ayrıldı.
Kaynak: