Son Dakika Haberler

Kazlıçeşme Sanat binasında restorasyon esnasında bulunan mozaiklerin ele alındığı sempozyumda uzmanlar, bölgenin tarihi değerine, daha önce yapılan arkeolojik çalışmalara ve buluntulara ilişkin değerlendirmede bulundu Prof. Dr. Şevket Dönmez: "Yenikapı kazı alanında ortaya çıkan kalıntı ve buluntular, İstanbul'da varlığı yıllardır bilinen neolitik dönemin tarihi yarımadada mevcut olduğunu tartışmaya yer bırakmayacak biçimde belgelemektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - "Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumu" oturumlarında, Kazlıçeşme Sanat binasında restorasyon esnasında bulunan ve koruma altına alınan tarihi mozaikler ele alındı.


Mimar Olcay Aydemir'in başkanlığında yapılan "Zeytinburnu ve Kazı Alanı Tarihçesi" başlıklı ilk oturumda konuşan arkeolog Nezih Başgelen, bir biyografi çalışması için dönemin İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Rüstem Duyuran defterlerine ulaştıklarını anlattı.


Rüstem Duyuran'ın defterlerinde görsellerin de yer aldığını dile getiren Başgelen, "Defterlerini tuttuğu gibi görselleriyle birlikte mesela vilayetin önündeki mozaiğin çıkışının bütün safhaları var." ifadesini kullandı.


Başgelen ayrıca Selahattin Adil Paşa'nın oğlu Semih Adil ile görüşmeleri sonucu İstanbul'daki belediye sarayı yapılırken zeminde çıkan mozaiklerle ilgili temel kazısının fotoğraflarına ulaştıkları bilgisini verdi.


İstanbul'da gerçekleştirilen çeşitli arkeolojik kazılara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Şevket Dönmez ise "Yenikapı kazı alanında ortaya çıkan kalıntı ve buluntular, İstanbul'da varlığı yıllardır bilinen neolitik dönemin tarihi yarımadada mevcut olduğunu tartışmaya yer bırakmayacak biçimde belgelemektedir." dedi.


Bölgenin tarihi değeri, buluntular ve mozaiklerin konu edildiği oturumda İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal da Zeytinburnu ve çevresinin arkeolojisi ile İstanbul'da bulunan mozaiklere ilişkin değerlendirmede bulundu.


"4 Zaman 4 Mekan 1 Hikaye" temasıyla gerçekleştirilen Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumu'nun ikinci oturumu ise Prof. Dr. Füsun Alioğlu başkanlığında yapıldı.


"Kent Arkeolojisi ve Zeytinburnu'nun Kent İçindeki Önemi" başlıklı oturumda Prof. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, arkeolog Emrah Kahraman ve Prof. Dr. Mustafa Şahin bilgiler paylaştı.


Prof. Dr Şevket Dönmez'in başkanlığındaki "Çok Katmanlılık ve Kültürel Mirasın Korunması" başlıklı son oturumda da Prof. Dr. Füsun Alioğlu, sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ve mimar Celaleddin Çelik konuştu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English