Son Dakika Haberler

YKS’de En İyi Net Arttırma Yöntemleri

 

Yüksek netler, YKS’ye hazırlık sürecinde birçok adayın tek hedefidir. Dönem dönem düşüşlerin ve yükselişlerin yaşanabileceği bir hazırlık sürecinde bunun birden çok nedeni olabilir. Stres, kaygı, aşırı panik gibi sebepler bunların asıl sebeplerindendir. Bütün bunlara rağmen yüksek netler elde edip istenilen hedefleri yakalamak bir ütopya değil.
En çok sorulan “Nasıl net arttırabilirim?”, “En iyi nasıl netlerim artar?”, “En hızlı net arttırma yöntemleri nelerdir?” gibi sorulara çözüm için YKS’de en iyi net arttırma yöntemlerini sizler için sıraladık. Herkesin kendine göre net arttırma yöntemi olabilir fakat uzun araştırmalar sonucu yararlı olabilecek en iyi net arttırma yöntemleri burada.

Aynı Konulara Odaklanmayın

Adaylarda yapılan en büyük hatalardan birisi aynı konuları tekrar tekrar çalışmak oluyor. Bu sebepten deneme sınavlarında da yalnızca üzerinde durulan kısımlardan sorulara cevap verilebiliniyor. Yeni konu çalışmanın zahmetine ve zorluğuna katlanmalısınız. Yaşadığınız zorlukların YKS’de sizi başarıya götüreceğini unutmayın. Eğer YKS’de çıkabilecek güncel konuları ve soru dağılımlarını öğrenmek isterseniz Tercih Koçu tarafından hazırlanan güncel “YKS Konuları ve Soru Dağılımları” sayfasını inceleyebilirsiniz. Bu sayede nelere çalışmanız gerektiğini bilir ve buna göre ders programınızı hazırlayabilirsiniz.

Verimsiz Çalışmayın

Çok çalışıyor fakat deneme sınavlarında istediğiniz sonuçları alamıyorsanız bunun bir sebebi de verimsiz ders çalışma olma ihtimali çok yüksektir. Verimsiz çalışmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin konuların gereksiz kısımlarına takılıyor olabilirsiniz, süslü süslü not almakla vakit kaybediyor olabilirsiniz, uykusuzluğa ve yorgunluğa bağlı olarak yanlış zamanlama yapmış olabilirsiniz. Yaşadığınız bu  sorunları yok etmek için 3. bir kişi vasıtasıyla hatalı olduğunuz kısımları tespit edebilirsiniz. Böylelikle çalışma sisteminizdeki ve düzeninizdeki hataları tespit edip kontrol etmiş olursunuz. Her şeyden önce hatalarınızı tespit etmekten ve düzeltmeye çalışmaktan taviz vermeyin.

Planlı Olun

“Rotası belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yol gösteremez.” Cümlesi çoğu kez karşınıza çıkmıştır. Plansız çalışmada buna benzetilecek olursa sınavınızda yolunu bulamayan gemi gibi başarısızlıkla sonuçlanacaktır. İlk adım olarak çalışmaya oturmadan önce hangi konulara çalışacağınızı ve neler yapacağınızı çok iyi bilmelisiniz. Eğer yaptığınız işi özümserseniz ve motivasyon kaynağı olarak kullanırsanız yorulmadan planınızı uygulayabilirsiniz. Uzmanların öğrencilere tavsiyesi ise detaylı detaylı uzun planlar yapmak yerine sınırlı bir süre için planlama yapılması yönündedir. Çünkü çoğu zaman planda aksayan bir madde diğer tüm maddelerin zaman çizelgesini kaydırmakta ve kişide hayal kırıklığına yol açmaktadır. Fakat bunun yerine sınırlı bir plan listesine sahip olursanız herhangi bir aksilikte dahi bunu telafi etme şansınız ilk tercihe göre daha imkanlar dahilinde olabiliyor. Eğer ders programı hazırlama konusunda bazı eksiklerinizin olduğunu düşünyorsanız “Tercih Koçu” tarafından hazırlanan etkili ve tüm konuları içerenYKS Çalışma Programı” sayfasını inceleyebilirsiniz. Sitede sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil adayları olmak üzere her tip aday için ders çalışma programı bulmak mümkün.

Çok Soru Tipi Görün

Çok soru çözmenin en büyük katkılarından birisi çok sayıda çeşitli soru tipi görmektir. Sınırlı olduğunu düşündüğünüz soru havuzunuzu böylelikle bir okyanusa çevirebilirsiniz. Kaynak kitap, internet gibi ortamlardaki kolay, orta ve zor seviye soruları muhakkak görmelisiniz. Bu sayede bir konuda çıkabilecek en kolay ve en zor soruları belirlemiş olursunuz.

Soru Analizleri Yapın

Sık sık denemeler, test kitapları çözüyor fakat devamlı aynı yanlışlara düşüyor olabilirsiniz. Adayların yaptığı hatlardan bir diğeri de deneme sınavlarını ve testleri çözdükten sonra analiz etmeden bırakmalarıdır. Her deneme sınavı ve testten sonra yanlış yaptığınız soruları tek tek analiz ederek hangi konulardan ve nerelerde yanlışlar yaptığınızı görmelisiniz. Bu sayede daha sonrasında aynı hataya düşmemiş olursunuz. Ek olarak her deneme sonrası yaptığınız doğru ve yanlış sayılarını “Puanus” sitesindeki “YKS Puan Hesaplama” aracına girerek her puan türü için YKS’ye en yakın puanlandırmanızı ve sıralamalarınızı görebilirsiniz. Böylelikle zaman içerisinde ne kadar yol kat ettiğinizi ve genel puanlandırmalarınızı öğrenmiş olursunuz.

Hızlı Okumadan Kaçının

Adayların belirli bir kısmı ise sınavın vermiş olduğu stres ile birlikte soruları çok hızlı okumaya çalışabiliyor. Doğal olarak anlamakta güçlük çekme veya hiç anlayamama gibi bir durumla karşılaşılıyor. Bir soruyu anlayabileceğiniz hızda okuyup doğru cevabı verebilecekken hızlı okuyup yanlış cevaplandırmaktan sakının.

Mantığı Kavrayın

Özellikle son yıllarda ÖSYM’nin kavramayı ölçen sorulara ağırlık verdiği aşikar bir hal aldı. Öğrencileri zorlayan ve soruyu çözerken pek çok kez çelişkiler yaşatabilen bu soru tiplerinde önemli olan kendi içsel yorumlamalarınız değil soruda anlatılan üzerinden cevabını verebilmek. Hataya düşmemek için duygusal yorumlamadan kaçınmalı ve sorunun kendi anlatımıyla düşünmelisiniz.

Hedefiniz Olsun

YKS tercih dönemi oldukça kısıtlı bir süre olduğu için sınavdan sonra pek çok öğrencinin tercih yaparken düşünmeye çok fırsatı kalmıyor. Yoğun çalışmalardan geçip ve çeşitli zorlukları yaşayıp iyi sonuçlar eden adaylar dahi yanlış veya eksik düşünmeden dolayı doğru bölümü seçemiyor. Bu gibi hatalara düşmemek için yolun başındayken hedefinizi belirlemeli ve buna göre gerçekçi bir çalışma programıyla ilerlemelisiniz. İsterseniz Tercih Koçu’nun hazırladığı ve ÖSYM tarafından yayınlanan güncel verileri içeren “YKS Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları” sayfasını inceleyebilirsiniz. Siteden Türkiye’de yer alan ve YÖK’ün akredite olduğu tüm bölümlerin taban puanlarına ve başarı sıralamalarına ulaşmak mümkün.

Zamanı İyi Kullanın

Pek çok aday ise sınavdan önce her konuya hakim olmasına rağmen sınavda zamanı iyi kullanamadığı için çalıştığı konuların karşılığını maalesef alamıyor. Dolayısıyla net artışı yaşayamıyor. Deneme ve test çözerken düzenli süre tutmak bu hatayı gidermek için en önemli çözüm yolu olarak gözüküyor.
Son olarak hatalarını bilen ve düzelten herkesin iyi bir çalışmayla istediği hedefi rahatlıkla yakalayabileceğini unutmayın.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 42
  • 10
  • 12
  • 9
  • 15
  • 8
  • 7
  • 9
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • F
    Fatih
    5 yıl önce

    Yararlı bilgiler olmuş

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English