Son Dakika Haberler

Uzmanlar, bir süre önce "tütsü", "banyo tuzu" adı altında internet üzerinden sipariş ile Türkiye'de kullanımı başlayan ve çok sayıda genci ölüme sürükleyen sentetik kannabinoidin ardından şimdi de Orta ve Doğu Avrupa'da yaygınlaşan "psikostimülan" uyarıcılara karşı dikkatli olunması istedi Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Poliklinik Sorumlusu Doç. Altıntoprak: "Bu madde beyin uyarılmasını sağlıyor, sentetik maddeler gibi merdiven altında çok da hijyen

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Uzmanlar, bir süre önce "tütsü", "banyo tuzu" adı altında internet üzerinden sipariş ile Türkiye'de kullanımı başlayan ve çok sayıda genci ölüme sürükleyen sentetik kannabinoidin ardından şimdi de Orta ve Doğu Avrupa'da yaygınlaşan "psikostimülan" uyarıcılara karşı dikkatli olunmasını istedi. 

Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında kurulan, Türkiye'nin tek madde bağımlılığı enstitüsü olarak hizmet veren, tedavi ve yerli ilaç geliştirme çalışmalarını yürüten Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, dünyada yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımına ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı.

Enstitünün Poliklinik Sorumlusu Doç. Dr. Ender Altıntoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madde bağımlılığının beyinde kalıcı değişiklik ortaya çıkardığını, sentetik kannabinoidin ise çok hızlı bağımlılık yaptığını belirtti. 

İçinde 400'den fazla molekül olan sentetik kannabinoidin gençlerin ilgisini çekecek paketlere sahip olduğu ve kolay elde edildiği için yaygınlaştığını ifade eden Altıntoprak, "Bu maddenin internet üzerinden ısmarlanan formları olduğunu biliyoruz. Yasal anlamda sıkıntı çıkıncaya kadar banyo tuzu ve tütsü olarak geldi Türkiye'ye. Daha sonra yasal olarak engellendi. Yasaklardan sonra bulması artık çok kolay değil ama yine de ucuz olduğu için yaygınlaştı" diye konuştu. 

Tedavisi sırasında sentetik kannabinoid kullananların "çok keyif almadıklarını" açıkladıklarını dile getiren Altıntoprak, ancak bağımlılık nedeniyle kullanıma devam etmek zorunda hissettiklerini ve ölümcül sonuçların ortaya çıkabildiğini anlattı. 

- Yeni tehlike gelmesin 

Esrar bağımlılığı olanların büyük çoğunlukla sentetik kannabinoid kullanımına başladığını da belirlediklerini söyleyen Ender Altıntoprak, özellikle Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde kullanımı yaygınlaşan yeni bir uyuşturucu maddeyle de ilgili uyarıda bulundu. 

Avrupa gençleri arasında psikositimülan türü bir madde kullanımının arttığına işaret eden Altıntoprak, şu bilgileri verdi:

"Bu madde kullanımında 5 yıl içinde patlama olabilir. Tehlikeli bir gidiş söz konusu. Bu madde beynin uyarılmasını sağlıyor. Sentetik maddeler gibi merdiven altında çok da hijyenik olmayan koşullarda üretiliyor. Yıkımı çok hızlı ortaya çıkıyor. Şu anda Avrupa'da ciddi problem olmaya başladı. Çok pahalı da değil. Tehlikeli olma nedenlerinden biri de bu. Yayılımın önlenmesi için yapılabilecek tek şey şu anda polisiye tedbirleri almak."

- Ailelere bir uyarı 

Gençleri uyuşturucu maddelerden uzak tutmak için çeşitli eğitimler düzenlendiğini ama en büyük görevin ailelere düştüğünü anlatan Doç. Dr. Ender Altıntoprak, özellikle ailedeki karar verme süreçlerine çocukların da dahil olmasını ve "hayır" demeyi öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Müzik ve spor faaliyetlerinin insanları uyuşturucudan uzak tutmak için bir yol olduğuna değinen Altıntoprak, bir grubun içinde yer almanın ve sevdiği insanlarla sohbet etmenin gençler için rahatlatıcı olduğunu da sözlerine ekledi. 

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English