Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yemenli uzmanlara göre Husiler Marib'i ele geçirerek ülke üzerindeki kontrolünü genişletmeyi hedefliyor

Yemenli gazeteci yazar Faysal el-Huzeyfi: "Husiler, 6 yıldır elde edemedikleri bir zafere ulaşmayı umut ederken, hükümet güçleri ise Yemen'in çeşitli bölgelerinden 2 milyondan fazla yerinden edilmiş insanın son kalesi durumundaki Marib'i cesurca korumaya devam ediyor" Araştırmacı yazar Yasin et-Temimi: "​Arap koalisyonu, Ulusal Orduya karşı komplo kurarak vaziyetin bugünkü duruma gelmesine neden oldu. Koalisyon, Sana'nın çevresindeki stratejik noktalarda bulunan ve Marib savunmasında çok önemli

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - MEHMET NURİ UÇAR - Yemenli uzmanlar, İran destekli Husilerin petrol ve gaz zengini Marib'i ele geçirerek, ülkedeki kontrolünü genişletmeyi ve ekonomik gelirlerini de arttırmayı hedeflediğini belirtirken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu ise hükümet güçlerine yeterince destek vermemekle suçluyor.


Husiler, şubat ayı başında meşru hükümetin en önemli kalelerinden biri olan ve Savunma Bakanlığı karargahını da barındıran Marib kenti geneline birkaç noktadan saldırıya geçti. Marib'in sahip olduğu petrol ve gaz yatakları da Husiler açısından önemli bir cazibe noktası.


Marib çevresinde hükümete bağlı ordu güçleri ile Husi milisler arasında devam eden çatışmalar büyük kayıplara rağmen tüm şiddetiyle sürüyor.


- Husiler, 6 yıldır elde edemedikleri zaferi istiyor


Yemenli siyaset araştırmacısı ve gazeteci-yazar Faysal el-Huzeyfi, Marib'deki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Marib'de çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Husiler, 6 yıldır elde edemedikleri bir zafere ulaşmayı umut ederken, hükümet güçleri ise Yemen'in çeşitli bölgelerinden 2 milyondan fazla yerinden edilmiş insanın son kalesi durumundaki Marib'i cesurca korumaya devam ediyor." dedi.


Marib'de yerlerinden edilmiş insanlar için güvenli ve istikrarlı bir ortam oluşturulduğunu, buna karşı Husilerin kontrol ettiği bölgelerde ise baskı ve şiddet ortamının hakim olduğunu söyleyen Huzeyfi, Marib'i savunan özgür halkın Husilere karşı, "Ya gururumuzla yaşar, ya da cesaretimizle ölürüz" sloganını benimsediğini belirtti.


- Husiler, petrol ve gaz zengini Marib'i alarak gelirlerini arttırmanın peşinde


Huzeyfi, tüm bunların yanı sıra Husilerin, petrol ve gaz zengini Marib'i ele geçirerek, ekonomik gelirlerini arttırmayı ve Yemen üzerindeki kontrolünü genişletmeyi hedeflediğini ifade etti.


"Marib'in, Husi saldırılarına karşı kararlı duracağından ve Yemen'deki savaşın dengesini ulusal kurtuluş projesine çevireceğinden eminim." diyen Huzeyfi, halihazırda yaşanan çatışmaların Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen konusundaki ciddiyetini kanıtlaması için son fırsat olduğunu dile getirdi.


Huzeyfi, Birleşmiş Milletlerin (BM) Marib'deki çatışmalara ilişkin tutumunu ise, "BM'den çok bir şey beklemeyin. Eylemleri, açıklamaların ötesine geçmez." ifadeleriyle değerlendirdi.


- Husiler sivilleri hedef alarak orduyu yıpratmayı hedefliyor


Yemenli araştırmacı yazar Yasin et-Temimi de Husilerin Marib'e yönelik saldırılarında büyük kayıplar verdiğine işaret ederek, kentte şu ana kadar çatışmaların yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.


Husilerin kentteki yerleşim alanlarına balistik füzelerle saldırdığını, bunun da sivillerin ölümüne ve evlerin yıkılmasına neden olduğunu aktaran Temimi, çatışmalar nedeniyle 12 binden fazla insanın yerinden edildiğini kaydetti.


Temimi, sivil alanlara saldırarak ordunun iradesini kırmayı hedefleyen Husilerin Marib'e yönelik saldırı planının istedikleri seyirde gitmediğini savundu.


- Arap koalisyonu, vaziyetin bugünkü duruma gelmesine neden oldu


Temimi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Marib çatışmasındaki rolü ve hükümet güçlerine verdiği desteğe ilişkin ise şunları kaydetti:


" ​​​Arap koalisyonu, Ulusal Orduya karşı komplo kurarak vaziyetin bugünkü duruma gelmesine neden oldu. Koalisyon, Sana'nın çevresindeki stratejik noktalarda bulunan ve Marib savunmasında çok önemli rol oynayan hükümet güçlerini askeri teçhizat ve maaş gibi sözde destekten mahrum bıraktı. Bu da Ulusal Ordunun söz konusu stratejik konumlardan geri çekilmesine yol açtı."


Marib çevresinde devam eden çatışmalarda Arap koalisyonunun "savaşı tehlike sınırında tutma" şeklinde bir hava desteği sunduğunu söyleyen Temimi, koalisyonun bu adımla savaşta her iki tarafı da yıpratma hedefinde olduğunu ileri sürdü.


- Orduya gereken destek ve silah sağlanmazsa Marib düşebilir


"Marib Husilerin eline geçer mi? Bu durum yeni bir insani felakete yol açar mı?" şeklindeki soruyu ise Temimi, şöyle yanıtladı:


"Marib'in düşüşünü düşünmek kolay değil. Ancak, orduya gereken desteğin ve silahların temin edilmemesi ve bu yönde ciddi sıkıntı yaşanması durumunda bu mümkün olabilir. Bununla birlikte, hükümet güçlerinin, mevcut yetenek ve imkanları temelinde savaştığını vurgulamak önemlidir. Marib'i savunan güçler ağır savaş kabiliyetine sahip ve kenti düşmanlara teslim etmeme konusunda kararlı."


Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduran Husiler, meşru yönetimin bölgedeki son kalesi Marib'i ele geçirmenin kendilerine Yemen'in diğer bölgelerinde de kolaylıkla ilerlemenin yolunu açacağını düşünüyor. Bölgedeki meşruiyetini yok ederek hükümeti saf dışı bırakmayı ve burada milislerin hakimiyet kurmasını isteyen Husiler, bu şekilde Yemen genelinde güçleneceklerine inanıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English