Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Unsur

Yatırım Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Unsur

 

Yatırım yapmak, para kazanmanın belki de en kolay yoludur. Ancak bunun için yatırımın doğru bir şekilde yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi durumda yapılan yatırım adeta çöp olur ve ciddi oranda zarar edebilirsiniz. Bundan dolayı yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken hususları bilmeniz gerekir. yazımızın devamında bahsedilen hususların en önemlilerine ilişkin detaylı bilgi bulabilirsiniz.
 

1.Kişisel Bir Yol Haritası

Finansal bir yol haritası çizmek için öncelikle kendi durumunuzu detaylı olan bilmeniz gerekir. Bunun için varlıklarınız, alacaklarınız ve borçlarınızı içeren bir dosya düzenlemeniz çok önemlidir. Ayrıca her ne kadar kişisel durumunuza ilişkin bir yol haritası oluşturacak olsanız da, mutlaka bir uzmandan yardım alın. Böylece yol haritanız çok daha profesyonel şekilde oluşturulmuş olur.
Yol haritası için hedeflerinizi ve risk toleransınızı belirlemeniz gerekir. Bunu yaparken olabildiğince dürüst olmalısınız. Bir uzmandan yardım alma konusu, burada çok daha iyi anlaşılacaktır.
 

2.Uygun Yatırım Araçları

Piyasada yatırım yapılacak çok sayıda araç vardır. Bunların tamamını doğru bir şekilde kullandığınızda kar edebilirsiniz. Ancak yapacağınız hata ile hepsinden zarar etmeniz de kaçınılmazdır. Dolayısıyla doğru araçların kullanımı son derece önemlidir.
Farklı piyasa şartlarında aşağı ve yukarı yönlü hareket eden yatırım gelirlerine sahip varlık kategorileri ile bir portföy oluşturabilirsiniz. Bu sayede önemli kayıplara karşı bir önlem almış olacaksınız. Yatırım araçlarının geçmişi incelendiğinde; tahvil, hisse senedi ve nakit varlıkların aynı anda aşağı ya da yukarı hareket etmediği görülecektir. Bundan dolayı birden fazla varlık kategorisine, doğru olarak yönelmelisiniz.


 

3.Risk Alanının Tespiti

Hangi varlık kategorisine yatırım yaparsanız yapın, mutlaka risk alanınızı tespit edin. Yatırım araçlarının tamamının belirli oranlarda risk içerdiğini ve paranızın bir kısmını kaybedeceğinizi bilin. Dolayısıyla da alacağınız risk miktarını doğru olarak belirlemek, yatırımlar açısından büyük önem taşır.
Yatırımlarda alınan risklerin oranı yükseldikçe, kazandırma olasılıkları da artar. Risk oranı arttıkça, yatırımları çok daha dikkatli ve özenli bir şekilde yapmalısınız. Bu aşamada da bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
 

4.Zaman

Ticaret ile yatırımın farklı kavramlar olduğu unutulmamalıdır. Ticarette kısa sürede sonuç almak mümkün iken, yatırımda ise durum biraz daha farklıdır. Yapılacak işlem planlanırken kısa, orta ve uzun vade dikkate alınmalıdır. Bazı araçlar, kısa vadede beklentileri karşılarken, bazıları için ise daha uzun süre beklenilmesi gerekir.
Yukarıda yer alan ifadeler, ne kadar süre sonra sonuç beklediğinizi önemli hale getirir. Beklentilerinize uygun olarak yatırım araçlarına ve bunlarla ilgili işlemlere yoğunlaşmalısınız.
 

5.Yatırım Sermayesi

Bütün varlıklarınızı yatırım amaçlı olarak kullanmanız, ciddi bir risk olacaktır. Bunun yerine, varlıklarınızın bir bölümünü yatırım olarak değerlendirin. İşte tam bu noktada, tercih edeceğiniz araçların sayısının biraz daha sınırlandığını göreceksiniz. Bazı araçlar için ciddi tutarlar gerekirken, bazıları için ise daha küçük miktarlarda yatırım yapılabilir. Elinizde olan paraya bağlı olarak siz de bunlar arasından uygun olanlara yönelmelisiniz.
Kullanacağınız yatırım aracına güveniyor ve sürekli olarak istediğiniz alıyorsanız, yatırdığınız miktarı arttırmalısınız. Bunun için kredi kullanma gibi bir seçeneğiniz olduğunu asla unutmayın. İpotek ile kaldıraçtan yararlanmak, piyasa içinde oldukça yaygın bir uygulamadır.
 

6.Plana Bağlılık

Piyasada yer alan araçları etkileyen birçok unsur vardır. Buna bağlı olarak anlık değişimler çok sık yaşanır. Tercih edeceğiniz yatırım aracı ve bu noktadaki beklentilerinize göre bir plan yapmanız gerekir. Bu planı ise ancak beklenmeyen olayların olması durumunda değiştirmelisiniz. Onun haricindeki günlük ve sıradan olaylar, sizi asla planınızdan döndürmemelidir. Unutmayın, yatırım araçlarının önemli bir kısmı orta ve uzun vadede sonuç verir.

Bu alandaki planlar genellikle “düşük al-yüksek sat” şeklindedir. Ancak bir süre sonra portföyünüzde değişimler yapmak, size daha fazla kazandırabilir. Örneğin; iyi kazandıran bir varlık kategorisinde bir süre kazandıktan sonra paranın bir bölümünü kötü giden bir varlık kategorisine kaydırabilirsiniz. Bu işlem hiç kolay değildir. Ve size mantıklı gelmeyebilir. Fakat hiçbir varlık kategorisi sürekli kazandırmaz veya kaybettirmez. Bu noktada doğru zamanı ve doğru kategorileri, planınız dahilinde belirlemelisiniz.
 
Hangi Yatırım Aracını Seçmeliyim?
Yatırın araçlarıyla ilgili genelde insanlar geleneksel bazda altın, döviz gibi yatırım araçlarını tercih ederlerdi. Globalleşen ekonomi ve gelişen bilgi teknolojileri ile yatırım araçları bir hayli çeşitlendi.

E-yatırım alanı da bunlardan biri. Son dönemlerde yüksek kazanç sağlayan yatırım seçeneklerinin başında geliyor. En yüksek getiri yatırım fonu arayan kişiler artık e-yatırımı tercih etmeye başladı. Bunun altında yatan en önemli sebeplerden biri ise son teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu bilgileri yatırım aracı olarak kullanmaları. Bilgi teknolojileri, yenilenebilir enerji ve yapay zeka alanı başta olmak üzere birçok yeni teknolojiden takip ederek edindiği bilgileri finansal anlamda yatırıma dönüştürmekte ve yüksek getiri sağlayabilmektedir.
E-yatırım sektörünün önde gelen firmalarından Einvestment.com; varlıklarınızı e-yatırıma emanet etmenin sayısız faydası olduğunu ve risk yönetimi sisteminin çok iyi çalışarak düşük risk ile yüksek getiri sağlayan yeni nesil bir yatırım aracı olduğunu belirtmiştir.
 

Sonuç

Yatırım yapmak, ciddi riskler taşır ve bilgi gerektirir. Bundan dolayı imkan dahilinde güvenilir bir uzmandan yardım almak önemlidir. Onun haricinde, riskleri en aza indirgemek, plana sadık kalmak ve gerektiğinde portföy değişimi yapılabilmelidir.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English