Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Vietnam’da Ne Yenir ? Vietnam Mutfağı Hakkında Herşey

Vietnam’da Ne Yenir ? Vietnam Mutfağı Hakkında Herşey
 

Vietnam Mutfağı Nasıldır?

Dünyanın en ilginç yemeklerinin sergilendiği Vietnam yemek kültürü, içindeki bölgelere göre farklılık göstermekte; Kuzeyde Çin mutfağının etkileri görülürken, Güneyde Fransız mutfağının etkileri görülmektedir.

Vietnam konumu itibariyle biyo çeşitliliği çok gelişmiş bir ülkedir. Dünyada 25. Sıraya yerleşirken; bitki çeşitliliği bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bitki çeşitliliği ve edindiği tüm zenginlikler yemek kültürüne de yansımış, Vietnam mutfağı, yemekleri ilgiyle takip edilebilecek bir düzeye gelmiştir.

Tüm dünyada olduğu gibi yemek kültürü çeşitli uygarlık ve komşularından, geleneklerinden ve yaşama biçimlerinden etkilenen bir süreci kapsamaktadır. Vietnam da komşularının etkisine girerek;10.yy’da Moğolistan istilası ile sığır eti ile tanışma fırsatı yakalayarak; Kuzeyden işgal altına alan Moğolistan kültürü sığır etinin Vietnam’a getirerek bu mutfağın temel değerlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır.

Beğeni Toplayan Vietnam Yemekleri

Pho bo (Sığır Şehriye Çorbası) ve Bay mon’dur. Vietnam ‘egemenliğini 1000.yılında ilan eden Çinliler; kızartma yöntemlerini öğreterek, tavada ve derin kızartma tekniklerini, dünyaca ünlü olan ve herkesçe kullanımı merak edilen yemek çubuklarını hayatlarına kattı.

Güneyde ise Laoos, Kamboçya, Tayland sayesinde, yumurtalı noodler, baharatlar, kırmızıbiber ve Hindistan cevizi sütü gibi besin, yiyecek ve maddelerle tanışan Vietnam; 26.yy’dan sonra kâşifler ve tüccar erbaplarınca domates, patates ve bezelye ile tanışma fırsatı yakalayarak her geçen gün yeni bir besin kaynağını hayatına katmıştır.

Com Trang (sade pilav),Vietnam mutfağının merkezinde yer almakta,adeta Vietnam la özdeşleşen bir yiyecek halini almıştır.

Vietnam’da gelişmişliğini koruyan pirinç ve buharda pişirme yöntemi giderek etkinliğini artırmakta, geleneklerinin bir parçası haline gelmektedir.

Çin’in aksine uzun taneli pirinç kullanmayı tercih eden Vietnam mutfağı, Çin’deki kısa taneli pirinç kullanımının önüne geçmiştir. Pirinç gıdasını hayatlarının her alanında kullanmaya devam etmekte kararlı olan Vietnam mutfağı; Pirinç şarabı, pirinç sirkesi, pirinç eriştesi, pirinç kâğıdı vs. kullanım alanlarını genişleterek pirinç dünyasının içinde yenilikçi ve başkalaşıma uğrayan yiyecek -sanat ürün geçişleri sunmaktadırlar.

Vietnammutfağının ve kullanım alanınıngeniş ölçüde sıklık kazandığı diğer yiyecek,sos:Nuoc mam denilentuzlu balık Sosu’dur.Fabrikalarda ve Vietnam kıyılarındaüretim sahası geliştiren Nuoc mam ,6 ay fermente edildikten ve bekletildikten sonraaçık renkli ,tercih edilmesi ve meraklıları tarafından tüketilmesi noktasındailk drenaj sosu en çok tercih edilenler arasına girmiştir.En pahalısı olması ve öncelikli olarak masalarda kendine yer edinmesiNuoc mam’ın kullanımındaki seçiciliği ve talep edilmesi bakımından ki rağbet oranınıdaha anlaşılır kılmaktadır.Nuoc mam alırken,en yüksek kalite aranmalı, bunun içinseetikette yazılacak olan‘ca com’yazısına dikkat çekilerek ,bu şekilde yazılı olan ürüneyönelim sağlanmalı,tercih edilmelidir.
Balık olarak kalamar, yılan balığı başta tüketim malzemelerini oluştururken Vietnam mutfağında deniz mahsulleri de ayrı ve geniş bir öneme sahip olmaktadır. Yemek çubukları ile yenen pilav, tercih edilen sosun içine batırılan pirinç kâğıdına sarılı et ya da sebze yemekleri en tercih edilen yemekler arasında olup; Vietnam mutfağını, coğrafyası ve yemek alışkanlıkları belirlemektedir. Bu şekilde değer katarak giderek yön vermeye devam edecektir.
 

Vietnam Vizesi Hakkında

Vietnam vizesi nasıl alınır ? sorusu internet üzerinde Vietnam’a gidecek kişiler tarafından sıkça aranmaktadır. Maalesef Vietnam, Türk vatandaşlarından vize talep etmektedir. Fakat alması zor değildir, hatta oldukça kolaydır.İnternet üzerinde bu konuyla alakalı bir çok spekülasyon olmasına rağmen Vietnamavize.com  firması üzerinden kolay bir şekilde 2 adımda Vietnam vizesi başvurusu yapabilir.  Sadece pasaport ve uçak bileti rezervasyonlarınızı ileterek 7 iş günü içinde vize onay mektubunuzu alabilirsiniz. Bu vize onay mektubunuzu aldıktan sonra da 2 adet biyometrik fotoğraf ve 25 usd ile Vietnam vizenizi havalimanında pasaportunuza kolay bir şekilde işletebilirsiniz. 

Havalimanında Vietnam Vizesi Almak Riskli Mi ?

Hayır değil. Temin edeceğiniz vize onay mektubu vizenizin onaylandığını taahhüt eder ve geriye sadece bastırması kalır. Bu nedenden dolayıdır ki havalimanında Vietnam vizesi almak riskli değildir.İçiniz rahat bir şekilde Vietnam’a uçabilir, havalimanında vizenizi pasaportunuza işletebilirsiniz.

Vietnam hakkında detaylı bilgi almak isterseniz de Ekin Doğan buradaki bloğunda detaylı bir rehber hazırlamış bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English