Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Veteriner hekimlerden "zoonotik hastalık" uyarısı

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: "Zoonotik hastalıklarla mücadelede başarı 'Tek Sağlık' yaklaşımıyla mümkündür. Kovid-19 bu yaklaşımın vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, dünyada her yıl 2,7 milyon insanın hayvanlardan insana bulaşan (zoonotik) hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirterek, bu hastalıklarla mücadelenin "Tek Sağlık" yaklaşımıyla mümkün olduğunu ifade etti.


Eroğlu, 6 Temmuz Dünya Zoonoz Günü'ne ilişkin yazılı açıklamasında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi zoonotik hastalıkların küresel tehlike ve tehdit haline geldiğini vurguladı.


İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'inin hayvansal kökenli olduğuna işaret eden Eroğlu, "Yapılan araştırmalarda Kovid-19'a kadar dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir." bilgisini paylaştı.


Eroğlu, Sağlık Bakanlığının tehlikeli görüp ihbarını mecbur kıldığı 50 hastalıktan 26'sının zoonotik hastalıklar olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde dünyadaki 200'ün üzerindeki zoonotik hastalığın ortalama yüzde 40'ına rastlanmaktadır. Halen en çok rastlanan zoonotik hastalıklar arasında ise brusella (Malta humması), şarbon, salmonellozis, tüberküloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, tokzoplazma ile kuduz hastalığı sayılabilir." ifadelerini kullandı.


Dünya Zoonoz Günü'nün amacının insan-hayvan ilişkisine negatif müdahalede bulunmak olmadığını vurgulayan Eroğlu, amacın, "koruyucu hekimlik kavramını hayata geçirmek için toplumu bilinçlendirmek, zoonotik hastalıkların kontrolü için toplum iş birliğinin yapılmasının gerekliliğine dikkati çekmek ve hayvanları korumanın insanları korumak olduğunu hatırlatmak" olduğunu aktardı.


- "Tek Sağlık Yasası çıkarılmalı"


Eroğlu, genel olarak salgınlarda erken uyarı, erken teşhis ve erken reaksiyon ile hızla gerekli tedbirleri alarak hastalığın kontrolünü sağlamanın en temel yaklaşım olduğuna işaret ederek, "Zoonotik hastalıklarla mücadelede başarı 'Tek Sağlık' yaklaşımıyla mümkündür. Kovid-19, bu yaklaşımın vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.


"Tek Sağlık" yaklaşımının, yerel, ulusal ve küresel alanda çalışan farklı disiplinlerin insan, hayvan ve çevrenin sağlığı için iş birliği faaliyetlerini kapsadığını belirten Eroğlu, bu kavramın beşeri hekimler, veteriner hekimler, çevre uzmanları ve diğer sağlık personelinin bir arada çalışmasını sağladığını bildirdi.


Eroğlu, şunları kaydetti:


"TVHB olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının 'Tek Sağlık' yaklaşımını gelişmiş ülkelerde olduğu gibi benimsemelerini, mesleğimizin hayvan sağlığı ile refahını, toplum sağlığını ve çevreyi korumadaki hayati rolünü desteklemelerini, bakanlık teşkilat yapılanmasının bu konsepte uygun hale getirilmesinin ülkemiz açısından önemli bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulamak istiyoruz. Veteriner hekimlik hizmetlerinin temel sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeği kabul edilmeli, 'Tek Sağlık Yasası' çıkarılarak, gerekli yasal ve yapısal düzenlemeler yapılmalıdır."


Eroğlu, zoonotik hastalıklara mücadele eden veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası'na dahil edilmesinin yanı sıra yıpranma payı ve özlük haklarında gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını da beklediklerini belirtti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English