Son Dakika Haberler

Koronavirüs sürecinde maske, mesafe ve hijyen sayesinde en çok grip ve soğuk algınlığı vakalarında azalma meydana gelirken; zamanla birlikte özellikle grip vakalarının şiddetli bir şekilde geri döndüğü gözlemleniyor. Pandemi öncesi senelere kıyasla daha agresif seyreden soğuk algınlığı enfeksiyonlarına halk arasında “Süper grip” adı veriliyor. Süper gripten nasıl korunur? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde....

Uzmanlardan ’Süper Grip’ uyarısı
Akademi Meram Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Güzide Kurt, “Süper grip” hakkında bilgi verdi.
 
Solunum yolu enfeksiyonları yıl boyunca görülebilir fakat kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirme eğiliminde olduğumuz sonbahar ve kış aylarında bu enfeksiyonlarda önemli bir artış oluyor.
 
"GRİP VAKALARI ARTIYOR"
Mesafe ve hijyen kurallarının grip vakalarını azalttığını söyleyen Dr. Kurt, “Sosyal mesafe, maske ve el dezenfektanı gibi pandemi sürecinde aldığımız birçok önlem solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi şekilde azalmaya neden olmaktaydı. Ancak bu sene kısıtlamaların hafiflemesi ve aşılamadan dolayı insanların daha çok bir araya gelmesi ile soğuk algınlığı ve grip (influenza) gibi solunum yolu enfeksiyonlarının sayısında yeniden artışlar izlenmeye başlanmaktadır.” dedi.
 
"PCR TESTİ NEGATİF AMA BELİRTİLER COVİD-19 GİBİ"
 
Süper grip vakalarının Kovid-19 vakalarıyla aynı belirtileri gösterdiğini dile getiren Dr. Güzide Kurt, “Havaların soğumaya başlamasıyla, bir çok kişi soğuk algınlığı ve griple karşı karşıya gelmektedir ancak son dönemlerde daha agresif enfeksiyonlar görülmektedir. Üstelik Covid-19 belirtilerine benzeyen bu enfeksiyonlarda PCR testi yapıldığında sonuç negatif çıkmaktadır. Covid-19 PCR testlerinin negatif olmasına rağmen koronavirüs benzeri semptomlar tanımlayan hastalarda son zamanlarda artış bulunmaktadır. Pandemi öncesi yıllara kıyasla daha agresif seyreden bu solunum yolu enfeksiyonu tablosuna “Süper Grip” adı verilmektedir.” ifadelerini kullandı.
"GRİBE OLAN BAĞIŞIKLIK DÜŞTÜ"
 
Dr. Kurt, Maske, mesafe ve hijyen tedbirleri sayesinde olağan grip ve diğer mevsimsel virüslere maruz kalınmaması, toplumda bu virüslere karşı bağışıklık seviyesinin düşmesi sonucu enfeksiyonlara karşı direncin azaldığını söyledi.
 
Tüm belirtileri Covid-19’a benzer seyreden süper gribin belirtileri şöyle:
Ateş
Kas ağrıları
Baş ağrısı 
Tıkalı  burun veya burun akıntısı
Hapşırma
Öksürme
Kulaklarda basınç hissi
Tat ve koku kaybı 
 
"PCR TESTİ YAPILMALIDIR"
 
Siper grip belirtisi olanlara test yaptırmayı öneren Kurt, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Grip ve Covid-19 enfeksiyonu benzer bulgular sergilemektedir. Ebeveynlerin de hem kendileri hem de çocukları için dikkatli olması gerekir. Grip gibi hastalıklar kapalı, kalabalık ortamlarda daha kolay yayılmaktadır. Bu nedenle şikayetleri olan kişilerin doktorları tarafından değerlendirilmesi gerekli görülür ise grip (influenza) ve Covid-19 açısından PCR testi ve çeşitli kan testleriyle birlikte görüntüleme testlerinin alınması önemlidir. Süper grip de normal grip vakaları gibi dinlenme ve doktorun önereceği ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 14
  • 5
  • 2
  • 2
  • 4
  • 2
  • 1
  • 3
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SZ
    Şeref Zengin
    2 yıl önce

    Teşekkür ederiz Dr. Güzide Kurt

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English