Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uzaktan müzik eğitimiyle engelleri aştılar

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Yakup Aksoy’un başlattığı projeyle bedensel engeli olan Amine Nur Tekin, Ömer Faruk Gönül ve Mehmet Sait Aydın, uzaktan eğitim alarak keman konseri verdi.

Dünya Engelliler Günü’nde icra edilen konserde Amine Nur Tekin, Ömer Faruk Gönül ve Mehmet Sait Aydın’a piyanoda NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Elhan Nayir eşlik etti. Program sonunda konseri hazırlayanlara NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi. 

Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Dünya Engelliler Günü gibi önemli bir günde böyle anlamlı bir etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.  Prof. Dr. Okumuşlar, üniversite olarak bu tür faaliyetlere desteklerinin artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

NEÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Yakup Aksoy, “Bedensel Engelli Bireylere İnternet Yoluyla Uzaktan Keman Eğitimi Modeli” adlı doktora tezi için böyle bir projeye başladıklarını söyleyerek, “Doktora tezimizde hedefimiz, bedensel engelli bireylere uzaktan eğitimle erişilebilirlik sağlamaktı. Bu amaçla üç bedensel engelli arkadaşımızla, onlar evlerinden çıkmadan, ev konforunda 12 uzaktan keman dersi gerçekleştirdik. Ayrıca üç tane de masterclass gerçekleştirdik. Bunların ikisini yurtiçindeki keman sanatçılarımızla, birisini de Azerbaycanlı keman sanatçısıyla ifa ettik. Daha sonra üç uzman keman eğitimcisiyle öğrencilerimizin öğrencilerimizin performanslarını değerlendirdik. Öğrencilerimizin de bu modelle ilgili görüşlerine başvurduk ve bir konserle de çalışmamızı taçlandırmak istedik.” ifadelerini kullandı. 

“Alanında İlk ve Özgün Bir Çalışma”
Çalışmanın bedensel engellilere yönelik uzaktan keman eğitimini kapsayan alanında ilk ve özgün çalışma olduğunu kaydeden Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti: “2020 yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Erişilebilirlik Yılı’ ilan edilmişti. Bu da çalışmamıza ayrı bir önem ve anlam katmaktadır. Projemizin sonuçlarına bakacak olursak; engelli bireyler ya da dezavantajlı gruplara imkan sağlanması halinde, evlerinde rahat bir ortamda uzaktan eğitimle amaçlarını gerçekleştirebiliyorlar. Düzenlediğimiz konserle de bunu göstermek istedik. İnşallah çalışmamız, yapılacak diğer çalışmalar için öncü ve model olur.” 

“Öğrencilerimiz Azimleriyle Konser Verecek Düzeye Geldiler”
NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Elhan Nayir ise, doktora öğrencisi olan Öğretim Görevlisi Yakup Aksoy’un böyle bir projeyle kendisine geldiğinde çok heyecanlanıp mutlu olduğunu söyleyerek, “Proje bizi çok heyecanlandırmıştı, çünkü keman gerçekten diğer enstrümanlardan çok daha zor bir enstrüman. Bu eğitimi engelli bireylerle uzaktan yürütmek önemli bir sorumluluktu. Projeye başladıktan sonra öğrencilerimizin hevesli, istekli olmaları ve derslerimizin verimli geçmesi ile birçok şeyin üstesinden geldik. Ayrıca yurtdışındaki hocalarla da workshoplar yaparak, bu projeyi uluslararası platforma da çıkarmış olduk. Sonuç olarak pırıl pırıl üç gencimiz bugün, çok güzel ve anlamlı bir günde konser gerçekleştiriyor. Bu vesileyle Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum. Onları her zaman anlamalı ve empati kurmalıyız. Biz de projemizde empati kurarak, onların müzik eğitimine ulaşımını nasıl kolaylaştırabiliriz diye düşündük ve bu da uzaktan eğitimle gerçekleşti. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.  

“Ulaşımda Geçireceğimiz Vakitte Uzaktan Eğitimle Keman Öğrendik”
Bilek güreşinde dünya ikinciliği ve halterde dünya üçüncülüğü bulunan bedensel engelli milli sporcu ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Ömer Faruk Gönül, “Bu fikri ilk duyduğumda çılgınca ve ütopik buldum. Keman çalması zormuş bir enstrüman ve uzaktan eğitimle çalmayı başarmak zor geldi ilk başta. Derslere başladıktan sonra çalışmalar devam ettikçe bunun başarılabilir bir şey olduğunu gördük. Bedensel engelli olarak mevsim şartlarından ve engel durumumuzdan dolayı erişimde zorluk yaşıyoruz. Bundan dolayı da kendimizi geliştirebileceğimiz bu tür faaliyetlerden de uzak kalıyoruz. Ama bu proje sayesinde, böyle bir eğitimi almak için ulaşımda harcanacak vakitleri bizler uzaktan keman eğitimiyle değerlendirmiş olduk. Kemanı çaldıkça bulunduğum odadan, oturduğum tekerlekli sandalyeden çok uzak, farklı diyarlarda olduğumu hissettim. Engelimi unutturarak engelsiz bir hale getirdi. Sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak bana çok katkıları oldu.” diye konuştu. 

“Bu Tür Faaliyetlerin Artmasını İstiyoruz”
NEÜ Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mehmet Sait Aydın, “Başlangıçta teknik açıdan zorlanacağımı düşünüyordum ama dersler ilerledikçe bizim azmimiz ve hocalarımızın gayretleriyle bir yılın sonunda konser verebilecek seviyeye geldik. Ulaşım ve diğer zorluklardan dolayı hobilerinden vazgeçen arkadaşlarımız için bu proje örnek konumda. Teknoloji çağındayız ve yetkililerden de bu ve bunun gibi çalışmaların artırılarak devam ettirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kemanım Benim ‘Şifa’ Kaynağım”
Selçuk Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Amine Nur Tekin, kemanının kendisine şifa kaynağı olduğunu ve kemanıyla geçirdiği vakitlerde kendini çok iyi hissettiğini belirterek, “Çok içine kapanık, mutsuz birisi olmasam da hayatıma kemanım şifa girince daha da sakinleştim ve çevreme daha da sevgiyle bakmaya başladım. Üzüntümü ve sevincimi onunla paylaşıyorum. Canım sıkıldığında bir parça çalışıyorum, sevinçli olduğumda da çalışmak için hemen kemanıma sarılıyorum. Sıcacık evimde uzaktan eğitimle keman çalmayı öğrendim ve konser vereceğimiz için de çok heyecanlıyım. Ben özellikle şunu söylemek istiyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ‘Engelsizsiniz’, ‘Engelleri Ortadan Kaldıralım’ gibi paylaşımda bulunanlar ertesi gün engelli geçişinin olduğu yere arabalarını park ediyor. Ben samimiyetten yanayım, bunun için de bir gün değil her gün duyarlı olunmasını istiyorum. Engelliyiz diye ayrımcılık yapılmasını da istemiyorum, benim istediğim sadece eşitlik ve saygı.” dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English