Son Dakika Haberler

TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu: "BTK'nın Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikte mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için duyulan uyarı tonunun sürdürülmesi, tüketiciler açısından iyi bir gelişme" "Biz en başından beri uyarı tonunun geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğini söylüyoruz çünkü numara taşıyanların ayırt edilebilmesi için önem taşıyan uyarı tonunun kaldırılması hususu 70 milyonu aşan cep telefonu abonesini ilgilendirmekte ve bazı abonelere ek külfet get

Anadolu Ajansı haberine göre;
BURSA (AA) - CEM ŞAN - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikte mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için duyulan uyarı tonunun sürdürülmesinin tüketiciler açısından iyi bir gelişme olduğunu ve uyarı tonlarının geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTK'nın Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'ndeki değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

Bu yılın ilk günlerinde çıkan yönetmelikte, "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mobil numara taşınabilirliğinde arayan abonelerden sadece isteyenler için ayırt edici olacak şekilde kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilir" şeklinde değişiklik yapıldığını anımsatan Ağaoğlu, bu düzenlemeye karşı iptal davası açtıklarını ve Danıştay'ın da yürütmenin durdurulması kararı verdiğini hatırlattı.

Son değişiklikte mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için duyulan uyarı tonunun sürdürülmesine karar verildiğini belirten Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Biz en başından beri uyarı tonunun geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğini söylüyoruz çünkü numara taşıyanların ayırt edilebilmesi için önem taşıyan uyarı tonunun kaldırılması hususu 70 milyonu aşan cep telefonu abonesini ilgilendirmekte ve bazı abonelere ek külfet getirmektedir. Numara taşıyanların ayırt edilmesi özellikle arayanlar açısından önem arz etmektedir."

 

- "Uyarı tonunu duymak istemeyenler talepte bulunabilecek" 

Ağaoğlu, GSM operatörlerinin pek çok tarife paketinde "şebeke içi" ve "şebeke dışı" ayrımının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu tarifeleri kullanan abonelere şebeke içi ucuz fiyata uzun görüşme, diğer yönlere aynı fiyata daha sınırlı süre görüşme imkanı tanınmaktadır. Mevcut durumda uyarı tonu sayesinde aradığı numaranın başka operatöre taşındığını ayırt eden abone görüşme süresini buna göre ayarlamaktaydı. Türkiye'de faaliyette olan üç GSM operatörünün de paket tarifelerinde şebeke içi indirimli ucuz haberleşme seçenekleri bulunmaktadır. İptalini istediğimiz yönetmelik ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren numarasını taşıyanlardan uyarı tonu duymak isteyenlerin talepte bulunmalarını öngörüyordu. Bu da tüketiciyi ek bir işlem yapmaya zorlamak anlamına gelmekte ve bundan haberi dahi olmayan milyonlarca tüketicinin sırf talepte bulunmamasından ötürü yüklü faturalarla karşı karşıya kalmasına yol açabilecekti. Şimdiden sonra ise uyarı tonunu duymak istemeyenler talepte bulunmaları halinde bu sesi duymayacaklar."

Numarasını taşıyan abone, arayan abonenin şebekesinde ise bu durumun da değişik bir uyarı tonuyla bildirilmesinin tüketici açısından yararlı olacağını ifade eden Ağaoğlu, "Çünkü şebeke içi yüksek miktarda dakikası olan abone aradığı kişinin kendi operatörüne geçtiğini fark edebildiği takdirde dakika tükenmesi endişesi taşımadan konuşmasını rahatça sürdürebilecektir. Danıştay'da derdest olan davamız da konusuz kalmış, tüketici açısından amaç hasıl olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English