Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Umuda yolculuğa" jetski ve yatla çıkanlar da var

İç karışıklıklar nedeniyle terk ettikleri ülkelerinden Avrupa'ya gitme hedefiyle yola çıkan göçmenler, Ege Denizi'nden Yunan adalarına en fazla, trajik ölümlerle sonuçlanan şişme lastik botlarla geçmeye çalışırken, maddi durumu daha iyi olanlar ise jetski, özel yat, sürat teknesi kiralayarak veya satın alarak "umuda yolculuğu" deniyor Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, son 6 yılda Yunan adalarına geçmek için göçmenlerin kullandığı, 24'ü sürat teknesi, 7'si jetski, 96'sı özel yat olmak üzere t

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - "Daha iyi bir yaşam umudu" ile Yunan adalarına ulaşıp Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin çoğu, trajik ölümlerle sonuçlanan şişme lastik botlara doluşarak Ege Denizi'ni geçmeye çalışırken, bu yolculuğu jetski, özel yat ve sürat teknesiyle yapanlar da görülüyor.

Sığınmacılar, Ege Denizi'nde çıktıkları "umuda yolculuklarında", başta lastik şişme bot olmak üzere farklı deniz araçlarını kullanıyor.

Umut yolcularından maddi durumu iyi olanlar, Ege kıyılarındaki yolculuğuna kiraladıkları ya da satın aldıkları jetski, sürat teknesi ve yat ile çıkarken, göçmenlerin büyük bölümü ise lastik şişme botla ölümü göze alarak denize açılıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, son yıllarda giderek artan düzensiz göç olaylarına karşı faaliyetlerini aralıksız sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, bu yıl yaklaşık 85 bin göçmeni kurtarırken, göçmen kaçakçılığının önlenmesine yönelik de denizlerde seyreden tüm teknelerin kontrolünü titizlikle yapıyor.

Aşırı yükleme yapan yatların göçmen taşıyabileceklerini göz önünde bulunduran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, durdurdukları yatların özellikle su altında kalan kesimlerine bakarak kontrollerini sürdürüyor.

-  Maddi duruma göre deniz aracı değişiyor

Göçmenlerin Yunan adalarına geçmek için kullandıkları deniz araçlarının başında şişme lastik botlar geliyor. 9 metre uzunluktaki bir şişme bota yaklaşık 60-65 kişi bindiren "umut tacirleri"nin, bu yolculuk için kişi başına bin ila 5 bin dolar para aldıkları, yakalanan göçmenlerin ifadelerinde ortaya çıkıyor. 

Maddi durumu iyi olanlar ise, daha "hızlı" ve "güvenli" geçiş imkanı sağlayan sürat teknesi, yat gibi deniz araçlarını kiralıyor ya da grup halinde satın alarak Avrupa hayalinin peşinden gidiyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, düzensiz göç faaliyetlerine karşı yürüttüğü arama kurtarma operasyonlarında, 2015 yılında, 2 bin 204 lastik şişme bot ile 29 özel yat, 4 jetski, 42 tekne ve 13 sürat teknesi, son 6 yılda da 2 bin 846'si lastik şişme bot, 226'sı fiber tekne olmak üzere 3 bin 399 deniz aracı ele geçirdi.

Özellikle 2015 yılında, önceki yıllara oranla yasa dışı geçiş faaliyetlerinde gözlenen önemli artış, ele geçirilen deniz araçlarına da yansıdı.

Göçmenlerin kullandıkları vasıtalar yıllara göre şöyle:

    GÖÇMENLERİN KULLANDIKLARI VASITALAR          
                     
  TEKNE SÜRAT TEKNESİ FİBER TEKNE JET SKİ ÖZEL YAT DENİZ-ADA ÜZERİ BALIKÇI LASTİK BOT
2010 2     7   10 1   3 15
2011       3   6     1 3
2012       14   15 2   1 55
2013 4 9   18 1 17 56   4 177
2014 3 2   68 2 19 40   5 392
2015 42 13   116 4 29 31   5 2204
                     
TOPLAM 51 24   226 7 96 130   19 2846
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English