Son Dakika Haberler

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi tarafından vefatının 500. Yılı dolayısıyla “Hattat Şeyh Hamdullah / II.Bayezid, Hattat Şeyh Hamdullah’tan Ne İstedi?” başlıklı program, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkıları ve sanatseverlerin katılımlarıyla Tantavi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

TYBD’de Hattat Şeyh Hamdullah konuşuldu
TYB Konya şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, 35 yıldır tanıdığı Fatih Özkafa’nın sanatçılığı ve kişiliği hakkında bilgiler verdi. Köseoğlu, pandemi dönemi ile artık yüz yüze programların gelenekli programlar kategorisinde anılabileceğini ve TYB’nin de bu geleneği sürdüreceğini belirttiği konuşmasının ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslâm Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatih Özkafa’nın Hattat Şeyh Hamdullah’ın hayatı ve sanatkâr kişiliği hakkında bilgiler vermesi ve eserlerinden örnekler göstermesi ile devam etti.
Prof. Özkafa: “Hattat Şeyh Hamdullah (ö. 1520), Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman devirlerini görmüş, ama en önemli eserlerini Sultan II. Bayezid döneminde vermiş olan büyük Türk hattatıdır. Onun büyüklüğü, Abbasî dönemi hattatlarından tevarüs edilen hâkim tavrı aşarak onun yerine Türk zevkini ve üslûbunu yerleştirmeye başlamasından kaynaklanır. Onu bu yönde çalışmaya sevk ederek yepyeni bir tavrın ortaya çıkmasına sebep olan padişah ise II. Bayezid olmuştur. Aynı zamanda Şeyh Hamdullah’tan hat dersleri almış olan ve hattatlığıyla bilinen ilk Osmanlı padişahı unvanına sahip olan II. Bayezid, hocasının yeni bir vadi meydana getirmesinde mühim bir rol oynamıştır. Dolayısıyla hat sanatı tarihinde Türk hat mektebinin kurucusu, Şeyh Hamdullah, onu bu işe teşvik eden hükümdar ise II. Bayezid olarak kabul edilir.” dedi. 

Şeyh Hamdullah’ın bu atılımı ile Osmanlı Devleti, İslâm sanatlarının merkezinde sayılan hat sanatına da damgasını vurarak bütün İslam âleminin yönlendiricisi ve en büyük otoritesi olma yolunda kayda değer bir hamle gerçekleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Fatih Özkafa; “Payitaht İstanbul’un, hilâfetin de merkezi olması yolundaki adımlardan kültür ve sanata yönelik bu atılımla, Türk-İslâm tarihi bir dönüm noktası daha yaşamıştır. Hilafetin sadece Kureyşîler’in hakkı olduğuna dair dinî ahkâmın farklı yorumlanmasına yönelik birtakım ilmî çalışmalar ve telif kitaplar bu yorumu genişleterek Türklerin hilâfeti için meşru bir zemin oluşturmuştur. Tarsusî’nin bu konuya da temas eden Siyasetnâme’si, bu hususta zikredilmesi gereken mühim kaynaklardandır. 

Cihan hâkimiyeti için sadece yönetim kudretini elinde tutmayı yeterli görmeyen Osmanlı padişahları ve devlet ricali, mimarî, hat, tezhip, mûsikî, şiir vs. sanat alanlarında da kendine has bir tavıra sahip olarak bu kültürü geniş coğrafyalara yaymak gerektiğinin bilincinde olmuşlardır. Bunda, padişahların bizzat sanatkâr olmalarının büyük etkisi vardır. Kendileri de herhangi bir sanat dalında mahir oldukları için sanatı ve sanatkârı daima desteklemişler ve büyük bir medeniyetin inşası için çok yönlü olarak gayret sarf etmişlerdir.” dedi. Programın sonunda 
Prof. Dr. Fatih Özkafa’ya günün anısına TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu bir plaket takdim etti.           
   
Fatih Özkafa’nın  “Profesör” unvanı alışı vesilesiyle sürpriz bir tebrik merasimi de gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Çaycı, KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk sanatları Bölüm Başkanı Hattat Hüseyin Öksüz (icazet hocası), Öğretim üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz ile Meram Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şenyiğit tarafından çeşitli hediyeler takdim edilerek kısa bir kutlama etkinliği ile program sona erdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English