Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TYB’de vefatının 40. yılında Selçuk Es’in Konya’sı konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi tarafından vefatının 40. Yılı dolayısıyla “Selçuk Es’in Konya’sı” başlıklı program, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gülsün Koçer’in anlatımıyla ve Covit 19 salgını sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

TYB’de vefatının 40. yılında Selçuk Es’in Konya’sı konuşuldu
TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Hatice Hilal Seyhan’ın düzenlediği programın başında Selçuk Es’in hayatından kısaca bahseden Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Koçer, onun doğma büyüme Konyalı olduğunu ve Konya Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş Musa Kazım Gürel’in oğlu olduğunu belirterek eğitim hayatı hakkında bilgiler verdi. 

Selçuk Es’in 1962-1980 yılları arasında Konya basınında yer alan 1000 civarındaki yazısını değerlendiren Koçer, onun hatıra yazılarından ve bu yazıların Konya kültür tarihi açısından öneminden bahsederek Es’in tarih ve folklor çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Koçer, Selçuk Es’in Konyalı bir araştırmacı olarak Mevlâna Hazretleri hakkında pek çok yazı kaleme aldığına vurgu yaparak söz konusu yazıları “Mevlâna’nın Felsefesi ve Tanıtımı Hakkında Olanlar”, “Çelebiler Hakkında Olanlar” ve “Mevlâna Türbesi ve Çevresi Hakkında Olanlar” başlıkları altında anlattı.

Koçer şöyle dedi: “Selçuk Es (1911-1980) Konya kültür tarihinin en önemli isimlerinden biridir. 1962-80 yılları arasında Konya gazetelerinde yayımladığı bini aşkın yazı ve tefrikası on yıla yakın süren Büyük Konya Ansiklopedisi ile Konya kültürüne eşsiz bir katkı yapmış ve şehrimiz hakkında yapılan araştırmalara büyük ölçüde kaynaklık etmiştir. Selçuk Es’in gazete yazılarının önemli bir bölümü hatıralarından oluşur. Es, bu yazılarında, 1.Dünya Savaşı, Milli Mücadele dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Konya’nın çok yönlü bir portresini çizmiştir.

Selçuk Es’in yazılarının bir kısmı da Konya kültürüne katkı yapmış şahsiyetlerle ilgilidir. Yazar, aralarında Konya basınının büyük üstadı Mazhar Bey, İzzet Koyunoğlu, İhsan Hınçer, Feridun Çölgeçer gibi pek çok ismin de bulunduğu otuz civarında ismi yazılarında anlatmıştır.
Yazarın Konya folkloru ile ilgili de pek çok çalışması vardır. Konya efsaneleri, ninnileri, manileri, tekerlemeleri, yemekleri ve Konyalı halk sanatçıları hakkında araştırmalar ve derlemeler yapan Selçuk Es bunları gazetelerde yayınlayarak kayıt altına alınmalarını sağlamıştır. Folklorun yanında tarih çalışmaları da yapan yazar 1284-1304 tarihleri arasındaki Salnâmeleri latinize ederek yayımlamış ve Konya’da görev yapan hükümet ricali, Millî Mücadeleye katılan ve yardım eden Konyalılar, Konya’da yatan valiler gibi konuları gazete sayfalarına taşımıştır.

Selçuk Es’in çalışmaları bunlarla da sınırlı değildir; yazarın, Mevlâna Hazretleri, Konya’da bulunan camii, çeşme, kervansaray ve konaklar hakkında da kayda değer çalışmaları vardır. Çok çeşitli konularda titizlikle çalışan Selçuk Es’in yazıları birçok yönden değerlidir. Gündelik hayattan bahsettiği yazılarında bile geçmişe dair bazı bilgiler bulmak mümkündür.
Geçmişin Konya’sını onun kaleminden öğrenmek, onun tanıklığına ve yaşadıklarına başvurmak, bu kültürü araştıranların işlerini bir hayli kolaylaştırmıştır.”

Son olarak Es’in Hicaz anılarını değerlendiren Koçer, Selçuk Es’in yazılarında Konya yakın tarihi, kültürü, mimarisi, folkloru ve şehrin önemli şahsiyetleri hakkında geniş bilgi verdiğini ve Konya hakkında çalışma yapacak olan bütün araştırmacılar için eşsiz bir kaynak oluşturduğunu söyledi. Dr. Gülsün Koçer  “Konya sevdalısı Selçuk Es’in vefat gününde (5 Eylül 1980) onun anılmasına vesile olan Türkiye yazarlar birliği Konya Şubesi’nin başkanı ve yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum “. dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English