Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tutuklu Katalan lider cezaevinden seçim kampanyasına katıldı

Tutuklu yargılanan Katalan siyasetçi Oriol Junqueras, 28 Nisan genel seçimlerinde aday olmasından dolayı Merkez Seçim Kurulu'nun izniyle cezaevinden seçim kampanyasına katılarak basın toplantısı düzenledi Oriol Junqueras: "Bizim meşru hedefimiz bağımsızlık olmaya devam ediyor" "Biz, İspanyol devletinde bir aşırı sağ hükümetini hiçbir koşulda desteklemeyeceğiz. Aşırı sağ hükümet olmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız"

Anadolu Ajansı haberine göre;
MADRİD (AA) - İspanya'da bağımsızlık yanlısı yasa dışı girişimlerinden dolayı tutuklu yargılanan Katalan siyasi liderlerden Oriol Junqueras, cezaevinde basın toplantısı yaptı.

Madrid'in Soto de Real cezaevinde tutuklu bulunan Junqueras, ülkede 28 Nisan'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı olmasından dolayı Merkez Seçim Kurulu'nun izniyle cezaevinden seçim kampanyasına katıldı.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinden milletvekili seçimlerinde liste başı aday olarak gösterilen Junqueras, 1,5 saat süren basın toplantısında, Katalonya'nın İspanya'dan bağımsız bir devlet olma düşüncesinin arkasında olduklarını vurguladı.

"Bizim meşru hedefimiz bağımsızlık olmaya devam ediyor." diyen Junqueras, "Bu sandalyeden kalktıktan sonra cezaevindeki hücreme geri döneceğim. Ama projemizi savunmayı bırakmayacağım." ifadesini kullandı.

Konuşmasında 28 Nisan'daki genel seçimlerden sonra aşırı sağın da içinde olduğu bir sağ koalisyonun iktidara gelme olasılığını değerlendiren Junqueras, "Biz, İspanyol devletinde bir aşırı sağ hükümetini hiçbir koşulda desteklemeyeceğiz. Aşırı sağ hükümet olmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız." açıklamasında bulundu.

İspanya'daki genel seçimlerde Katalonya'dan ilk defa birinci siyasi parti olarak çıkma fırsatı yakaladıklarını ve bunu gerçekleştireceklerini savunan ERC lideri, "Eğer İspanyol ve Avrupalı demokratlar bizi sağlam, güvenilir ve sadık bir müttefik olarak görürse referandumu (bağımsızlık için) yapmaya ve cumhuriyeti (Katalonya Cumhuriyeti) kurmaya çok daha yaklaşacağız." dedi.

Junqueras, genel seçimlerin ardından iktidara gelecek siyasi partinin, anayasanın 155. maddesini yürürlüğe koyarak Katalonya'nın özerk yönetim hakkını elinden alması ve merkezi hükümete bağlaması halinde bunun "gayrimeşru ve adaletsiz" olacağını öne sürdü.

Diğer yandan, mevcut durumda Katalonya özerk parlamentosunda milletvekilliği devam eden ve gerek 28 Nisan'da İspanya'daki genel seçimlerde gerekse 26 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olan Junqueras, eğer milletvekili ve Avrupa parlamenteri de seçilirse hangisinde devam edeceği yönündeki sorulara net cevap vermekten kaçındı.

Junqueras, "Ne olacağını görmek gerekiyor. Benim arzum mecliste milletvekili mazbatasını almak ve sonrasında gereken kararı almak. Öncelik, ilk seçimde, mecliste milletvekili olmakta. İçinde bulunduğumuz bu derin anormalliği göstermenin yolu bu." diye konuştu.

Bu arada, cezaevinde tutuklu bulunan ve 28 Nisan'daki genel seçimlerde "Katalonya için Birlik" partisinden aday gösterilen diğer bir Katalan siyasetçi Jordi Sanchez de Merkez Seçim Kurulu'nun izniyle cezaevinden basın toplantısı düzenledi.

Sanchez, Katalonya'nın bağımsızlık referandumu talebinin "her zaman masada olacağını" ve mevcut durumda iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) seçimleri kazanması halinde "istikrarlı bir ortağa ihtiyaç duyacağını ve referandumu kabul edeceğini" savundu.

- Katalonya'daki süreç

İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan bağımsızlık referandumu ve 27 Ekim 2017'de Katalonya parlamentosunda kabul edilen tek taraflı bağımsızlık deklarasyonu sonrasında eski Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanı Carles Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi İspanya dışına kaçmıştı.

İspanya'da kalan sanık Katalan siyasetçilerden 9'u tutuklu, 3'ü de şartlı serbest olan 12'sinin, Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de yargılanmasına ise 12 Şubat'ta başlanmıştı.

Savcılık, sanıklar hakkında "devlete karşı ayaklanma" suçundan 7 ila 25 yıl hapis talep ediyor. Davanın ilk duruşmalarında Savcı Javier Zaragoza, "Bu, İspanya demokrasisinin savunulduğu bir davadır. Bu dava demokrasinin zaferidir." görüşünü savunmuştu. Savcı Zaragoza'nın, "Katalonya'yı bağımsız bir devlet olarak yaratma süreci yasa dışıdır. Katalan halkının egemenliği yok, İspanyol halkının egemenliği vardır. Sanıklar devleti pes ettirmek istiyorlar." şeklindeki sözleri dikkati çekmişti.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler nedeniyle 25 yılla hakkında en fazla hapis cezası talep edilen eski Katalonya Hükümet Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ise kendisinin "siyasi tutuklu", davanın da "siyasi" olduğunu savunmuştu. Junqueras, "Yaptıklarımızın hiçbiri suç değil. Oy kullanmak suç değil, çünkü böyle bir şey ceza yasasında yok." demişti.

Yüksek Mahkeme'de görülen dava devam ediyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English