Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin kurutulmuş bitki haritasında 37 bin çeşit var

Ülkenin değişik yörelerinden toplanan, özelliklerini kaybetmeyecek şekilde kurutulup sınıflandırılan bitki koleksiyonunun yer aldığı ISTO Herbaryumu, yaklaşık 37 bin kurutulmuş nebat örneğiyle adeta Türkiye'nin bitki haritasını barındırıyor Prof. Dr. Akkemik: "Türkiye'deki bitkilerin büyük bir kısmına ait örneklerin yer aldığı herbaryum, kurutulmuş bitki müzesidir. Burada doğada bulunan bitkiler sergilenerek depolanıyor. Böylece hem milyon yıllar önce hem de günümüzde hangi bitkilerin olduğunu g

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Türkiye'nin doğal ağaç, çalı ve toprak florasını saptamak amacıyla 1950'de kurulan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi (ISTO) Herbaryumu, ulaşılması güç olan değişik yörelerden toplanan ve biyolojik çeşitliliğin sergilendiği yaklaşık 37 bin kurutulmuş nebat örneğiyle Türkiye'nin bitki haritasını barındırıyor.

ISTO Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'de Prof. Dr. Hayrettin Kayacı tarafından kurulan herbaryumda, kurutulmuş bitkilerin sergilendiğini anlattı.

Akkemik, bilimsel bir şekilde değişik yörelerden toplanan, özelliklerini kaybetmeyecek şekilde kurutulmuş ve sınıflandırılmış bitki koleksiyonunun yer aldığı herbaryumda, Türkiye'nin doğal ağaç, çalı ve otsu bitki örnekleri ile diğer ülkelerden karşılaştırma amacıyla alınan egzotik türlerin görülebildiğini kaydetti.

Kurutulmuş bitkilerle bilimsel çalışmalar yapıldığını belirten Akkemik, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki bitkilerin büyük bir kısmına ait örneklerin yer aldığı bu herbaryum, kurutulmuş bitki müzesidir. Aslında doğal tarihi müze kapsamında ele alınabilecek bir yer. Burada doğamızda bulunan bitkiler sergilenerek depolanıyor. Hem günümüzde yetişmiş olanlar hem de geçmişte olan bitkilerin bulunduğu bir mekan. Hem milyon yıllar önce ülkemizde hangi bitkilerin olduğunu ve bunların örneklerini görebiliyoruz hem de günümüzde hangi bitkiler olduğunu bulabiliyoruz. Buraya kuruluşundan bugüne yaklaşık 37 bin bitki getirilmiş ve şu an 37 bin bitki depolanmakta. Burada 1950'li yıllara ait bitkilerimiz var, son yıllarda toplanmış bitkiler de var. Böylece geçmişte hangi bitkiler vardı, acaba bu bitkiler doğada var mı, yok mu oldu, onları anlayabilmek için de doğal tarih anlamında bize bir arşiv oluşturuyor."

- Zengin bitki örneğiyle ilgi görüyor

Herbaryumun, Türkiye florasının ilginç ve zor bulunan zengin bitki örnekleriyle yerli ve yabancı bilim adamlarının dikkatini çektiğini vurgulayan Akkemik, herbaryumda, çok sayıda nadir, nesli tehlike altında olan endemik bitkinin yer aldığını, örneklerin bir kısmının Türkiye'nin ulaşılması güç yörelerinden toplandığını, bu örneklerin tahrip olması durumunda yeniden bir araya getirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Akkemik, bu nedenle her yıl düzenli bitki örneklerine şoklama veya ilaçlama yapıldığını anlattı.

Herbaryumdaki bitki türlerini incelediklerinde bazılarının artık günümüzde tamamen yok olduğunu görebildiklerini dile getiren Akkemik, 1900'lü yılların başında İstanbul'un Adalar ilçesinde görülen bazı türlerin, yapılaşmadan dolayı artık yok olduğunu söyledi. Akkemik, yine Kadıköy çiğdeminin de artık o bölgede görülmediğini ancak Elmalı havzası civarında az sayıda rastlandığını, yapılaşmayla bunun da tamamen yok olacağını dile getirdi.

Birçok bilim insanının emeğiyle bugünkü düzeye gelen ve geçmişten geleceğe önemli bir miras olan ISTO Herbaryumu'nun, Türkiye'deki diğer herbaryumlar arasında özellikle odunsu bitkiler bakımından özel bir yere sahip bulunduğunu vurgulayan Akkemik, buranın, birçok odunsu bitki için yapılmış revizyon çalışmalarına ait örnekleri barındırması sebebiyle Ulusal Ormancılık Herbaryumu olmaya aday olduğunu aktardı.

- "Elektronik ortama taşıyacağız"

Prof. Dr. Ünal Akkemik, bitki sayısı fazla görünmese de çeşitliliğin zengin olduğunu vurgulayarak, "Özellikle de İngiltere'de 10 ciltlik Türkiye florası yazılırken toplanan bitkilerin yaklaşık 6 bini burada bulunmaktadır. Bunlar 1950-60'lı yıllarda toplanan bitkiler. O bitkileri bugün toplamak mümkün değil. Dağlık Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışmak sıkıntılı." dedi.

Türkiye'nin hemen her bölgesinden bitki örneğinin yer aldığı herbaryumun elektronik ortama aktarılacağını ifade eden Akkemik, "Tüm bitkilerin fotoğrafları çekiliyor. Araştırma yapmak isteyenler önce elektronik ortamda inceleyerek ön bilgi sahibi olabilecek." diye konuştu.

Akkemik, bitkilerin gelecek yıllara aktarımını sağladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazıları geçmişte vardı, belki yok olacak. Bunların kayıtlarını bize sunuyor. Yaşam alanları yok olan bitkileri tespit edebiliyoruz. Örneğin kara çam ağacının örneklerini incelediğimiz zaman bunların Türkiye'nin hangi bölgelerinde yayıldığını, ne zaman toplandığını görüyoruz. Bitkilerin yapılarındaki farklılıkların hangi bölgelerde gözlendiğini, hangi bölgelerde yapraklarında, kozalaklarında ne gibi bir farklılık olduğunu, yetişme ortamındaki koşullardan nasıl etkilendiklerini belirleyebiliyoruz. Türkiye'nin bitki haritasını çıkarıyoruz."













Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English