Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli atıldı

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla atıldı.

Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli atıldı
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından büyük öneme sahip olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin ilk fazı tamamlandı. 

Mevcut kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi yatırımı olan santral, tamamlandığında 1000 MW kapasite ile dünyanın sayılı güneş enerjisi santralleri arasında yer alacak.
Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni yerinde incelemek ve santralin yönetim binası SCADA Merkezinin temelini atmak üzere Konya’ya gelen 3 bakan, santral gezisi ve temel atma törenini gerçekleştirdi.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’nun selamlama konuşmasının ardından kürsüye TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız geldi. Altunyaldız konuşmasında “Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin  Cemal Bey'in Üstün gayretleri ve çabalarıyla artık Konya’mız güneş enerjisinde bir merkez konumuna geldi.  Artık Konya tarım şehri, sanayi şehri olmanın yanında bir de yenilenebilir enerjinin merkezi ve üretim kaynağı haline geldi. Allah'a şükürler olsun bu çabayı sürdürmeye devam edeceğiz.  Çevre bakanımız burada, sanayi bakanımız burada, enerji bakanımız burada bundan sonra üretimi de enerjide yatırımı da çevreye duyarlı iklim değişikliğini gözeten bütün bu alanda aslında Avrupa'nın da bir tedarik merkezi öğretim merkezi olma yolunda bizi daha avantajlı duruma getiren yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Türkiye'nin yakın tarihine baktığımızda şunu görüyoruz ne zaman güçlü bir siyasi iktidar varsa o dönemlerde büyük yatırımlar ve büyük hamleler geliştirilmiş.  Rahmetli Adnan Menderes dönemine baktığımızda büyük yatırımlar gerçekleştirmiş kısa da olsa büyük işler yapmış aynen Turgut Özal döneminde olduğu gibi 80'lerde yine güçlü bir siyasi iktidarla göreve geldiği andan itibaren büyük yatırımlar büyük çalışmalar ve büyük değişimler getirmiş, ülkemize Necmettin Erbakan hocamızın kısa yapmış olduğu bir iktidar döneminde o siyasi mücadelesinde bir taraftan mücadele edip bir taraftan Türkiye yeni ufuklar çizip büyük başarılara imza atılması için çaba göstermiştir. 90'ların Türkiyesinden 2000'li yılların Türkiye'sine geldiğimizde ise genel başkanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2000'li yıllardan itibaren getirdiği o güçlü siyasi irade ile bu mücadele ile Türkiye çok daha büyük yatırımlara büyük başarılara imza attı . Türkiye inanılmaz yatırımlara inanılmaz başarılara imza atıyor. Bu noktada bugün burada Konya'da temelini atacağımız GES-1 SCADA merkezi aynı zamanda 2022 yılına hedeflenmiş bu enerji santralinin tamamlanması için yine büyük ve heyecanlı bir adımla yola devam ediyoruz. 

Daha sonra kürsüye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank geldi. Bakan Varank’ın konuşmasından öne çıkan satır başlıkları ise şöyle: Dün enerji bakanımızla birlikte Ağrı'da ülkemizin en büyük altın rezervlerinden birisinin işletme tesisinin temelini attık. Bugün de yine tamamlandığında dünyanın sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olacak projenin temel atma töreni için buradayız. 
Hamdolsun iki gündür üst üste milli gelirimize, halkımızın refahına istihdamına katkı sağlayacak yatırımları gündeme getirmekle meşgulüz. Burada veri tabanlı kontrol ve izleme yaklaşımıyla ekipman kontrolünden üretim planlamasına, çevre kontrol üretiminden yardımcı işletmelere kadar en kültürlü sistemlere hükmedecek bir yapı bulunacak. Sahip olduğu donanımlarla bir teknoloji merkezi görevini üstlenecek. Tabii bu bina tamamlandığında görünen yüzü olarak da inşallah bu bölgeye atılmış ihtişamlı bir mühür olacak. Türkiye'nin adeta tek çölü olan bu bölgeyi hem çevreye hem de ekonomiye kazandırarak vaha anlamını çoktan hak eden bu projenin bir simgesi bina olacak.  
Türkiye’de gözlerine perde inmiş beceriksiz zihniyetler yüzünden uzun yıllar ilerlemeden, kalkınmadan, küresel rekabetten hak ettiği payı maalesef alamadı. Dün Ağrı'da çarpıcı bir durumu ifade ettim. Bizden önce bu ülkede 1 gram dahi altın işletmeciliği yapılmamış. Ama biz geldiğimizde 2002 yılından sonra Türkiye'de altın işletmeciliği başladı ve geçtiğimiz sene tam 42 ton bu ülkede altın üretildi.  Mustafa Kemal Atatürk 1933 yılında altın arama ve işletme tesisi idaresini kurmuş o vizyonu 1933 de göstermiş ama ondan sonra gelenler özellikle biz Atatürk'ün partisiyiz diyenler zahmet edip bir kazma vurup hiç altın aramamışlar. Hiç altın işletmeciliği yapmamışlar.  İşte aslında onun bu vizyonunu hayata geçiren de bizleriz. Biz altın işletmeciliğini gerçekten Türkiye'de şu anda başarıyla yürütüyoruz. Yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamındaki 930 proje için 710 milyon liralık bir bütçe oluşturdu ayrıca kamu kurumları araştırma merkezlerinde de sektörü destekleyici nitelikte ar-ge projeleri yürütmeye devam ediyoruz. 

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Kalyon Enerji hakikaten burada hem ülkemiz adına hem memleketimiz adına Konya’mız adına çok önemli bir yatırımı başlatıyorlar. Yenilenebilir enerji vizyonumuza katkı sağlayacak bu merkezimiz ülkemiz için milletimiz için hayırlı uğurlu olsun.  Bugün yenilenebilir enerji tüm dünyanın gündemi. Bilhassa iklim değişikliği ve iklim etkilerinin hissedildiği bugünlerde artık yenilenebilir enerji tüm dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi ve ülkemizde bu alanda enerji bakanlığımızın koymuş olduğu projelerle ülkemiz yenilenebilir enerji noktasında Avrupa'da 7. dünyada ise 13. sırada. 

Tabii bu bizim için neyi ifade ediyor. Bugün tüm dünya iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile adeta boğuşuyor ve maalesef bizde iklim değişikliği krizinden etkilenmekteyiz. Bakın çok uzağa gitmemize gerek yok. Burada Karapınar’da bizim çocukluğumuzda 30-40 metreden 50 metreden su çıkarılabilirdi. Şu an baktığımızda burada çiftçilerimiz 250-300 metrelere kadar sondaj kuyusu açmak zorunda kalıyor ve ancak o mesafelerde su bulunuyor. Obruklar oluştu şu an bu bölgedeki obruk sayısı maalesef 600'ü aşmış durumda ve dünyanın nazar boncuğu diyeceğimiz Meke Gölümüz kurudu. 
Ülkemizin her yerinde sel, heyelan hortum gibi afet olaylarını kuraklık gibi şiddeti ve hızı maalesef artan afetleri yaşamaktayız. işte Türkiye'nin bu yenilenebilir enerji yatırımları bu anlamda fosil yakıt kullanımının azaltılması bakımından iklim dostu yatırımlar olarak hayati önem taşıyor.  Bu yatırımları yaparak aslında biz dünyada da iklim değişikliği ile ilgili mücadele kapsamında en önde giden ülkelerden bir tanesiyiz. 

Bizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak iklim dostu tüm enerji yatırımlarını destekliyoruz. Bugün tesisimizin 267 megavat panel gücündeki 4000000 metrekarelik faz1 kurulumu tamamlanmış durumda. İnşallah Karapınar GES kapasitesi ile 2022 yılının sonunda bütün projenin bitirilmesi ile birlikte inşallah hayata geçecek. 2022 yılında tamamlandığında bütün alan güneş panelleri ile donatılacak. Sayın bakanımız da ifade ettiler artık bu tesis turistik bir tesis özelliği de taşıyor.  Yani tüm anlattıklarımızı yanında İnşallah hem belediyemiz hem kaymakamlığımız o süreçte yüklenici firma ile birlikte bu gezileri düzenleyecek hem burada vatandaşlarımız bilgilendirilecek güneş enerji teknolojileri anlatılacak ve Türkiye'nin her yerinden güneş enerjisi teknolojileri merak edenler de buraya gelecekler ziyaret edecekler.  ARGE çalışmaları buradaki bilim merkezi'nde yapılacak toplantılarımıza, sempozyumlara, kongrelere Konya’mız Karapınar’ımız ev sahipliği yapacak. Yine Türkiye'nin birçok yerinden öğrencilerimiz buraya gelecek ve burada tecrübe edecekler. Ben temelini attığımız bu muhteşem eserin başta gençlerimiz evlatlarımız için çocuklarımız için milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Bugün artık baktığınızda tüm dünyada enerjinin büyük bir bölümü binaların yapım ve kullanımında tüketiliyor. Bizde binalarda biliyorsunuz enerji belgesi kimlik belgesini zorunlu hale getirdik ve tam 1.2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik.  Hedefimiz bütün binalarımızın enerji kimlik belgesi alabilecek standartlara kavuşturulmasıdır. 

Yine sıfır atık hareketi biz de bugüne kadar 356000000 kilovatsaat enerji ürettik ve 50 milyon varil petrolden tasarruf ettik ve bu çerçevede tam 209 milyon ağacımızın da kesilmesini engellemiş olduk. 

81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi çalışmalarıyla 61 millet bahçesine açılışını yaptık. Diğer millet bahçelerimizi korunan alanlarlarımızı,  parklarımızı, ırmaklarımızı, yeşil ağaçlarla birbirine bağlayan ekolojik koridorlar oluşturuyoruz.  Yine diğer bir projemiz çevreye saygılı şehirler diyerek tüm inşa çalışmalarımızı yenilenebilir enerjiye tam uyumlu bir şekilde hayata geçiriyoruz.  Sanayi ve Teknoloji Bakanımız buradalar.  Yerli otomobil çalışmaları hızla devam ediyor.  Biz de çevre ve iklim dostu elektrikli aracı kullanımını arttırmak amacıyla yaygınlaştırılması için yeni yapılacak binalarımızda elektrikli şarj ünitesi koyma zorunluluğu getirdik.  Sanayi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığımızla birlikte bu süreci yürütüyoruz. Bizde bu noktada şehirlerimizi elektrikli araçlara hazır hale getirecek adımları bakanlıklarımız da birlikte yapıyoruz.  Bugün sadece baktığınızda ülkeler sadece değil artık ilçeler de yarışıyor.  İşte bu muazzam yatırım Konya’mızı bu küresel yarışta aslında bir adım daha öne taşıyacak bizde Konya’mızda Karapınar’ımıza çevre ve şehircilik yatırımları noktasında milyonlarca liralık eserlerimizi genel başkan yardımcımız, milletvekillerimizle belediye başkanlarımızla birlikte yapıyoruz, kazandırıyoruz.
Baktığınızda bugün Karapınar aramızda memleketimizde bir yandan atıksu arıtma tesisimizin yapımı tamamladı. Diğer yandan içme suyu kalitesinde arıtılan ile atıksu arıtma tesisi bizden aldığımız suları o az önce bahsettiğim kuruyan Meke Gölü’müze aktararak Meke Gölümüzü inşallah kurtarıyoruz ve gölün o masmavi turkuaz görüntüsüne inşallah yeniden kavuşturacağız.  

Yine toplamda sosyal konut dönüşüm projeleri kapsamında 920 konut 5 ticaret merkezi ve Karapınar Hükümet Konağını Eylül ayında Karapınarlı hemşerilerimize kazandırıyoruz.  Öte yandan ticaret merkezi,  katlı otopark,  24 derslikli okulumuzu ve Gaziosmanpaşa Millet Bahçemizi de Ağustos ayında yine vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Kürsüye gelen son isim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez oldu. Bakan Dönmez,  Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temel töreninde yaptığı açıklamada Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştiğini açıkladı.
Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Fatih Dönmez, Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. sıraya yerleştiğini açıklayarak şunları söyledi:
Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde bir haber yayımlandı. Türkiye, dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncü oldu. Yani ABD’den, Almanya’dan, Japonya’dan, Kore’den de daha fazla güneş paneli üretmişiz.
Montaj güneş paneli değil, bunları imal eden fabrikalarımızı kastediyorum. İlerleyen süreçte yenilenebilir enerji teknolojileri üreten tesislerimiz ekonomiyi çekip çevirecek bacasız enerji fabrikalarımız olacak inşallah. Üstad Necip Fazıl da bir şiirinde “Güneş’e göç var da habersiz miyiz?” diye soruyor. Az önce de ifade ettim bugün dünyada enerji bağlamında gerçekten de güneşe bir göç var. Biz de bunu en iyi şekilde değerlendireceğiz inşallah. Bugün temelini atacağımız SCADA tesisimiz de enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına attığımız en önemli adımlardan biri olacak. SCADA merkezimiz, bir taraftan santralimizin yönetim ve kontrolünü sağlarken, diğer taraftan da sektör ve profesyoneller için bir bilgi ve teknoloji üssü olacak. Dünyaya örnek YEKA’larımızın, ilk ve örnek projesi Karapınar GES’e yakışır örnek bir tasarımla hazırlanan SCADA Merkezi’nin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.
Konuşmaların ardından 3 bakan ve beraberindekiler Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni yerinde inceledi ve santralin yönetim binası SCADA Merkezinin temeli dualarla attı.

Törene Konya Valisi Vahdettin Özkan, Bakan yardımcıları, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaslan ve ilçe belediye başkanları katıldı.


 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 17
  • 0
  • 2
  • 0
  • 4
  • 3
  • 0
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (4)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • HRD
    3 yıl önce

    Protokol harika Karapınar ilçesi ile ilgili olmayan kişiler en önde ilgisi olan kişiler nerde acaba ben göremedim de arkalarda mı gözüm seçmedi

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Kiracı Abdullah
    3 yıl önce

    Karapınar Çetmi Toki evleri bir an önce teslim edilsin. Müteahhitler ev fiyatlarını şişirdi. Ev sahipleri de kiraları...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mehmet Emin
    3 yıl önce

    Sayın Bakanım, Karapınar Çetmi Kentsel dönüşüm evleri neden satışa çıkmıyor? Binlerce insan kura yoluyla satışı bekliyor. Lütfen satışlar başlasın artık

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • H
    hasan
    3 yıl önce

    bak buna çevrecilik denir temel atmama töreni yapmak cevrecilik oldu memlekette

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English