Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin Afrika ticaret hacminde Tunus'la ortak hedef 100 milyar dolar

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan: "Türkiye, Tunus'la iş birliği halinde Afrika ülkeleriyle senelik ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TUNUS (AA) - Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türkiye'nin Tunus'la iş birliği halinde Afrika kıtası ile ticaret hacmini senelik 100 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını belirtti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ana sponsorları arasında yer aldığı Afrika Yeni Girişim Zirvesi başkent Tunus'ta başladı.

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Doğan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Afrika ülkelerinin ekonomilerinin, teknoloji ve dijitalleşme kaynaklı büyüyen bir güç haline geldiğini söyledi.

Türkiye ile Afrika arasında 2000'lerin başında senelik 100 milyon dolar olan ticaret hacminin halihazırda 20 milyar dolara ulaştığını aktaran Doğan, "Türkiye, Tunus'la iş birliği halinde Afrika ülkeleriyle senelik ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor." dedi.

Doğan, Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında bir strateji uygulandığına ve 2003'ten bu yana Afrika ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için çaba sarf edildiğine işaret etti.

Afrika'nın özellikle modern teknolojide paha biçilemez bir pazar haline geldiğini vurgulayan Doğan, Afrika ekonomik geçişinin, bilime ve teknolojiye dayalı ekonomilere yönelmeye başladığını ifade etti.

- "Tunus Afrika'ya açılan bir kapı"

Tunus'un Afrika'ya açılan bir kapı olduğuna dikkati çeken Büyükelçi Doğan, çalışmaların, Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.

Doğan, Türkiye'nin Tunus-Afrika ortaklığı için her türlü araca sahip olduğuna ve Tunus'un Afrika kıtasının ana ticaret kapısı olabileceğine dikkati çekti.

Tunus Kalkınma, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ziyad el-Azari de ülkesinin, yatırımcılar, yatırım ve finans fonları ile devlet otoritesi arasında düzenlenecek görüşmelerle gelişmekte olan kurumlar alanında Afrika'ya açılan bir kapı olmasına ilişkin isteğini dile getirdi.

Yarının ekonomisinin bilgi, zeka, yenilenme ve yaratıcılık üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Azari, bu tür tezahürlerin, Tunus'ta faaliyet gösteren tüm kurumlar için gerçek ve ciddi bir motivasyon olmasını umduğunu söyledi.

- Yeni girişimlere destek

TİKA Tunus Koordinatörü Saliha Tuna ise bu etkinlikte Afrika'nın farklı ülkelerinden gelen yaklaşık 50 genç, başarılı, dinamik girişimcinin, yatırımcılar ve tecrübeli iş adamlarının yanı sıra kanaat önderleri ve hükümet yetkilileriyle bir araya gelme imkanı bulduğunu söyledi.

Zirve kapsamında, genç girişimcilerin kendi projelerini sergileyip aynı zamanda finansman arayışında bulunacaklarını kaydeden Tuna, bu bağlamda belirlenecek en başarılı yeni girişimlere finansman sağlanacağını ifade etti.

Tuna, zirvenin hem Tunus hem de Afrika kıtasındaki yeni girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini ve yatırımcıların dikkatini bu bölgeye çekmekte başarılı olacağını umduklarını dile getirdi.

Zirvenin temel hedefinin, "kara kıta"nın kendi aktörleri tarafından Afrikalılar için kalkındırılması olduğunun altını çizen Tuna, bu hedefin TİKA'nın amaçlarıyla bütünleştiğini ve bu nedenle zirveyi desteklediklerini aktardı.

Saliha Tuna, TİKA olarak Afrika kıtasında 21 ofisle kalkınma iş birliği faaliyetlerine devam ettiklerini ve bu çerçevede Afrika Yeni Girişim Zirvesi'ne destek vermekten memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

Tunus'ta bugün başlayan Afrika Yeni Girişim Zirvesi iki gün sürecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English