Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye kağıt sektörü ABD'de pazarında yüzde 101, Çin'de yüzde 49 büyüdü

İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Karton Ambalajdan sorumlu Başkan Yardımcısı Alican Duran: "Bu yılın ikinci yarısında ihracat artışı daha önceki ayları telafi eden haziran gibi devam ederse seneyi 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşen 2019 yılı rakamlarının üzerinde kapatacağımızı düşünüyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türkiye kağıt ve kağıt ürünleri sektörü pandemi döneminde bu yılın ilk altı ayında Amerika pazarında yüzde 101, Çin pazarında ise yüzde 49 büyüdü.


İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kağıt ve kağıt ürünleri sektörü bu yılın ilk altı ayında 833,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.


Sektörün haziran dönemi ihracatında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25'lik artış yaşandı ve pandemi nedeniyle karantina koşullarının sert uygulandığı mart, nisan ve mayıs dönemindeki kayıp büyük oranda geri alındı. Bu yılın ilk altı ayında ise Amerika pazarında yüzde 101, Çin pazarında ise yüzde 49 büyüme kaydedildi.



Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Karton Ambalajdan sorumlu Başkan Yardımcısı Alican Duran, sektör olarak temel ihtiyaç maddeleri olan gıda, temizlik, ilaç ve diğer sağlık alanlarına yönelik üretimlerinin pandemi döneminde arttığına dikkati çekti.


Duran, sağlık, hijyen, sürdürülebilirlik ve çevre ile barışık üretimin yeni dünyanın trendlerini oluşturduğunu, Türkiye'nin kağıt ve kağıt ürünleri sektöründe sahip olduğu üretim gücü ile dünya pazarından daha fazla pay alabileceğini bildirdi.


Bu yılın ilk yarısında kağıt ve kağıt ürünleri sektör ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 5,3'lük bir daralma gösterdiğini belirten Duran, "2020'nin ikinci yarısında ise ihracat artışı daha önceki ayları telafi eden haziran gibi devam ederse seneyi 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşen 2019 yılı rakamlarının üzerinde kapatacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.


- Karton ambalaj sektörü Avrupa'nın 3'üncü büyüğü oldu




Kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün alt kırılımı olan karton ambalaj tarafında büyük bir başarı yakalandığını aktaran Duran, şunları kaydetti:


“Avrupa karton ambalaj pazarının yüzde 11'ini elimizde bulunduruyoruz ve pandemi döneminde gösterdiğimiz performansla Avrupa üretim sıralamasında iki basamak yükselerek üçüncü olduk. Çünkü temel ihtiyaç maddeleri olan gıda, temizlik, ilaç ve diğer sağlık sektörlerinde üretim yapan firmalarımız pandemi sürecinde yoğun çalışmalarına devam ettiler. Haziranda yeni normale uygun olarak hayata geçirilen gevşeme politikaları ile sorunların kısa sürede çözülmesini bekliyoruz. Türkiye karton ambalaj ihracatını ağırlıklı olarak endüstrinin geliştiği ülkelere yapıyor. ECMA European Carton Makers Association 2018 European Carton Prospects raporuna göre 2017-2022 yılları arasında Avrupa'da 555 bin tonluk bir üretim artışı olacak ve bunun yüzde 46'lık kısmı Türkiye'den sağlanacak. Bugün en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Birleşik Krallık, İsviçre, Almanya, Mısır, Hollanda ve Fransa."


Duran, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi kavramları etrafındaki tartışmaların son yıllarda arttığını ve derinleştiğini vurgulayarak, “Gelecekte en fazla gelişmenin olacağı soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin bozulduğunu akıllı ambalaj tüketiciye bildirebilecek, raf ömrü ile ilgili uyarı yapabilecek. Tüm sektörlerde olduğu gibi ambalaj sektöründe de akıllı ve teknolojik yatırımlarla kendisini geliştiren ve dijital çağa uygun insan kaynaklarına yatırım yapan firmalar, verimliliklerini ve rekabet güçlerini, yurt içi satışlarının yanı sıra ihracatlarını da artırarak sektörün itici gücü olacaklar." değerlendirmesinde bulundu.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English