Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk dağcılar İran'ın en yüksek dağına çıktı

-Türkiye'den 7 dağcı, İran ve Ortadoğu'nun en yüksek zirvesi bilinen yarı aktif volkanik Demavend Dağı ile Savalan ve Süphan Dağı'na çıktı ERDAK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Helimoğlu: ''İran'ın ve Ortadoğu'nun en yüksek dağı Demavend Dağı'nın zirvesinde kükürt gazından zehirlenmiş kurt ve koyun leşlerini gördük''

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - SERPİL GÖRÜR - Türkiye'den 7 dağcı, İran ve Ortadoğu'nun en yüksek zirvesine olarak bilinen 5 bin 671 metre yüksekliğindeki Demavend Dağı ile Savalan ve Süphan Dağı'na tırmandı.

Konya Ereğli Dağcılık Kulübü'nün (ERDAK) organize ettiği, Adana Lorut Dağcılık Kulübü, Zonguldak Pusula Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile Konya Mevlana Dağcılık Kulübünden 7 dağcı, İran ile Türkiye'de üç önemli zirveye 10 gün süren yüksek irtifa tırmanışı gerçekleştirdi.

ERDAK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Helimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demavend Dağı'na heyecan ve korku içinde tırmandıklarını söyledi.

İran ve Ortadoğu'nun en yüksek zirvesi olduğu bilinen Demavend'e çıkmanın gururunu yaşadıklarını anlatan Helimoğlu, "Demavend Dağının zirvesinde kükürt gazından zehirlenmiş kurt ve koyun leşlerini gördük. İran'ın üçüncü en yüksek zirvesi Savalan Dağı'nda da kamp yaptık" dedi.

İlk olarak Savalan tırmanışı için kamp alanına vardıklarını, burada ayılar ve yavrularını gördüklerini ifade eden Helimoğlu, su almak için dağ evinin yan tarafına geçtiği sırada bir ayı ile burun buruna kaldığını, arkadaşlarının korku ve panikle kaçmak isterken düşerek el ve dizlerini yaraladığını dile getirdi.

4 bin 811 metre rakımlı Savalan Dağı'nın zirve tırmanışını 7 saatte tamamladıklarını vurgulayan Helimoğlu, Farsça'da "Nefes alan" anlamına gelen İran'ın en yüksek ve yarı aktif volkanik dağı olan 5 bin 671 metre yüksekliğindeki Demavend Dağı tırmanışını iki günde gerçekleştirdiklerini bildirdi.

- Yarı aktif volkanik dağ Demavend'e çıktılar

Helimoğlu, zirvede krater bacasından sürekli dumanlar çıktığını, çevreye kükürt püskürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Dönüş yolunda buzdan şelaleye uğradık. Şelalenin görüntüsü çok etkileyici, hayal bile edilemez güzellikte bir manzaraydı. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra ülkemizin 3'üncü büyük zirvesine sahip 4 bin 58 metre rakımlı Süphan Dağı'na tırmandık. Hava açıktı ve gökyüzünde dolunay vardı. Zorlu bir tırmanışın ardından zirveye ulaştık. Süphan Dağı'nın zirvesinden Van Gölü'nü seyrettik. 10 günde üç önemli zirveye yüksek irtifa tırmanışını Allah'a şükürler olsun kazasız, belasız bitirmenin huzuru ve mutluluğu içerisindeydik.''


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English