Son Dakika Haberler

Denizli, Karaman ve İstanbul'da arka arkaya meydana gelen tüpgaz patlamaları, gaz sızıntılarına karşı alınması gereken basit ama önemli tedbirleri yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, patlamaların önüne geçmek için gaz sızıntılarını önceden haber verecek dedektör sistemlerinin kullanılması ve sızıntı sırasında kıvılcım çıkaracak davranışlardan uzak durulması uyarısında bulunuyor.

Anadolu Ajansı haberine göre;
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Erdoğan Duransoy,  yaptığı açıklamada, halk arasında "tüp patlaması" diye bilinen olayın, LPG gazının sızıntının ardından ateşleyici bir unsurla temas etmesi olduğunu söyledi.
 
Buradaki en önemli nedenin gaz sızıntıları olduğunu ifade eden Duransoy, sızıntının önlenmesi halinde patlamaların yaşanmayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
"Gaz sızıntısının önlenmesi için elimizde 3-4 tane donemiz var. Tüpümüz mutlaka standartlar dahilinde üretilmiş olmalıdır. Tüplerin depolanması, taşınması ve monte edilmesi mutlaka yetkili bayiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Evimize ya da iş yerimize bağlanan tüpümüzde dedantör var. Bu da bir hortumla cihazımıza bağlı. Dedantörümüzün mutlaka herhangi bir kaçak ve boşalma anında emniyet kapamalı olması gerekir. Emniyet kapamalı dedantörler bu tür kaçaklarda, ani boşalmalarda kendini kapatır ve tüpü emniyete alır. Dedantör ile cihaz arasındaki hortum mutlaka esnek olmalı. 1,5 metreyi geçmemesi ve yıpranmış hortumların kullanılmaması gerekiyor. Hortum yıpranmış veya gevremiş olmasa bile TSE standartları gereği üç senede bir mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Hortumlar ilavesiz olmalı, kelepçelerle sıkıştırılmalıdır."
 
Evlerde ya da iş yerlerindeki tüplerin; soba, ısıtıcı, kalorifer ya da direkt güneş ışınlarının geldiği yerlerden uzak tutulması gerektiğine işaret eden Duransoy, "LPG patlamalarının yaz sıcakları ile çok fazla bağlantısı yok. Çünkü tüpler standart gereği yüksek basınçlara, yani 80 bara dayanacak şekilde yapılır. Ortamın sıcaklığının, tüpün içindeki gaz basıncını yükseltip patlatma riski çok azdır. Ama siz soba yanına, güneş ışınları gören yere koyarsanız o zaman risk artar. Havanın ısınması ile bu tür olayların çok direkt ilgisi yok" değerlendirmesini yaptı.
 
- Basit ama önemli tedbirler
 
Duransoy, hortumun bağlı olduğu cihazların da gaz kaçağına karşı emniyetli cihazlar olması gerektiğini belirterek, sızıntı yaşandığında alınacak tedbirlerin de önemli olduğuna dikkati çekti.
 
Kaçak kontrollerinin çakmak ya da kibritle değil, köpükle yapılması gerektiğine değinen Duransoy, şu bilgileri verdi:
 
"Gaz sızıntısında hemen ortamı havalandırıyoruz. Yeri balkona, pencereye doğru süpürüyoruz. Ortamı havalandırıp, tüpü de kapattıktan sonra elektriği açıp cihazı kontrol etme imkanı bulabilirsiniz. Dedektör uyarısında veya gaz kokusu aldığınızda kesinlikle elektrik tesisatı ile oynamayın. Cihazlarınızın fişini prizden çıkarmayın. O anda lamba butonlarına basmayın. Çünkü bunlar hep kıvılcım nedeni olan şeyler. Gaz birikimini tetikleyip patlamaya neden olur."
 
Makine Mühendisleri Odası olarak özellikle LPG sızıntılarına karşı halkın bilinçlendirilmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Duransoy, broşürler ve kitapçıklar hazırlayarak vatandaşlara dağıttıklarını söyledi. Duransoy, resmi kurumların da bu konuda daha çok tanıtıcı çalışma yapmasını istedi.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English