Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'ta Nahda Hareketi'nde istifa çağrısı

Nahda Hareketi'nin karar mekanizması Şura Meclisi Üyesi Zübeyr eş-Şehudi, Gannuşi'ye "istifa ederek evine dönmesi" çağrısı yaptı Raşid el-Gannuşi: "Hareketin liderini atayacak ve görevden alacak olan genel kongredir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS (AA) - Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, parti yönetiminden kendisine gelen istifa çağrısına, "Hareketin liderini atayacak ve görevden alacak olan genel kongredir." karşılığını verdi.


Ülkedeki cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunda Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Moro'nun üçüncü gelmesi üzerine Şura Meclisi üyesi Zübeyr eş-Şehudi, sosyal medyadaki Facebook sayfasında paylaştığı açık mektupta, hareketteki görevinden istifa ettiğini açıklayarak, Tunus'ta özgür iradenin zaferine saygı duyduğunu belirtti.


Şehudi, yaşanan yenilgiye ilişkin Gannuşi'ye "siyaseti bırakması ve evine dönmesi" çağrısında bulundu. Şehudi ayrıca 6 Ekim'de yapılması planlanan genel seçimlerde hareketin aday listesinde yaşanan gerilime işaret ederek, "Gannuşi'den damadı, eski Dışişleri Bakanı ve Nahda yetkililerinden Refik Abdusselam ile aday listesinin oluşturulmasında sahtecilik yapan Nahda yetkililerinin uzaklaştırılmasını" istedi.


Gannuşi ise başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunda Nahda Hareketi'nin cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Moro'nun üçüncü olarak yarışın dışında kalması üzerine kendisine yönelik siyaseti bırakma çağrısını yanıtladı.


Nahda Hareketi Lideri, açıklamasında "Hareketin liderini atayacak ve görevden alacak olan genel kongredir." ifadesini kullandı.


Gannuşi, hareketin Şura Meclisi'nde Abdulfettah Moro'nun adaylığı konusunda mutabık kalındığı ancak bunun duyurulmasının zaman aldığına işaret ederek, "Adayımızın aldığı sonuçlardan memnunuz çünkü cumhurbaşkanı seçimlerine hazır değildik." dedi.


Tunus'un demokrasi sınavından geçer not aldığını ifade eden Gannuşi, 2014'de yapılan seçimlerde yaşanan kısmi sarsıntının ardından bu seçimlerin devrimin değerlerini yansıttığını söyledi.


Nahda Hareketi'nin adayını desteklemekte yetersiz kaldığı yönündeki iddialarına da Gannuşi, "Bu sadece saçmalık. Hareket tüm ağırlığını ortaya koydu ve Moro'yu desteklemek için büyük çaba sarf etti." yanıtını verdi.


Gannuşi ayrıca Tunus halkı ve partisini 6 Ekim'de yapılması planlanan parlamento seçimlerine yoğunlaşmaya çağırdı.


Gannuşi, sağlam bir blok oluşturulması ve halkın taleplerini karşılayabilecek güçlü bir hükümeti oluşturacak, uyumlu bir meclis sahnesi oluşturulması için Nahda Hareketi'ne oy istedi.


Nahda Hareketi, 6 Ekim parlamento seçimlerinde aday listelerinin belirlenmesi için teşkilat içinde temayül yoklaması yapmıştı. Ancak daha sonra aday listelerinde bazılarının genel merkezde bu temayül yoklamalarının dışında hazırlanması üzerine hareket içinden çok sayıda itiraz yükselmişti.


- "İkinci tura geçen adayları tebrik ederiz"


Öte yandan Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Moro, aynı basın açıklamasındaki konuşmasında, Yüksek Seçim Komisyonu (YSK) tarafından açıklanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna ilişkin sonuçları kabul ettiğini belirterek, "Seçim sonuçlarını kabul ettik ve ikinci tura geçen adayları tebrik ettik." dedi.


Moro, seçimlerin acil bir şekilde gerçekleşmesine rağmen sonuçlardan memnun olduklarını ifade ederek, seçimlerin sonucunun seçmenin mesajı kadar önemli olmadığını söyledi.


- Tunus Cumhurbaşkanlığı 1. tur seçim sonuçları


Yüksek Seçim Komisyonu'nun (YSK) başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçiminde 18,4 oy oranıyla bağımsız aday Anayasa Profesörü Kays Said ve yüzde 15,6 oy oranıyla tutuklu medya patronu Nebil Karvi'nin ikinci tur için yarışacağı açıklanmıştı.


Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Moro oyların yüzde 12,9'unu elde ederek yarış dışında kalmıştı.


YSK, seçime yurt içindeki katılım oranının yüzde 45,02, yurt dışından katılımınsa yüzde 19,7 olduğu duyurulmuştu.


Tunus, 6 Ekim'de de parlamento seçimleri için sandığa gidecek.







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English