Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'ta hurma üreticileri iklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle zor bir sezon geçiriyor

Tunuslu hurma üreticisi Salim bin Selame: "Kuraklık ve iklim değişikliğinden dolayı bu yıl kötü bir sezon geçiriyoruz. Yeterli yağış olmadığı için hurmalar tam gelişemedi bu yüzden ürün kalitesi düştü"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS/TUZER (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Tunuslu hurma üreticileri bu yıl yağışların da az olması nedeniyle ürün kalitesinin düştüğünü ve zor bir sezon geçirdiklerini belirtiyor.


Halk dilinde "dıglet en-nur" olarak bilinen taze hurmaların yetiştirildiği yer olan Tuzer vilayetine bağlı El-Cerit bölgesi ülkedeki hurma pazarında önemli bir yere sahip.


Tuzer Yerel Çiftçiler Birliği Başkanı Arif en-Naci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devam eden hurma hasadını, çiftçilerin yaşadığı zorlukları ve hurmaların satış sürecini anlattı.


Hurma fiyatlarındaki düşüşün artık üretim maliyetlerini karşılayamadığını söyleyen Naci, "Hurma üretimi ve satışında yaşanan kriz 2016 yılından bu yana daha da kötüleşerek devam ediyor. Son iki yıldır yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla hurmadaki kriz daha da derinleşti." dedi.


- Bu yıl sadece 60 bin tonun üzerinde bir üretim yapıldı


2016 yılında 317 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Naci, "2016'dan sonra üretimin artmasına rağmen ihracat rakamlarımız düşmeye başladı. İlk başlarda bu düşüşün hurma kalitesinden kaynaklandığını zannettik ancak daha sonra öğrendik ki bu düşüşe hurma pazarındaki manipülasyonlar neden oluyor." diye konuştu.


Tüm zorluklara rağmen bu yıl 45 bin ton dıglet en-nur, 15 bin ton da diğer türlerden olmak üzere 60 bin tonun üzerinde hurma üretimi yapabildiklerini aktaran Naci, "Tuzer vahaları, ülkenin en önemli hurma üretim bölgelerinden. Sadece bu vahalarda yaklaşık iki milyon hurma ağacı bulunmakta." ifadelerini kullandı.


- "Kötü bir sezon geçiriyoruz"


Bölgedeki hurma üreticilerinden Salim bin Selame, bu yıl hurma sezonunun zorlu geçtiğini belirterek, "Kuraklık ve iklim değişikliğinden dolayı bu yıl kötü bir sezon geçiriyoruz. Yeterli yağış olmadığı için hurmalar tam gelişemedi bu yüzden ürün kalitesi düştü. Ayrıca bu yıl hurma ağaçlarına zarar veren toz örümceği çokça görülüyor. Bu da ürün kalitesini etkileyen bir diğer faktör." şeklinde konuştu.


Üretimde yaşadıkları zorluğun yanı sıra satışta da türlü sıkıntılar çektiklerini dile getiren Bin Selame, "Hurmanın üretiminden sonra bir de satış süreci var. Bu konuda ilgili devlet kurumlarından düzenleme talep ettik ama maalesef daha değişen bir şey olmadı. Satış sürecinde yaşanan değer kayıplarından dolayı üründen zararımız katlanarak artıyor." dedi.


- "Hurma pazarında satışlar durgun"


İklim değişikliklerinin hurma vahalarına etkisini takip eden çevre aktivisti Salim Matuk ise hurma pazarında satışların durgun olduğunu, çoğu hurmanın satış olmadığı için ağaçlardan toplanamadığını belirtti.


Bu yıl hurma kalitesinin düşük olduğuna dikkati çeken Matuk, "Ülkede yaşanan kuraklık ve yağışların az oluşu hurma kalitesini düşürdü. Yaşanan genel ekonomik krizden de etkilenen hurma sektöründe en büyük zorluğu çiftçiler yaşıyor." diye konuştu.


Hükümetin çiftçiye şartların düzeltilmesi için birtakım taahhütlerde bulunduğunu söyleyen Naci, şöyle devam etti;


"Bölgedeki çiftçinin hurma satışını kolaylaştırmayı hedefleyen birtakım projelerin sözünü aldık ancak siyasetteki istikrarsızlık bizi de etkiledi. Burada üretilen hurmanın satışının da buradan yapılmasını sağlayacak proje maalesef tamamlanamadı. Hala burada üretilen hurmanın satışı başkent Tunus'tan kontrol ediliyor."


- Hurma sektöründe çalışan 60 bin çiftçi var


Tunus Ziraat Bakanlığına bağlı Hurma Üretim Merkezinin resmi verilerine göre Tunus'ta 60 bin çiftçi, hurma sektörünün çeşitli aşamalarında yer alıyor.


Merkezin yayınladığı en son verilerine göre, ülke genelinde 5 milyon 500 bin civarında hurma ağacı bulunuyor.


Bu yıl yaklaşık 370 bin ton hurma üretilmesi öngörülen Tunus'ta, bu hurmaların büyük çoğunluğu 85 ülkeye ihraç ediliyor.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English