Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tüketicinin ödemek zorunda kaldığı "cayma bedeli" iade edilecek

Tüketici Hakem Heyeti, Konya'da taahhüt edilen hızdan daha düşük olduğu için internet aboneliğini iptal ettirmek isteyen vatandaşa, internet sağlayıcı firma tarafından ödetilen "cayma bedeli"nin iadesine karar verdi.

Tüketicinin ödemek zorunda kaldığı “cayma bedeli“ iade edilecek
Pazarlamacılık yapan Onur Kızılçay, evinde kullandığı internetin hızıyla ilgili problem yaşadı.

Konuyla ilgili internet sağlayıcı firmanın müşteri hizmetleri yetkilileriyle görüşen ve kendisine taahhüt edilen hizmetin verilmesini isteyen Kızılçay, sorunu çözülmeyince aboneliğini iptal etmek istedi.

Kızılçay, firma tarafından abonelik iptali için 1200 lira "cayma bedeli" istenince avukatı aracılığıyla Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, Kızılçay'ı haklı buldu.  

Kızılçay'ın avukatı Emre Akman, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkilinin herkes gibi ücretini ödediği internet hizmeti için kendisine verilen taahhütlerin yerine getirilmesini beklediğini söyledi. 

Müvekkilinin kendisine taahhüt edilen şartları sağlayamadığı için internetinde çok ağır problemler yaşadığını, bunun üzerine müşteri hizmetlerini arayıp bu problemini anlattığını ifade eden Akman, şunları kaydetti:

"Müşteri hizmetleri, 'Modeminiz eskidir, modeminizi değiştirin’ diyor. Müvekkil gidip modemini değiştirse de internet hızında bir iyileşme olmuyor. Tekrar müşteri hizmetleriyle görüşüyor, bu kez de 'Apartmanın ankastre kablolarında bir sıkıntı olabilir. Onları değiştirin' cevabını alıyor. Bunun üzerine müvekkilim gidiyor, ankastre kabloları değiştiriyor. Yine de hızda bir iyileşme olmuyor. Tekrar müşteri hizmetlerini arıyor, 'Beyefendi siz en iyisi sinyal arttırıcı alın' diyorlar. Müvekkilim sinyal arttırıcıyı da alıyor ama internetinde herhangi bir değişiklik olmuyor."
"Kanun çok açık"

Bunun üzerine Kızılçay'ın aboneliğini iptal etmek istediğini anlatan Akman, "Müvekkilim internet hızının düşük olduğuna dair bu delilleri toplayıp bana geldi. Örneğin 25 megabit bir internet taahhüt edilmiş ama alınan internet hızı 1 megabit, 500 kilobayt. Bu, sosyal medyada bir fotoğraf dahi yüklenilemeyecek bir internet hızıdır. Kendisi müşteri hizmetlerine bu taahhütten caymak istediğini belirtiyor. Müşteri hizmetleri kendisine 1201 lira cayma bedeli adı altına hukuksuz bir bedel çıkarıyor. Müvekkilim bu bedeli ödedi, daha sonra elimizdeki delillerle beraber Tüketici Hakem Heyetine başvurduk. 3-4 aylık bir süreç içerisinde, sonucumuz, kararımız geldi. Bizim lehimize bir karar çıktı." diye konuştu. 

Heyetin tüketiciyi haklı bulduğunun altını çizen Akman, şunları kaydetti: "Karşı firma 30 günlük savunma süresi içerisinde herhangi bir savunma yapmadı. Çünkü savunma yapacakları herhangi bir pozisyon yok. Tüketici Kanunu; 'Hizmet veren veya bir internet sağlayıcısı size taahhüt ettiği internet hızını veya bir hizmeti sağlayamıyorsa, tüketici hiçbir bedel ödemeksizin bu taahhütten cayabilir' diyor. Firmalar artık insanlar üzerinde o kadar psikolojik baskı oluşturmaya başladı ki ben dahi bu işi yaparken kendimi bir baskı altında hissettim. Kanun çok açık. Kanunu resmen yok sayarak insanlardan 'cayma bedeli' alıyorlar. Bu tamamen bir hukuksuzluk. Kimse parayı kolay kazanmıyor. 1200 lira az bir para değil. Kaldı ki ortada afaki bir fark var. Bir lokantada 3 tabak yemek söylüyor ve 3 tabak ücretini ödüyorsunuz. Size bir tabak yemek getiriyorlar. Böyle bir şey mantıklı mı? Vatandaşlarımızın bilgilenmesini özellikle istiyoruz. Çünkü bu konu hakkında bir kamuoyu oluşursa vatandaşlar sıkıntıya sokulmamış olurlar. Bu şekildeki firmalar da bu taleplerinden vazgeçerler. Biz paramızı ve edilen masrafları almak için gerekli işlemleri başlattık. Cayma bedeli tüketiciye iade edilecek."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 11
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Hakan
    3 yıl önce

    Avukata kaç para ödedin peki Tüketici hakem heyetine kendin başvursan hallederdin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English