Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TÜDAV ve ODTÜ tarafından "İklim Değişikliği ve Denizlerimiz Çalıştayı" düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından "İklim Değişikliği ve Denizlerimiz Çalıştayı" çevrimiçi olarak düzenlendi.


Türkiye'de ilk defa iklim değişikliğinin denizlerdeki etkisiyle ilgili çevrimiçi düzenlenen çalıştayda 20 kadar uzman, "denizlerde ne oluyor" sorusunu cevaplandırmaya çalıştı.


Çalıştayda konuşan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, son zamanlarda sıkça konuşulan ama kamuoyunda daha çok karasal ekosistem odaklı veya ani yağış ve kuraklıklarla ifade edilen iklim değişikliğinin denizlerdeki etkisinin genellikle gözardı edildiğini söyledi.


Denizlerin, atmosferdeki oksijenin en az yarısını ürettiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti:


"Denizler, karbondioksit miktarını tutarak azaltıyor. Ayrıca gıda, turizm, taşımacılık, enerji ve sağlık sektörlerini destekliyor. Bu nedenle denizlerin sağlığı başta insanoğlu olmak üzere yeryüzünde yaşayan diğer türlerin sağlığıyla sıkı sıkıya bağlıdır. Biyosferdeki her değişim, besin zincirinin en üstündeki balinalardan en alttaki bitkisel kökenli tek hücreli canlılara kadar besin ağındaki her grubu etkiler."


ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu da iklim değişikliğinin karasal biyomlarda ve atmosferdeki etkilerinin izlerinin denizlerde de görüldüğünü ifade etti.


Isı, su, karbon döngülerini anlayabilmek için atmosfer ile denizleri birlikte araştırmak gerektiğini dile getiren Salihoğlu, şunları kaydetti:


“Akdeniz havzası deniz suyu sıcaklıklarının son 40 yılda 1,3 derece civarı arttığını, kıyılarımızda ise her 10 yılda 0,5 dereceye yakın artış gösterdiğini biliyoruz. Bu hızlı artışların insan kaynaklı değişimlerden olduğunu da biliyoruz. Unutmayalım iklim değişikliği sadece kuraklık, ani yağış ve taşkınlar değildir. İklim değişikliğini anlamak için denizleri anlamak, başta da uzun süreli ölçüm yapmak ve buna göre model veya tahmin senaryoları geliştirmek zorundayız. Kapalı ve yarı kapalı denizlerle çevrili ülkemiz kıyılarında iklim değişikliği ve uyum için tek bir çözüm yeterli olmayıp her deniz için ayrı çözümler geliştirmemiz gerekiyor.


Çalıştaya, Türkiye'nin farklı kurumlarından 300'ün üzerinde katılımcı kayıt yaptırdı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English