Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Trakya Üniversitesi'nde modifiye edilen "su altı maskeleri" entübe hastalara nefes olacak

Modifiye edilen dalış maskeleri solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalara kapalı sistemde, ortama hastalık bulaştırmadan bakteri filtresiyle birlikte kullanabilecek şekilde solunum imkanı sağlıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi'nde, dalış maskeleri modifiye edilerek solunum desteğine ihtiyaç duyulan hastaların kullanımına uygun hale getiriliyor.


Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun talimatıyla Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAGEM) Müdürü Prof. Dr. Şaban Aktaş ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu sağlık teknikeri Hayati Kaya ve Güner Tezcan'dan oluşan ekip, dalış maskelerinin mekanik ventilasyona uyum sağlamasına olanak veren aparatları 3 boyutlu yazıcılarda üretmeye başladı.


Modifiye edilen maskeler solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalara kapalı sistemde, ortama hastalık bulaştırmadan bakteri filtresiyle birlikte kullanabilecek şekilde solunum imkanı sağlıyor.


Üretilen maskelerin teslimi sırasında konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, geliştirilen maskelerin koruyuculuğunun yüksek olduğunu belirterek, bu maske ile hastaların parçacık salınımının engellendiğini, üretilen aparat sayesinde alınan ve verilen havanın birbirine karışmadığını söyledi.


Söz konusu maskelerin, yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalara, nefes alma konusunda hızlı ve kolay bir destek sağlayacağını vurgulayan Tabakoğlu, "Maskeler sadece Kovid-19 hastalarında değil, özellikle KOAH hastaları ile birlikte solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarda da güvenle kullanılabilecek. Maskelerin tam yüz maskesi şeklinde olması, koruyuculuğu artırırken bulaş riskini azaltıyor. Hızlı ve kolay bir şekilde ventilatör desteği sağlayacak bu aparatla birlikte maske, bundan böyle ihtiyaç duyulan tüm hastalarımız için kullanılabilecek." diye konuştu.


TÜTAGEM Müdürü Prof. Dr. Şaban Aktaş da üretimlerinin kaynak kodlarını geliştiricilere katkısı olması açısından paylaşacaklarını belirtti.


Tekniker Hayati Kaya da piyasadaki muadillerinin yanı sıra kendi geliştirdikleri maskede oksijen giriş ve karbondioksit tahliye kısmının kendi tasarımları olduğunun altını çizdi.


Kaya, geliştirdikleri maskeyle hastaların parçacık salınımını ve bulaş riskini engellemeyi, alınan ve verilen havanın birbirine karışmamasını hedeflediklerini kaydetti.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English