Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TİDKONSEY'de Türkiye’nin İlahiyat Birikimi konuşuldu

Türkiye İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi’nin (TİDKONSEY) düzenlediği birinci “Türkiye’nin İlahiyat Birikimi” söyleşisine Prof. Dr. Hayreddin Karaman konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Ahmet Yaman’ın moderatör olduğu söyleşide Prof. Dr. Karaman bilgi ve görüşlerini paylaştı.

TİDKONSEY’de Türkiye’nin İlahiyat Birikimi konuşuldu
Önceki âlimlerden bize kalan ilim, amel ve dava uğruna cehdi cihad mirasına değinen Prof. Dr. Karaman, bu mirası o âlimlerden rahleyi tedrisat usulü ile devralma konusunda kendi neslinin bir fetret yaşadığını, kendi neslinin bunun bir kısmını yüz yüze ama çoğunu kitaplar yoluyla devraldığını söyledi. 

Prof. Dr. Karaman, Türkiye özelinde rahleyi tedrisat usulü ile söz konusu mirası edinen son halkanın İskilipli Atıf Efendi, Elmalılı M. Hamdi Yazır, İzmirli İsmail Hakkı gibi âlimlerin olduğu tespitini paylaştı.

Hayatın sürekli bir değişim içinde olduğunu bu değişime göre dini tecdit edecek müceddid âlimlerin geleceğini belirten Prof. Dr. Karaman, bu tecdidin, âlimin kendisi yoluyla gerçekleşebileceği gibi kitapları yoluyla da olabileceğini söyledi. 

Türkiye’de yakın geçmişte yüksek dini ilim tahsilinin Yüksek İslam Enstitüleri eliyle yapıldığını şu anda ise bunun İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri ile gerçekleştirildiğini anımsatan Prof. Dr. Karaman, “Buradaki ilim talebelerine özellikle kabiliyetli olanlara Arapça konuşma, yazma ve okuma becerilerinin kazandırılmasını, bunun yanında en az bir yabancı dil öğrenme imkânının verilmesini, ayrıca bu öğrencilerin alanında uzman bilim adamlarının yanına gönderilip onlardan doktora ve post doktora yapmalarının sağlanmasını tavsiye ediyorum. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri, öğrencilere ilim, ahlak, dava bilgisi ve bilincini imkân ölçüsünde vermeliler.” dedi.

İlahiyat fakültelerinde yetişmiş ancak ilim ve amel yönünden sapıtmış kişilerin olabileceğini, bunların azınlıkta olduğunu, daha öncede medreselerde okumuş olsa da böyle kişilerin her zaman çıktığını, bunların varlığı ve bunlar üzerinden İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerine yapılan baskıların moralleri bozmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaman, “Dâru’l-Funun İlahiyat Fakültesi Mecmuası, Sebîlü’r-reşad, Sırat-ı Müstakim, İslam, Hilal gibi dergilerle günümüzdeki İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinin bilimsel dergilerinde bulunan makaleleri karşılaştırmalı okuduğunda ümit var oluyorum. Sizde ümit var olunuz” diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English