Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tek Sağlık İnsan ve Hayvan Sağlığının Geleceğidir

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 3 Kasım tek sağlık günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Tek Sağlık İnsan ve Hayvan Sağlığının Geleceğidir
Başkan Koçak mesajında şu cümlelere yer verdi:
Tek Sağlık; Beşeri Hekimlerin ve Veteriner Hekimlerin ortak çalışma ve işbirliğinin adıdır. 

1762 yılına kadar ortak yürütülen hayvan sağlığı ve insan sağlığı alanındaki çalışmalar; Hayvan sağlığı alanında yaşanan ve ekonomiyi ve gıda sektörünü bitme noktasına getiren salgın hayvan hastalıkları nedeniyle, hayvan sağlığı hizmetleri için ayrı bir çalışma alanı olarak, veteriner hekimlik eğitimi ve çalışma alanı oluşturulmuştur.

Ancak; İnsanlarda görülen hastalıkların % 61 inin hayvan kökenli olması ve 200 den fazla zoonoz hastalık nedeniyle, kısa süre sonra, bu şekilde, tamamen farklı iki sağlık alanın oluşturulmasının yanlışlığı ve zorlukları görülmeye başlamıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda görülen ortak hastalıklar konusunda birlikte çalışmalar yürütülmesinin gerekli olduğu anlaşılmıştır. Bunun üzerine, "Tek sağlık konsepti" gündeme gelmiştir.   

Buradaki amaç, insanlarda ve hayvanlardan görülebilen ortak hastalıklar üzerinde, her iki mesleğin birlikte çalışarak, daha etkili teşhis, tedavi ve mücadele yöntemleri geliştirmektir.  

Küresel iklim değişikliklerinin sonucunda yeni veya yeniden ortaya çıkan ve çıkabilecek olan birçok zoonoz  hastalık riski vardır. Son yıllarda ortaya çıkan hastalıkların %75 i zoonoz karakterlidir. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda ortak çalışmanın (Tek Sağlık Konseptinin) önemi daha da artacaktır. 

Toplum ve devletin tüm kurumlarıyla COVİD 19 salgınıyla  mücadele ettiğimiz bu yıl, birer sağlık
çalışanı olarak Veteriner hekimler, tüm dünyada genel kabul gören ‘‘Tek Sağlık’’ yaklaşımı
çerçevesinde fedakarca çalışıyor. Bu yaklaşıma göre  çevre, hayvan ve insan sağlığı ayrılmaz bir
bütündür; birinde yaşanacak bir aksama halk sağlığına doğrudan yansır. Bu bilinçle çalışmalarını
sürdüren Veteriner Hekimler, özellikle içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte gerek laboratuvarlarda aşı çalışmalarıyla, gerek sokaklar ve kamu kurumlarının binalarında yaptıkları dezenfeksiyon çalışmalarıyla, gerekse güvenli gıda üretim süreçlerinde özveriyle hizmet ediyorlar. Diğer yandan da klinik ve barınaklarda hayvan dostlarımızın muayene ve tedavilerine aralıksız devam ediyorlar.

Biz Veteriner Hekimler; Hayvanları önemsiyoruz, İnsanları önemsiyoruz, Çevreyi önemsiyoruz.
Sadece insan sağlığını korumaya çalışmak asla yeterli değildir! İnsan Sağlığını korumanın yolu, hayvan ve çevre sağlığını korumaktan geçer.

İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması ne kadar önemseniyor ise, Tek Sağlık Konseptine o kadar önem verilmelidir. Ülkemizde, bu konudaki çalışmalar çok yetersizdir.
İnsan sağlığından sorumlu Sağlık Bakanlığı ile hayvan sağlığından ve gıda güvenliğinden sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı bünyelerinde bu ortak çalışmaları yürütecek ve organize edecek güçlü ve etkin birimler oluşturmalıdır.

Sağlığın Geleceği “Tek Sağlık” Konseptinin ve Projesinin başarılı olabilmesi ile mümkündür.  Veteriner Hekimliğin ve Beşeri Hekimliğin kucaklaştığı 3 Kasım TEK SAĞLIK günü kutlu olsun.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 1
  • 3
  • 3
  • 1
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • XXX
    2 yıl önce

    şöyle desek daha mantıklı olmazmı acaba.HAYVAN SAĞLIĞI İNSAN SAĞLIĞINDAN DAHA ÖNDE GELİR.günümüzde malesef durum böyle.bir köpek insana saldırıyor adam kendini korumak için köpeğe vuruyor sonra neden köpeğe vurdun şiddet uyguladın oluyor adı.bırakacaksın köpek seni parçalayacak hayvana hiç karşılık vermeyeceksin

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English