Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tehlike arz eden 12 bin 100 köpek kayıt altına alındı

Tehlike arz eden köpek ırklarının kısırlaştırılıp dijital kimliklerinin oluşturulması için tanınan süre yarın doluyor. Türkiye genelinde şimdiye kadar 12 bin 100 köpek kayıt altına alındı. Karara uymayanlara 11 bin lira para cezası uygulanacak.

Tehlike arz eden 12 bin 100 köpek kayıt altına alındı
7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 14 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun 5'inci maddesi kapsamında, tehlike arz eden Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier ve American Bully türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yapanlara hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 TL idari para cezası verilecek ve bu hayvanlara el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

Yarın son gün
14 Ocak 2022 tarihine kadar hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında idari yaptırım kararı uygulanmayacak.
Ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılmayacak

Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar; kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.

Bu hükümlere aykırı hareket edenlere ise 11 bin TL idari para cezası verilecek. Söz konusu hayvanların sahipleri, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilecek.

Belediyeler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda. Ancak hayvanların sokağa terki halinde 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

12 bin 100 köpek kayıt altına alındı
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bilgiye göre; dün Türkiye genelinde 5 bin 160 olarak açıklanan mikroçip uygulanarak kayıt altına alınan tehlike arz eden köpek sayısı, bir günde yüzde yüzün üzerinde arttı.

Buna göre 1411’i Ankara’da 2 bin 714’ü İstanbul’da ve 1366’sı İzmir’de olmak üzere, Türkiye genelinde toplam kayıt altın alınan köpek sayısı 12 bin 100'e yükseldi. En fazla tehlike arz eden ırk, İstanbul’da kayıt altına alındı.

"İyi bir eğitimle sevecen bir yapıya dönebilirler"
Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel, "Bundan sonra kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, tasma ve ağızlık olmadan gezdirilemeyecek. Ayrıca, bunların halkın yoğun olduğu bölgeler ile çocuk bahçeleri ve oyun alanlarına sokulmaları da mümkün olmayacaktır. Bu yasağa aykırı davrananlara ilk sefer için 11 bin TL idari para cezası uygulanacak, tekerrüründe ise yine 11 bin TL idari para cezası uygulanarak bu hayvanlara el konulacaktır. El konulan hayvan, en yakın belediye tarafından bakımevine gönderilecek. Bunun dışında, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra hayvan sahiplerine de bu türleri bakımevine verme hakkı tanınmıştır. Bu yeni düzenlemeyi irdelemeden önce bu yasaklanan türleri bir mercek altına almak lazım. Örneğin yasaklanan Pitbull Terrier cinsi köpekler iyi bir eğitimle iyiyi ve kötüyü kolayca ayırıp, iyi huylu, sakin ve sevecen bir yapıya dönebilirler. Bütün bu türlerin ortak özelliği iyi bir eğitimle, sevgi ve şefkat dolu canlar haline gelmeleridir. Burada asıl sorun bu türlerin saldırganlıklarından ziyade nasıl yetiştirildikleridir" diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English